Dodaj do ulubionych

pianka na cieście

26.04.11, 13:17
Witam, robiłam sernik na święta i oczywiście nie wyszła mi piana na cieście- była taka sucha i gumowata i brązowa na wierzchu.Jak zrobić taką bielutką,pulchną piankę na cieście.Jak Wy robicie, proszę o porady.Ja wyłożyłam na 15 minut przed końcem pieczenia, ale temp. nie zmniejszyłam, moze to przez to.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: pianka na cieście 26.04.11, 16:01
      Gumowata byla od pary z sernika, ktora gotowala ją od spodu, brązowa od wysokiej temperatury.
      Jesli dodasz nastepnym razem make ziemniaczana, to bedzie mniej lub wcale gumowata, poza tym zachowa wysokosc. Jednak pieczenie jej 15 minut to za malo - bedzie czuc surową mąkę. Piana na serniku zawsze bedzie zlota - nigdy biala - wlasnie ze wzgledu na to, ze sernik musi sie dopiec, tak samo mąka w pianie. Dwa rozwiazania:

- upiecz blat bezowy osobno, wielkosci sernika, z bialek na bezę i w bezowej temperaturze i warunkach pieczenia, a potem polacz go z sernikiem (przyklej czekolada albo kremem czekoladowym czy czyms podobnym tlustym - nie mokrym!)
      - przestaw sie na ktorys z wyprobowanych receptur na sernik z rosą - sa pyszne (obojetnie od tego, co jest w przepisie, dawaj do piany mąkę ziemniaczaną).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka