Gość: sss IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.04, 22:11 prosze o szybka pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: pomocy--jak sie obi PYZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 22:51 ja robię "kluski z pępkiem" ziemniaki gotowane i przeciśnięte przez praskę + mąka ziemniaczana i jajko Czy to jest to samo co pyzy? Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: pomocy--jak sie obi PYZY 08.05.04, 23:15 >ziemniaki gotowane i przeciśnięte przez praskę + mąka ziemniaczana i jajko Po mojemu to kluski śląskie. Pyzy robi się chyba z surowych ziemniaków, ale nie dam głowy, bo wolę śląskie (j.w.) W Odpowiedz Link Zgłoś
misiuupysiu Re: pomocy--jak sie obi PYZY 08.05.04, 23:41 Wg. "Kuchni polskiej" to ciasto jak na kopytka 1 kg pyr, 1-2 jaja 30-35 dkg. mąki . Pyry ugotować zmielić mąkę przesypać wyrobić ciasto uformować pyzy i wrzucać na gorącą, posoloną wodę. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: pomocy--jak sie obi PYZY 09.05.04, 00:11 Nie, nie!!!!! Ciasto jak na kopytka to na kopytka. Spróbuję to jakoś usystematyzować: ziemniaki gotowane + mąka ziemniaczana = kluski śląskie Ziemniaki gotowane + mąka pszenna = kopytka Ziemniaki surowe + trochę gotowanych + mąka niepamiętamjaka = pyzy W Odpowiedz Link Zgłoś
misiuupysiu Re: pomocy--jak sie obi PYZY 09.05.04, 01:21 wydra10 napisała: > Nie, nie!!!!! > Ciasto jak na kopytka to na kopytka. > Spróbuję to jakoś usystematyzować: > ziemniaki gotowane + mąka ziemniaczana = kluski śląskie > Ziemniaki gotowane + mąka pszenna = kopytka > Ziemniaki surowe + trochę gotowanych + mąka niepamiętamjaka = pyzy > W Ja tylko podaję za "Kuchnią polską" Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: pomocy--jak sie obi PYZY 09.05.04, 00:19 ale JAKIE pyzy? w poznaniu pyzy są drożdżowe, na mazowszu ziemniaczane. Więc jakie??? Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: pomocy--jak sie obi PYZY 09.05.04, 00:23 poznańskie na parze nazywają się gdzie indziej "pampuchy" W Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: pomocy--jak sie obi PYZY 09.05.04, 17:45 gdzie indziej czyli gdzie? skąd jesteś? bo, nigdy takiej nazwy nie słyszałam, mimo, że 'z Poznania' jestem od niedawna (no, jakieś 10 lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pomocy--jak sie obi PYZY 09.05.04, 01:03 www.google.pl otwórz, zaznacz "polski", wpisz "pyzy" i kliknij Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: pomocy--jak sie obi PYZY 09.05.04, 18:12 Hmm-dla mnie pyzy to pol-na pol ugotowane i starte surowe plus maka ziemniaczana:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilimarlene1 Re: PYZY 09.05.04, 18:58 Witaj sss! podaję przepis na tzw.pyzy tradycyjne: 1-1,2 kg surowych ziemniaków, 30 dag ugotowanych ziemniaków, duża cebula, łyżka mąki, sól,pieprz Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę,a surowe obierz,zetrzyj na tarce i odciśnij przez bawełnianą,czystą ściereczkę. Powstały sok ostrożnie zlej do miseczki,a po odstaniu,powstały na dnie krochmal dodaj do startych ziemniaków. Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach.Surowe ziemniaki połącz z ugotowanymi oraz z cebulą ,solą ,pieprzem i mąką. Dokładnie wyrób ciasto,a następnie formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej wyciśnij kciukiem wgłębienie. Gotuj w dużej ilości osolonego wrzątku ok.15 min.od momentu zawrzenia.Podawaj polane przysmażoną słoninką z cebulką lub tak jak lubisz. Pyzy b.często nadziewa się różnymi farszami np.serowo-bryndzowym,mięsnym lub grzybowym. Farsz serowo-bryndzowy przygotuj- w proporcjach zależnych od tego jak ostre potrawy lubisz- ok.15 dad twarogu i 15 dag bryndzy,przysmażona cebulka,pieprz i jeśli potrzeba sól do smaku. Składniki przepuść przez maszynkę.Formuj placki z ciasta zimniaczanego, nakładaj farsz z sera i formuj kule. Farsz mięsny 50 dag ugotowanego mięsa i warzyw(marchewka,seler,pietruszka) łyzka masła, duża cebula.łyżka otartego majeranku, jajo lub rosół, sól,pieprz, Zmielone warzywa i mięso wymieszać z usmażoną na maśle drobno skrojoną cebulą ,dosmaczyć majerankiem,pieprzem i solą ,wbić jajo lub dodać 2,3 łyzki rosołu,wyrobić masę.Farsz nakładać j.w. Farsz grzybowy 8-10 dag grzybów suszonych, 2 jaja na twardo, bułka, duża cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól,pieprz Umyte i namoczone na noc grzyby ugotować,odcedzić,a wywarem zalać pokrojoną bułkę i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę przsmażyć na łyżce masła. Grzyby,odciśniętą bułkę i jaja na twardo,przepuścić przez maszynkę,dodać cebulę ,natkę,sól i pieprz,wymieszać,usmażyć na drugiej łyżce masła,przestudzić. Dalej postępować j.w. Jest to potrawa dość pracochłonna ale czasami warto się na nią skusić zwłaszcza,że nadmierną ilość zawsze można zamrozić "na zaś". Pozdrawiam Lili Odpowiedz Link Zgłoś