bnew 10.05.04, 11:50 Ktoś ma może jakiś domowy przepis, bo te z internetu już znam, wszystkie są takie same :-))'Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Surówka z czerwonej kapusty 10.05.04, 12:28 Nie jest to surówka, bo z gotowanej kapusty, ale smaczne:) Lubię, i często robię sałatęe z czerwonej kapusty. Kapustę należy poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. Część osób tylko lekko obgotowuje, ale ja wolę pogotowac trochę dłużej. Po ostudzeniu do kapusty dodaję posiekane cebulę i jabłko. Doprawiam dużą ilością pieprzu ziołowego, sokiem z cytryny oraz oliwą. Jeśłi trzeba solę. Ten przepis jest z wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=12371388&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
pola8 Re: Surówka z czerwonej kapusty 10.05.04, 23:02 nie wiem czy na internecie, byl ten przepis, ale podaje jak ja robie. Kapuste czerwona szatkuje + majonez to wszystko, pychota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 10.05.04, 23:15 Wprawdzie to nie surowka, ale pyszna czerwona kapusta po niemiecku/slodko- kwasna/. W garnku rozgrzej lyzke oliwy, wrzuc na to 1/2 pokrojonej w kostke cebuli, lekko podsmaz. Na to wrzuc posztkowana czerwona kapuste, 1 jablko obrane i pokrojone w czastki, lisc laurowy, 2 gozdziki, sol, pieprz, cukier i troche octu winnego/chociaz ja wole dodac ocet balsamiczny/ do smaku. Dolej pol szklanki wody i pod przykryciem dus az kapusta zmieknie. Pod koniec duszenia wlej troche czerwonego wina /ok 1/2 szklanki/. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 no nie wiem 10.05.04, 23:14 czy w internecie jest:( kapustę poszatkować, wymieszać z pokrojona w cieniutkie piórka cebula sałatkową, szczypta soli, trochę cukru - odstawić na pól godziny przyciśniete obciążonym talerzykiem (świetnie sprawdza się pięciolitrowa butelka wody) po tym czasie wymieszać dodając namoczone rodzynki (koryntki), zalać oszukanym vinegretem (sok z cytryny lub ocet winny z wodą + cukier + pieprz)na konieć wsypać gorące, świezo prażone pestki z dyni + ew. sezam i orzechy włoskie w kawałkach (tez prażone) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: no nie wiem 10.05.04, 23:16 bez rodzynków i cukru :( orzechy jak najbardziej i maluuutko posiekanej natki pietruszki Odpowiedz Link Zgłoś