Dodaj do ulubionych

Proste urządzenie do szatkowania warzyw na surówkę

IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.11, 20:17
Poszukuję małego, poręcznego urządzenia, którym szybko poszatkuję kapustę, marchewkę i inne warzywa na surówki, może również zetrzeć ziemniaki na placki.
Nie chodzi mi o "wszystkomające" roboty, z doświadczenia wiem, że rzadko się ich używa (z brkau miejsca, z lenistwa....)
Może ktoś polecić jakąś sprytną "maszynkę"?
Obserwuj wątek
    • kostruszka Re: Proste urządzenie do szatkowania warzyw na su 04.04.11, 20:29
      Maszynka zelmer do miesa z przystawkami - dla mnie rewelacja.
    • skarolina Re: Proste urządzenie do szatkowania warzyw na su 04.04.11, 21:53
      Hebel?
      sklep.boerner.pl/product_info.php?products_id=205&osCsid=d7151c537d64e1cfe8df70b92e8b7cc7
      Choć i tak najlepszy jest malakser, z doświadczenia wiem, że używa się go codziennie i do wszystkiego, a zwłaszcza tego, co wymieniłeś.
      • aka10 Re: Proste urządzenie do szatkowania warzyw na su 04.04.11, 22:44
        Kapuste, przekrojona na pol, szatkuje tym:
        upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/Osthyvel_20050723_001.jpg/800px-Osthyvel_20050723_001.jpg
        Wychodzi idealnie.
    • Gość: agniesia Re: Proste urządzenie do szatkowania warzyw na su IP: *.adsl.alicedsl.de 04.04.11, 23:39
      prosze
      Tekst linka
    • Gość: yśty tylko mały,sprytny kuchcik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 08:26
      spełni wszystkie Twoje oczekiwania.
      Od lat poszukuję takiego urządzenia. Tarka czteroboczna narobi wiórek,zetrze ziemniaki,ale juz z kapustą jest problem. Równiez cebuli nie pokroi.Malakser z tarczami to nic innego niz tarka czteroboczna.Też stwarza problemy z niektórymi warzywami,warzywa twarde nie wychodza w postaci słupków .Szatkowanie nożem w malakserze prowadzi do uzyskania miazgi,ale ta miazga nie nadaje sie również na klasyczne,tradycyjne placki ziemniaczane, bo ma inną strukturę.Placki uzyskuja inny smak.Maszynka do mięsa z walcami do warzyw to to samo co wprowadzona w obroty tarka czteroboczna-zetrze ziemniaki(jak ma walec do tarcia),ale juz kapustę czy pomidory raczej demoluje. Hebel zwany gitarą,jak jest markowy tzn solidnie ostry robi idealne słupki,kostkę z cebuli , piórka z kapusty,plasterki z pomidora,ale kartofli na placki nie zetrze.
      Przerabiałem wszystko i wypośrodkowałem-heblem szatkuję,robię plasterki,słupki piórka,kosteczkę,a ziemniaki trę sokowirówką.Hebel myje sie bezproblemowo,z sokowirówką jest wiekszy kłopot, ale za to nie taki częsty.
      Pozdrawiam
      • kocia_noga Re: tylko mały,sprytny kuchcik 05.04.11, 09:37
        Wszystko to prawda co piszesz, oprócz tarcia ziemniaków w malakserze. Chyba zależy od marki, bo w moim (zwykły braun) wychodzi tak jak w sokowirówce.
        Najwięcej kłopotu sprawia mi szatkowanie kapusty, ani pzrystawka zelmera, ani hebel (który też musi być b. dobrej jakości) tylko szatkownica. Niestety, kiedy skonała mi taka odziedziczona jeszcze po babci, nie udało mi się znaleźć z dobrym ostrzem z dobrej stali. Jeśli ktoś mógłby mi polecić sprawdzoną markę, to bardzo plizzz.
        • aqua48 Re: tylko mały,sprytny kuchcik 05.04.11, 22:32
          Ja nie lubię placków z malaksera, moim zdaniem ziemniaki tarte tym sposobem zmieniają smak. Do placków poświęcam się i trę ręcznie na zwykłej tarce. Kapustę też szatkuję ręcznie. Nożem. Nie kiszę jej potem w beczkach, więc ilość nie jest problemem. Z szatkownicy (hebla) wychodziła mi za gruba. Resztę warzyw przepuszczam przez robota z tarczami.
          • buttergirl Re: tylko mały,sprytny kuchcik 08.04.11, 17:03
            aqua48 napisała:

> Ja nie lubię placków z malaksera, moim zdaniem ziemniaki tarte tym sposobem zmi
            > eniają smak. Do placków poświęcam się i trę ręcznie na zwykłej tarce. Kapustę t
            > eż szatkuję ręcznie. Nożem. Nie kiszę jej potem w beczkach, więc ilość nie jest
            > problemem. Z szatkownicy (hebla) wychodziła mi za gruba. Resztę warzyw przepu
            > szczam przez robota z tarczami.

Mam tak samo. Niestety ani szare kluski ani plyndze nie smakują nam z blendera. Mają jakiś taki dziwny posmak, mechaniczny.
    • ampolion Re: Proste urządzenie do szatkowania warzyw na su 08.04.11, 16:33
      Mandolina:
      alturl.com/v73y2
      • Gość: miu Re: Proste urządzenie do szatkowania warzyw na su IP: *.fbx.proxad.net 09.04.11, 11:04
        Tylko ktora mandolina jest dobra? Kupilam dwie, obie sa do kitu.
        Najbardziej zalezy mi na ladnych julienne, czyli krojeniu marchewki i selera "w zapalke".
        • Gość: yśty Re: Proste urządzenie do szatkowania warzyw na su IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 12:45
          Witaj
          sklep.boerner.pl/product_info.php?products_id=200
          droga bo profesjonalna
          ale możesz ja przekazać w spadku,więc to lokata pieniędzy.
          Ostra jak diabli,konserwacja- to bieżąca woda.
          • Gość: miu Re: Proste urządzenie do szatkowania warzyw na su IP: *.fbx.proxad.net 10.04.11, 15:01
            Wiesz, mam wlasnie takie, jedna tania, druga droga i... Trzecia kupie dopiero jak bede pewna ze dziala (czyli na wlasne oczy sie najpierw przekonam). Szkoda mi kolejnej kasy wyrzuconej przez okno.
        • ampolion julienne 09.04.11, 16:27
          Może tak?
          www.youtube.com/watch?v=sYtlIH-YZL4
          • Gość: miu Re: julienne IP: *.fbx.proxad.net 10.04.11, 14:59
            Potrafisz tak?! :)
            Ja niestety nie, dlatego myslalam o mandolinie...
    • Gość: marbor1 Re: Proste urządzenie do szatkowania warzyw na su IP: *.aster.pl 08.04.11, 17:35
      Od ponad 20-tu lat używam hebelka i jestem z niego bardzo zadowolona. Jest moją wyręką w kuchni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka