Dodaj do ulubionych

maliny z octem balsamicznym

IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.04, 20:30
Miałam kiedyś przepis Jamie Oliviera na malilny zapiekane z bazylią i octem
b. posypane kruszonką. Były przepyszne, niestety dawno nie robiłam i jak
miałam na nie ochotę to okazało się, że mój przepis gdzieś się zapodział. Czy
ktoś wie jak to dokładnie zrobić? Bardzo proszę :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: maliny z octem balsamicznym IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 21:44
      Coś innego, ale w stylu i brzmi ciekawie.
      www-2.cs.cmu.edu/People/mjw/recipes/ethnic/historical/med-anglosaxon-coll.html#8
      • Gość: P. Re: maliny z octem balsamicznym IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 21:56
        Być może gdzieś tutaj, choć nie koniecznie Jamie:
        aolsearch.aol.com/aol/search?query=rasberries+balsamic+vinegar&page=1&invocationType=topsearchbox.%2Faol%
        2Findex.jsp
    • Gość: Marghe_72 Re: maliny z octem balsamicznym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.04, 23:36
      Wyszperałam przepis (nie sprawdzony)na mus malinowy z galaretką z octu
      balsamicznego i sosem z pistacji.
      Kto zainteresowany? Na razie oryginał.. jakby co przetłumaczę, ale nie dziś:)

BAVARESE DI LAMPONI CON GELATINA DI ACETO BALSAMICO TRADIZIONALE DI MODENA E
      ZABAIONE DI PISTACCHI
      Ristorante: "Il Trigabolo" - Argenta (I)
      Chef: Igles Corelli
      Ingredienti:
      100 gr. di latte; 70 gr. di zucchero; 2 tuorli d'uovo; 180 gr. di panna; 10 gr.
      di gelatina; 200 gr. di purea di lamponi.

Preparazione:
      portare ad ebollizione il latte con metà dello zucchero; a parte unire i tuorli
      l'altra metà dello zucchero, la gelatina e una spruzzata di Cognac. Versarvi il
      latte e sempre mescolando rimettere sul fuoco e cuocere come per la crema
      inglese (senza bollire), infine passare il tutto al colino. Quindi far
      raffreddare e incorporare la purea di lamponi con la panna, mescolando
      delicatamente. Versare il composto dentro gli stampini con la gelatina e in
      frigorifero per due ore.

Gelatina di aceto balsamico:
      100 gr. di aceto balsamico tradizionale di Modena; ½ foglio di colla di pesce
      rammollita.
      Unire l'aceto la colla di pesce ed alcuni cucchiai d'acqua, portare sul fuoco e
      fare riscaldare lo stretto necessario per far sciogliere la colla di pesce
      (meno si riscalda più l'aceto conserverà i suoi profumi) filtrare il composto
      dal colino. Quindi prendere stampi da porzione e coprirne il fondo con la
      gelatina e far rapprendere in frigorifero.

Salsa di pistacchi:
      125 gr. di latte; 50 gr. di zucchero; 1 rosso d'uovo; 100 gr. di pistacchi
      freschi passati nel mortaio fino ad ottenere una pasta.
      Portare ad ebollizione il latte con metà dello zucchero; a parte unire il rosso
      d'uovo l'altra metà dello zucchero, il pesto di pistacchi e una spruzzata di
      Brandy. Infine passare la salsa al colino e lasciare raffreddare.

Presentazione del piatto: sfornare la bavarese su un piatto, versarvi attorno
      la salsa di pistacchi e guarnire a piacere frutti di sottobosco e cime di menta.

• Gość: Maja Re: maliny z octem balsamicznym IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.04, 07:24
        Oho! Już sama nazwa brzmi pysznie. Jak będziesz miała chwilkę to ja jestem
        zainteresowana tłumaczeniem i ładnie się uśmiecham :)
        M
    • Gość: Maja Re: maliny z octem balsamicznym IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.04, 07:23
      Dziękuję za odzew :) Szukałam w linkach, ale to nie to. Będę szukać dalej.
      M
    • Gość: Maja Znalazłam! IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.04, 07:49
      Hm, znalazłam. Ale w ogóle nie pamiętałam, że tam są jabłka więc moje pierwsze
      pytanie było trochę mylące. Przepraszam i bardzo dziękuję jeszcze raz za
      pomoc :) Robiłam kiedyści, znajomi byli zachwyceni i zaskoczeni połączeniem
      składników. Polecam z czystym sumieniem.
      Zapiekane owoce z kruszonką
      4 osoby, 40 minut
      3 zielone jabłka (import) drobno pokrojone, 2 małe pudełeczka świeżych jeżyn
      lub malin (mogą być mrożone - wtedy 3/4 paczki), 2 łyżeczki octu balsamico,
      mała garść drobno pokrojonej bazylii, 4 łyżki mąki, 5 łyżek cukru 1/4 kostki
      masła.
      Jabłek nie obierać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Wsypać na dno
      miski do zapiekania. Dodać jeżyny. Posypać 2 łyżkami cukru. Polać octem
      balsamico, posypać bazylią, wymieszać, przygotować kruszonkę: wymieszać palcami
      mąkę, cukier, masło, tak aby składniki połączyły się, ale miały swoją kruchość.
      Kruszonką posypać owoce, tworząc stożek wystający ponad misę. ' Wstawić do
      piekarnika (200 st. C) na 30 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest umieścić
      misę na blaszce. Owoce lubią wykipieć.
      • linn_linn Re: Znalazłam! 05.05.04, 09:29
        Owoce pod kruszonka nazywaja sie crumble.
        • Gość: Maja Re: Znalazłam! IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.04, 10:04
          Crumble to nie tylko owoce, bo nadzienie może być również wytrawne z łososiem,
          z kurczakiem i serem pleśniowym albo z jabłkami, gruszkami i kozim serem.
          A mi chodziło konkretnie o kombinację malin, bazylii i balsamico. :)
      • szczekuszka Pytania do Maji 05.05.04, 15:00
        Mam pytanie. Jesli uwazam mrozonych owocow, to nalezy je odmrozic, czy od razu
        polaczyc z jablkami i do piekarnika.

Pytanie o ocet balsamico, mozna go dostac w supermarkecie?
        • Gość: Maja Re: Pytania do Maji IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.04, 15:26
          Mrożone owoce można wymieszać od razu z jabłkami, bo i świeże i mrożone puszczą
          dużo soku, więc nie ma to znaczenia. A i dobrze żeby jabłka trochę zdążyły
          zmięknąć. A balsamico pewnie można kupić w supermarkecie, ale powinien to być
          naprawdę wysokiej klasy ocet balsamiczny. Najlepszy z Modeny. Do tanich nie
          należy, ale tutaj nie radzę oszczędzać. W necie pewnie można znaleźć masę
          bardziej szczegółowych informacji, ja nie wiem jakiej firmy ocet jest do
          dostania w Polsce, więc nie mogę tutaj nic więcej poradzić.
          Deser jest pyszny! Napisz jak wyszedł :)
          M
          • szczekuszka Re: Pytania do Maji 05.05.04, 18:38
            To mam jeszcze jedno pytanie.
            Jak ten deser jesc na cieplo czy na zimno?!
            • Gość: Maja Re: Pytania do Maji IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.04, 22:45
              Prosto z piekarnika, na gorąco
              • szczekuszka Re: Pytania do Maji 08.05.04, 18:50
                Danie jest fajne, ale ja chyba przesadzilam z kruszonka i z cukrem::). Czlowiek
                uczy sie na bledach:)). Na pewno jeszcze poeksperymentuje, bo warto:).
                • szczekuszka To jest bardzo smaczne i proste 16.06.04, 14:54
                  Zrobilam ten desr juz chyba kilkanascie razy. Super przepis.
                  Po prostu fantastyczne i na goraco i na zimno.
                  Polecam:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka