Dodaj do ulubionych

Surówka z czerwonej kapusty

10.05.04, 11:50
Ktoś ma może jakiś domowy przepis, bo te z internetu już znam, wszystkie są
takie same :-))'Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Surówka z czerwonej kapusty 10.05.04, 12:28
      Nie jest to surówka, bo z gotowanej kapusty, ale smaczne:)
      Lubię, i często robię sałatęe z czerwonej kapusty. Kapustę należy poszatkować i
      ugotować w osolonej wodzie. Część osób tylko lekko obgotowuje, ale ja wolę
      pogotowac trochę dłużej. Po ostudzeniu do kapusty dodaję posiekane cebulę i
      jabłko. Doprawiam dużą ilością pieprzu ziołowego, sokiem z cytryny oraz oliwą.
      Jeśłi trzeba solę.
      Ten przepis jest z wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=77&w=12371388&v=2&s=0

• pola8 Re: Surówka z czerwonej kapusty 10.05.04, 23:02
      nie wiem czy na internecie, byl ten przepis, ale podaje jak ja robie. Kapuste
      czerwona szatkuje + majonez to wszystko, pychota
      • Gość: Camille Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 10.05.04, 23:15
        Wprawdzie to nie surowka, ale pyszna czerwona kapusta po niemiecku/slodko-
        kwasna/.
        W garnku rozgrzej lyzke oliwy, wrzuc na to 1/2 pokrojonej w kostke cebuli,
        lekko podsmaz. Na to wrzuc posztkowana czerwona kapuste, 1 jablko obrane i
        pokrojone w czastki, lisc laurowy, 2 gozdziki, sol, pieprz, cukier i troche
        octu winnego/chociaz ja wole dodac ocet balsamiczny/ do smaku. Dolej pol
        szklanki wody i pod przykryciem dus az kapusta zmieknie. Pod koniec duszenia
        wlej troche czerwonego wina /ok 1/2 szklanki/.
    • emka_1 no nie wiem 10.05.04, 23:14
      czy w internecie jest:(
      kapustę poszatkować, wymieszać z pokrojona w cieniutkie piórka cebula sałatkową,
      szczypta soli, trochę cukru - odstawić na pól godziny przyciśniete obciążonym
      talerzykiem (świetnie sprawdza się pięciolitrowa butelka wody)
      po tym czasie wymieszać dodając namoczone rodzynki (koryntki), zalać oszukanym
      vinegretem (sok z cytryny lub ocet winny z wodą + cukier + pieprz)na konieć
      wsypać gorące, świezo prażone pestki z dyni + ew. sezam i orzechy włoskie w
      kawałkach (tez prażone)
      • jottka Re: no nie wiem 10.05.04, 23:16
        bez rodzynków i cukru :(

orzechy jak najbardziej i maluuutko posiekanej natki pietruszki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka