Dodaj do ulubionych

Etiopskie soki

25.03.11, 15:16
Pytanie do podróżników, którzy byli w Etiopii. Byłam zachwycona etiopskimi sokami, tymi bardzo gęstymi, bardziej do jedzenia niż do picia, zwłaszcza tym z awokado. Było to kilka lat temu. Wówczas jeszcze nawet nie śniło mi się, że kiedyś zacznę pichcić i próbować podrabiać smakołyki znane mi z podróży. Teraz natomiast zrobiłabym sobie taki sok... Rozmarzyłam się. Czy wiecie, jak go zrobić?
Obserwuj wątek
    • gola.baba Re: Etiopskie soki 25.03.11, 15:20
      Znalazłam zdjęcia w GP fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117586550,118567381.html autorstwa Nobullshit, właśnie o takie soki jak te z awokado i papai mi chodzi (nie o piwo ;-)).
      • nobullshit Re: Etiopskie soki 27.03.11, 20:12
        gola.baba napisała:
        > Znalazłam zdjęcia w GP
        rel="nofollow">fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117586550,118567381.html autorstwa Nobullshit, właśnie o takie soki jak te z awokado i papai mi chodzi (nie o piwo ;-)).

Nobullshit się melduje :))
        Oni te soki/musy robią "normalnie", tzn. po prostu miksują owoce, w razie potrzeby dodając wody (wiadomo, różny jest stopień soczystości owoców). Sok z awokado podaje się z cząstką limonki, bo samo awokado byłoby zbyt mdłe. (Może dodają też trochę sok z limonki bezpośrednio do awokado, dla smaku i żeby zapobiec szybkiemu ciemnieniu. ) A ten czerwony pasek na zdjęciu to grenadina.

Kłopot polega na tym, że to, co zrobisz sobie w Polsce, nie będzie smakowało tak jak w Etiopii, bo te wszystkie egzotyczne owoce przyjeżdżają do nas zmęczone i niedojrzałe.
        • gola.baba Re: Etiopskie soki 05.04.11, 16:35
          Dzięki za odpowiedź. Właśnie zastanawiałam się, co jeszcze było w tym z awokado, bo to były czasy, gdy miałam z nim małe doświadczenie. Faktycznie spróbuję zrobić po prostu awokado z limonką i pikantną papryczką (te oryginalne chyba nie były pikantne?) i zobaczymy, co wyjdzie. Póki co, robiłam soki według własnego widzimisię, o takie forum.gazeta.pl/forum/w,48129,123928613,123984736,Re_soki_warzywne_i_owocowe_eliksiry_mlodosci_.html

Nie mieszkam w Polsce, mieszkam w gorącym klimacie. Co prawda część owoców u mnie i tak jest z importu, ale za to podróżowały krócej, a na dodatek wiem gdzie kupować te dobre.
    • bene_gesserit Re: Etiopskie soki 25.03.11, 15:43
      A czy nie chodzi o smoothies po prostu? Jesli tak, to receptur - normalnych i najdzikszych - jest w sieci do wypęku, chociaz bardziej po angielsku.
      • gola.baba Re: Etiopskie soki 05.04.11, 16:36
        Nie, te, o które mi chodzi są inne niż smoothies, przynajmniej inne niż te smoothies mi znane.
        • bene_gesserit Re: Etiopskie soki 05.04.11, 17:03
          A na czym polega ta innosc?
          • kot.peter Re: Etiopskie soki 05.04.11, 17:50
            bene_gesserit napisała:
            > A na czym polega ta innosc?
            Smoothie są najczęściej wieloowocowe, czasem z dodatkami smakowymi. A te soki etiopskie są "monoowocowe" i bez dodatków, pomijając wspomniany sok z limonki.
            • bene_gesserit Re: Etiopskie soki 05.04.11, 17:57
              Ok, dzieki.

Zapewne u nas papaja i awokado, nie mowiac juz o mango, beda smakowac inaczej. Ale i nasze porzeczki, maliny czy jagody tez nie beda w Etiopii smakowac tak dobrze, jak w Polsce. Zamiast limonki mozna by uzyc do tych przecieraków esencji z rabarbaru :)
    • a74-7 Re: Etiopskie soki 09.04.11, 13:21
      specjalnie dla ciebie gola babo ;-))
      Warto zrobic ,tylko niech avocado i banan beda dojrzale :-)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,124126231.html?wv.x=2
      • nobullshit Re: Etiopskie soki 09.04.11, 14:52
        W GP napisałam:
        "Pomijając żonkile, wygląda to zupełnie jak w Bahir Darze nad jeziorem Tana". :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka