lunatica 11.05.04, 14:34 czy można go gdzies dotać w grodzie Kraka? będę wdzięczna za każdą informację :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia 11.05.04, 14:35 Macie Bomi? W warszawie w Bomi bywa.. i róznych Delikatesach. <M. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: gdzie w Krakowie serek Philadephia 11.05.04, 14:36 z tego co wiem, to chyba nie... ale muszę to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Bomi 11.05.04, 14:41 niestety Bomi obsługuje tylko północną Polske: Sopot, Gdynia, Gdańsk, Malbork, no i Warszawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~KASIA~ Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia IP: 212.160.152.* 11.05.04, 14:38 o własnie... serek Philadelphia... mam przepis na ciasto z użyciem tego serka, ponoc rewelacyjne. Niestety nigdy go nie rozbiłam, bo właśnie nie miałam serka. Czy może nie ma jakiegoś naszego zamiennika? onoć ten serek jest jakiś specyficzny, no ale chyba nie niezastąpiony? Domowym sposobem można "obejść" włoski mascarpone i samemu zrobić, a co z Philadelphią? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia 11.05.04, 16:46 Jak umiesz zrobic mascarpone, z Philadelfia nie bedzie problemu. A powaznie, we Wloszech jest duzo serkow udajacych Philadelfie: m.in. Exquisa. Wiem, ze w Polsce sa ich produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.kasia Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia 11.05.04, 21:53 lin_lin, mam rozumieć, że Philadelphia to taka podróbka mascarpone? A Exquisa u nas jest, i owszem, tylko nie należy do najtańszych, a ciasto z tego przepisu w olbrzymiej mierze opiera się właśnie na serku, który jest jego głównym składnikiem :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.04, 22:08 oj chyba nie - phhiladelhia i mascarpone to dwie różne rzeczy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia 11.05.04, 23:10 raczej nie miej nadziei, ze philadelphia będzie tańsza:( Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia 12.05.04, 10:38 Zartowalam. To dwie rozne rzeczy. Jesli ktos jest tak zdolny, ze zrobi w domu mascarpone, z Philadelfia nie powinien miec problemu / powinna byc prostsza /. Znacie mnie troche. Sa rzeczy, ktore mozna zrobic lepiej w domu 7 niektore proste /, ale sa rzeczy, ktore lepiej zostawic profesjonalistom / mascarpone na pewno /. Co do tych serkow, jest ich wiele, ale nie pamietam nazw. Wszystkie "podrobki" maja opakowania podobne do Philadelfii., wiec moze to ulatwi poszukiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Philadelphia dla niewtajemniczonych: 11.05.04, 22:05 www.kraftcanada.com/controller?cmd=ARTICLE_VIEW&lang=EN&sid=41016&aid=21959&ctx=5000 www.kraftfoods.co.uk/philadelphia/range.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica znalzłam namiar na Kraft w Polsce, jutro 11.05.04, 22:07 zadzwonię: Poland Kraft Foods ul. Woloska 18 Curtis Plaza 02 675 Warsaw Poland Tel: 48-22-640-2590 Fax: 48-22-848-5784 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: znalzłam namiar na Kraft w Polsce, jutro IP: *.upc-g.chello.nl 11.05.04, 22:47 A czy Philadelfia to nie polski serek Delfina?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: nie mam zielonego pojęcia... IP: *.upc-g.chello.nl 11.05.04, 22:58 Znalazlam strone na ktorej jest opakowanie tego serka. www.bipress.pl/nr44/mlecz.html z tego co widze, to to ze stargaru szczecinskiego, wiec nie wiem jak daleko oni jezdza z towarem :) Ale poszperaj po necie, wpisz serek smietankowy, powinnas znalezc jeszcze inne odpowiedniki. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: nie mam zielonego pojęcia... 12.05.04, 10:40 Z opakowania tej Delfiny widac, ze moze byc podobna do Philadelfii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 23:09 Powinien byc dostepny w sieci delikatesow ALMA dawna Krakchemia.To jest siec typu BOMI i PIOTR I PAWEL sklepow oferujacych duzy wobor produktow importowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 nie wiem 11.05.04, 23:13 czy jeszcze bywa, ale bywał w delikatesach pod zegarem -róg basztowej i długiej(od strony lot-u) i w albercie na kijowskiej. dawno tam nie zaglądałam, więc nie wiem czy się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 w albercie nie ma :( 12.05.04, 15:01 byłam obok przypadkiem i sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~KASIA~ Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia IP: 212.160.152.* 12.05.04, 15:45 oj, Lin_lin..... żaden ze mnie specjalista z robienia mascarpone. To, co wymyslila, niezle się sprawdza przy kilku przepisach (a robiłam z użyciem "normalnego' mascarpone i mojej mieszanki. I wiesz, wytrawny smakosz to na pewno by się zaraz połapał, ale nie wyszło złe, różnicy aż tak drastycznej też nie było. PO prostu wymyśliłam sobie taki domowy warian mascarpone i sprawdza się calkiem, całkiem. Wystarczy zmieszac pól na pół odpowiednią ilość tłustej śmietany z taka samą ilością serka śmietankowego (Hochland albo Ostrowia - chodzi o ten czysty śmietankowy na kanapki). I naprawdę przypomina mascarpone!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia 12.05.04, 16:16 Wymieszac mozna, ale nie nazywajmy tego mascarpone. Z tego wszystkiego chyba zrobie tiramisù. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~KASIA~ Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia IP: 212.160.152.* 12.05.04, 16:38 ojeju , no co? Skoro podrobiłam mascarpone, to i tak je sobie nazwałam, hi hi. I błagam Cie , nie rób mi przykrości z tym tiramisu - ja je uwielbiam, ale z powodu zblizającego się lata postanowiłam sobie odpuścić słodycze i deserki wysokokaloryczne... i nie wiem wogóle, po co właże na forum Kuchnia, skoro powinnam raczej na Fitness... ech szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia 12.05.04, 17:17 Mnie to mowisz. Nie jem go od wiekow, ale wlasnie dlatego uzywam mascarpone. Jak kalorie, to kalorie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: triss Re: gdzie w Krakwie serek Philadephia IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 12.05.04, 17:54 a mnie sie wydawalo ze KIEDYS widzialam w ktoryms z Hipermarketów - Geancie czy Carrefourze... hmm Odpowiedz Link Zgłoś