Dodaj do ulubionych

maszynka do robienia jogurtu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:47
Czy ktoś slyszal o czyms takim ?
Ja kiedyś przypadkiem slyszalam, ale nie wiem czy taki wiehajster jest
osiągalny w naszym wspanialym kraju.
Polega to na tym, ze majac bakterie (czyli w uproszczeniu kubek jogurtu),
mleko, cukier oraz dodatki wg fantazji, można to wszystkotam włożyć, wlączyć
na noc do pradu i poczekać, ąz się toto wszystko rozmnoży do rana.
Cala tajemnica maszynki tkwi w tym, iż utrzymuje ona stala odpowiednia dla
tych bakterii temperature.
Pytam, bo u mnie w domu idzie ostatnio jakas chora ilosc mleka i przetworow
mlecznych, czym sie wcale nie martwie, ale juz mi sie znudzilo wożenie z
supermarketów.
Obserwuj wątek
    • syswia Re: maszynka do robienia jogurtu 03.05.04, 21:55
      Ale nie rozumiem - po co taka maszyna, skoro jogurt zrobi sie sam i to bez
      pradu.... Moze potrwa nie jedna noc tylko 2-3 dni, ale sie zrobi.
      E... jakis kolejny wymysl, wypromowany na "niezbedny" w kuchni. Nie szkoda
      miejsca na taka maszynerie w kuchni, gdy z powodzeniem moze posluzyc zwykla miska?
      Pozdr,
      S.
      • linn_linn Re: maszynka do robienia jogurtu 04.05.04, 09:32
        Jestes pewna, ze to bedzie pelnowartosciowy jogurt? Dla mnozenia sie kultur
        jogurtowych bardzo wazna jest temeratura.
        • syswia Re: maszynka do robienia jogurtu 04.05.04, 17:53
          Jestem pewna, ze bedzie pelnowartosciowy:)
          Mleko sie podgotowuje, a miske zawija w czysta sciereczke kuchenna i jest
          odpowiednia temperatura!
          Jak ktos slusznie zauwazyl jogurt robilo sie juz w czasach przed wynalezieniem
          elektrycznosci - i byl wtedy pelnowartosciowy:)))
          Zreszta nadal sie robi, np w Indiach czesto wylaczaja prad, a ludzie jakos sobie
          radza:))))
          Wydaje mi sie, ze przyszlo nam zyc w czasach, kiedy przywiazujemy nadmierna
          uwage do tego co wmawiaja nam marketingowi guru, zamiast kierowac sie zdrowym
          rozsadkiem:) Tak patrze na te wszystkie glupoty w amerykanskiej i kanadyjskiej
          telewizji, bez ktorych rzekowmo nie mozna przezyc i zapewnic maksimum dobra dla
          swoich dzieci i rodziny i nachodza mnie takie "filozoficzne mysli":)
      • brunosch jasne! 04.05.04, 13:10
        naród bułgarski wynalazł jogurt zanim Volta wsadził druciki do kwasu.
        Znaczy - można bez maszyny. Potrzebne tylko mleko (prawdziwe), bakterie i
        cierpliwość. A skokami temperatury też się nie przejmujmy - w szałasie
        pasterskim temperatura skakała równie ochoczo jak pchły na kożuchu.
        • linn_linn Re: jasne! 04.05.04, 13:50
          Jasne. Tylko, ze oni mieli czas na dopieszczanie tego jogurtu. Nie siedzieli
          przed monitorem, nie tracili czasu w metrze... i nie robili miliona innych
          rzeczy.
          • brunosch Re: jasne! 04.05.04, 14:02
            linn_linn napisała:

> Jasne. Tylko, ze oni mieli czas na dopieszczanie tego jogurtu. Nie siedzieli
            > przed monitorem, nie tracili czasu w metrze... i nie robili miliona innych
            > rzeczy.

Ale ile czasu zajmowało im uganianie się po połoninach za bydłem, kozami i
            owcami? Ile musieli się nadoić, nastrzyc i nabiegać? A jogurt sam w szałasie
            musiał dojrzewać (trauma samotności okresu dojrzewania ;))) i jakoś wychodziło.
            • linn_linn Re: jasne! 04.05.04, 14:12
              Wszystko przez te szalasy.
          • syswia Re: jasne! 04.05.04, 18:00
            :))))
            Dopieszczenie, tzn co robienie:)))))?
            Mleko trzeba zostawic same sobie w swietym spokoju, a jogurt sam sie zrobi:))))
            Pozdrawiam serdecznie:)
            S.
    • madziara_pl Re: maszynka do robienia jogurtu 03.05.04, 21:59
      mam taka maszyne w pawlaczu - nieuzywana od jakis 10-15 lat :)
    • Gość: lomas Re: maszynka do robienia jogurtu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 22:04
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12040433&v=2&s=0
    • Gość: P. Re: maszynka do robienia jogurtu IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 13:26
      Są najprzeróżniejsze wersje:
      www.healthy-eating.com/Images/appliances/yogurt_maker-enlarged.jpg
      www.customprobiotics.com/yogurt_culture.htm
      www.toptherm.com.br/en_index.html
      www.wisementrading.com/yogurt.htm
      www.productsforhealth.com/Salton.htm
      www.gene-tech.com.hk/product_htm/product1/YogurtMakerYM-343.htm
      • dethy Re: maszynka do robienia jogurtu 04.05.04, 13:29
        O,dobrze,ze jest taki watek,bo ja tez nosze sie z zamiarem kupna takiej
        maszynki.
        Juz nawet ogladalam taka ze sloiczkami.Jakos nie chcialoby mi sie babrac z
        zawijaniem garnkow pod koce koldry,tak jak moja mama kiedys ryz.
        Slyszalam,ze tabletki z bakteriami kupuje sie w sklepie ze zdrowa zywnoscia.
        Czy ktos robi sobie jogurty w takiej maszynie i moze cos wiecej napisac?
    • Gość: mniam Re: maszynka do robienia jogurtu IP: *.range81-155.btcentralplus.com 04.05.04, 15:00
      ja raz probowalam jogurtu z tego cuda techniki i wiecej nie bede. jogurt wyglada sluzowato i
      odrzucajaco, jest do tego kleisty i gumowaty. brrr. zdecydowanie nie polecam. maszynka byla
      podlaczonym do pradu prostopadloscianem, z przezroczystymi prastikowymi sciankami i
      szescioma szklankami w srodku.
      • linn_linn Re: maszynka do robienia jogurtu 04.05.04, 16:24
        Pomijac jakosc skladnikow / rodzaj mleka i jogurtu /, uzyskany jogurt musi byc
        schlodzony i wstawiony do lodowki / dopiero pozniej uzyskuje wlasciwa
        konsystencje /.
    • rowerzystka Re: maszynka do robienia jogurtu 04.05.04, 21:32
      Rzadko zabieram głos na tym forum bo nie zawsze mam cos do powiedzenia ale tym
      razem problem jest mi bardzo dobrze znany. Robiłam jogurty prze rok pod kocem
      codziennie, bo takie było, zalecenie lekarza dla mojego dziecka / na czczo
      codziennie jogurt przez rok,ale mniejsza z tym/Doszłam do wielkiej wprawy.Ważna
      była temperatura itd. W zeszłym roku kupiłam sobie taką maszynke /właśnie
      kwadratowa ze słoiczkami/i teraz jogurt mi sie robi w trzy godz.Ja dodaje
      troche mleka w proszku jest wtedy gęściejszy. Do tego kupuję konfitury i dodaję
      sobie po łyżeczce. Pycha!.jogurt pod kocem nie zawsze sie udawał.Robiłam
      wieczoremi i rano był, ale czasem nie.Jak się długo jogurt robi to potem jest
      gorzkawy. Trzeba zaraz po zrobieniu dokręcić słoiczki i schłodzić.Uważam że
      taka maszynka / jogurella/ to świetny wynalazek. Moja kosztowała 130 zł i jest
      firmy Kenwood. Były tańsze ale ja chciałam tę kwadratową bo łatwiej zmieścic w
      szafce. pozdrawiam i polecam.
      • Gość: Pichciarz Re: maszynka do robienia jogurtu IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 22:11
        Czy to to?
        shop.store.yahoo.com/atozhomecenter/keyoyomaym.html
        • rowerzystka Re: maszynka do robienia jogurtu 04.05.04, 22:23
          To jest właśnie 4 to!
          • Gość: syswia Re: maszynka do robienia jogurtu IP: 69.158.150.* 04.05.04, 22:36
            Wydaje mi sie, ze jesli sie wie, ze jakies urzadzenie jest potrzebne, bedzie
            uzywane czesto i ulatwi zycie, to nalezy je kupic.
            Ale czesto sie zdarza, ze sie kupuje, a potem nie uzywa a to fikusnych robotow,
            rozdrabniaczy, maszyn do chleba itd itd. Stoi to pozniej w kuchni, zabiera
            miejsce i jest zbiorowiskiem kurzu...
            Jak sie robi jogurt codziennie to pewnie warto kupic taka maszynerie, a jak od
            swieta - to mozna sobie darowac.
            Poza tym - znam osoby ktore robia codziennie w misce i gorzkie im nie wychodzi...
            Ale powiadam - jak kto lubi...
            • Gość: Pichciarz Re: maszynka do robienia jogurtu IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 22:39
              Wszystko zależy od rodzaju i jakości mleka. I kultury bakteryjnej.
              • linn_linn Re: maszynka do robienia jogurtu 05.05.04, 10:33
                Mozna robic i tak: www.gennarino.org/iogurt.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka