lunatica 11.05.04, 20:55 łagam o przepis, najlepiej sprawdzony, a gdyby był po polsku, to już szczyt moich marzeń i rozpusty... :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Camille Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 00:10 Nie wiem o ktore dokladnie Ci chodzi, ale najbardziej "amerykanskie" sa S'MORES - czyli herbatnik z czekolada i kawalkiem marshmallow. To ulubione jedzenie scoutow przy ognisku. Jesli o to chodzi, to przetlumacze, daj znac/ale uprzedzam,ze okropnie skomplikowane/. www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content&id=recipe1231&search=true&resultNo=1 Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Camille, wyglądają bajecznie :-) 12.05.04, 00:16 ale nie wiem czy mogę Cię prosić o tłumaczenie... faktycznie wugląda na skomplikowane :-) czy w tym przypadku piankę robi się samemu? bo ja widziałam w sklepie tylko takie malutkie, które się nabija na kija... :-) pzdr, l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Camille, wyglądają bajecznie :-) IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 00:21 Bo faktycznie "normalni" ludzie kupuja marshmallows w sklepie...ale Martha Stewart musi miec wszystko "domowe". Wydrukuje i przetlumacze jak najszybciej bede mogla/sprobuje jeszcze dzisiaj, chyba, ze mnie dziecko od komputera wygoni.../ Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Camille, nie ma pośpiechu... 12.05.04, 00:35 a tak na marginesie, jeśli można spytać, czy Ty miszkasz w Stanach? bo jeśli tak, to miałabym kilka pytań dotyczących również Marthy Stewart... ale to temat na dłuższą rozmowę... :-) dobrnocka, l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Camille, nie ma pośpiechu... IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 02:36 Tak, mieszkam na stale w Kalifornii. Martha Stewart tez sie interesuje, wiec pytaj, moze bede wiedziec. A tak apropos tych s'mores to poczytalam o nich, ze wystarczy wziac swoje ulubione, niezbyt slodkie herbatniki, w garnku rozpuscic czekolade/najlepiej gorzka/, posmarowac te herbatniki, wsadzic do lodowki az czekolada stezeje. Potem na wierzchu polozyc kilka marshmallows i do piekarnika na chwile pod broiler/tzn. tylko wlacz gorne grzanie/na 20-30 sekund, maja tylko "zlapac"kolor. I gotowe. Dzieciaki to robia nad ogniskiem! Ale tamten przepis tez przetlumacze niebawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 04:00 4 opakowania zelatyny/sprawdze jutro w sklepie ile to jest bo nie wiem!/ 3 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki syropu kukurydzianego/corn syrup/ 1/4 lyzeczki soli 2 lyzeczki extraktu waniliowego 1 1/2 szklanki cukru pudru 7 lyzek masla, rozpuszczonego, plus 6 lyzek masla o temp. pokojowej 14 krakersow grahamkow /w sumie 1 1/2 szklanka ich okruchow/ 35 dkg gorzkiej czekolady, polamanej na male kawalki Marshmallows ------------- 1. Wysmarowac maslem szklana forme /22.5x32.5cm/do pieczenia olejem. Wyciac kawalek pergaminu zeby byl wiekszy od formy /boki maja zwisac/. Wlozyc pergamin do srodka i tez wysmarowac olejem. Odstawic na bok. 2. Wlac do miski 3/4 szklanki zimnej wody, posypac zelatyna i odstawic na 5 minut. 3. Do garnka wsypac 3 szklanki cukru, syrop kukurydziany, sol i 3/4 szklanki wody. Doprowadzic do wrzenia i gotowac 9 minut. 4. Uzywajac miksera wlewac goracy syrop do zelatyny ubijajac na wolnych obrotach. Powoli zwiekszyc obroty do szybkich i ubijac az bedzie bardzo sztywne, ok. 12 minut. Wlac wanilie, jeszcze chwile ubijac. Wlac do przygotowanej wczesniej formy , wyrownac powierzchnie, nie przykrywac i odstawic do stezenia/min 3 godziny max 1 noc/. 5. 1 szklanke cukru pudru przesiac przez sitko na stolnice, wylozyc na niego marshmallow, sciagnac pergamin. Nozem zamoczonym lekko w oleju ciac marshmallow na kawalki 5x5 cm. W osobnej miseczce przesiac pozostale 1/2 szklanki cukru pudru i kazdy kawalek w nim otoczyc. Krakersy grahamkowe -------------------- 1. Nagrzac piekarnik do 180C. Wysmarowac forme /22.5x22.5cm/rozpuszczonym maslem. W duzej misce polaczyc okruchy krakersow z 7 lyzkami rozpuszczonego masla i 1/4 szklanka cukru. Dobrze wymieszac i rekami wcisnac w dno formy. Piec 15-18 minut, ostudzic. Czekolada ---------- 1. Doprowadzic wode do wrzenia w srednim rondelku. Na nim polozyc miske z kawalkami czekolady i 6 lyzkami masla. Powoli mieszac, dopoki sie nie rozpusci. Wykonczenie ------------- 1. Wylac czekolade rowno na upieczony spod grahamkowy i wstawic do lodowki do stezenia czekolady, ok. 30 minut. 2. Nagrzac broiler/czyli tylko gorna czesc piekarnika/. Pociac grahamkowo- czekoladowy spod na 7.5 cm kawalki, na kazdym polozyc jeden kawalek marshmallow. Wlozyc do piekarnika na 20-30 sekund, tylko zeby marshmallow przybral zloto-brazowy kolor. Natychmiast podawac! 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Camille - jesteś WIELKA! dziękuję! IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 17:46 Nie ma za co! Sprawdzilam tez ile to jest 4 opakowania zelatyny-28 gramow! Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica jesteś nie oceniona, ale ja muszę poczekać do 12.05.04, 18:23 weekendu, żeby zabrać się do roboty :-) jeszcze raz dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Jeszcze jeden przepis? 12.05.04, 18:36 Lunatico,czy chcesz jeszcze jeden przepis,bo mam taki na czekoladowe ciasto z gotowymi marshmallows? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Dziuunu, nie pytaj, CHCĘ! CHCĘ! 12.05.04, 18:39 mam tak stresujący tydzień, że marzę o bombie kalorycznej na weekend :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Robi się:) 12.05.04, 18:55 Czekoladowe ciasto marshmallow -350 g miękkiego masła(w oryginale jest margaryna,ale myślę że masło lepsze) -90 g drobno posiekanych orzechów włoskich -60 g drobno pokruszonych herbatników -165 g cukru brązowego -215 g mąki -200 g cukru -30 g kakao -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -4 jajka -100 g wiórków kokosowych -75 g pianek marshmallows pokrojonych na małe części -polewa czekoladowa-w kąpieli wodnej rozpuścić 225 g czekolady,45 g masła,3 łyżki wody aż składniki się połączą,zostawić do ostygnięcia i jak zimne dodać 3 łyżki cukru pudru i ubijać łyżką aż polewa stanie sie gęsta. 120 g masła podgrzać do rozpuszczenia,dodać orzechy,herbatniki,i brązowy cukier.Rozdzielić masę do dwóch tortownic 23 cm średnicy wyłożonych papierem do pieczenia,pokryć masą dno równo.Mąkę,cukier,kakao,proszek,jajka,pozostałe masło i wiórki ubijać mikserem do połączenia się skłądników ok.5 min.rozłozyć masę do tortownic na spody orzechowe i piec w 180 stopniach ok.30 minut.Upieczone gorące ciasto wyłożyć na drucianą ramkę spodem do góry i oderwać pergamin,pokryć piankami marshmallow i natychmiast położyć drugie ciasto też spodem do góry.W środek ciasta wbić patyczek do szaszłyków żeby warstwy się nie rozdzielały podczas stygnięcia.Ostudzone ciasto wstawić do lodówki żeby się schłodziło dokładnie i pianki dobrze zastygły.Na koniec rozsmarować polewę czekoladową i udekorować wiórkami czekoladowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: OBŁĘD! 12.05.04, 19:05 :))) Też nabrałam ochoty na zrobienie tego ciasta ale poczeka chyba do dnia dziecka- mój syn bardzo lubi marshmallows,ja też najlepiej takie podgrzane w mikrofali:) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica to ja sobie zrobię dzień dziecka w ten weekend :-) 12.05.04, 19:09 mam tylko jeden problem, nie mam 2 tortownic... muszę to przemyśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: to ja sobie zrobię dzień dziecka w ten weeken 12.05.04, 19:17 Może zrób w jednej większej formie prostokątnej i przekrój na pół.Tylko trzeba uważać bo gorące.To smacznego dnia dziecka życzę;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina Re: to ja sobie zrobię dzień dziecka w ten weeken IP: 62.233.217.* 12.05.04, 22:05 A co się dzieje z pianką po podgrzaniu,czy upieczeniu?Nie wiedziałam,że się je podgrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: to ja sobie zrobię dzień dziecka w ten weeken 12.05.04, 22:11 Robi się taka ciągnąca i trochę zmienia smak,na lepszy oczywiście.I tak fajnie rośnie w mikrofali,tylko że opada po wyjęciu.No i ciepła trochę jest:)Ja wolę taką podgrzaną,zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis IP: *.chello.pl 16.05.04, 12:29 Tylko gdzie można kupić syrop kukurydziany i krakersy grahamkowe. Z tym chyba może być problem? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis 16.05.04, 16:15 Wloskie maja w nazwie "integrale" / gdyby ktos widzial w sklepie /, ale ja z kolei mialabym problem z tym syropem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis 16.05.04, 16:19 W Polsce to chyba Digestivy by się nadawały te bez czekolady,ale z tym syropem to faktycznie jest problem bo nie wiem jaką funkcję oprócz słodzenia-chyba?-on jeszcze spełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis IP: *.proxy.aol.com 16.05.04, 16:28 www.naturo.pl/index.php?cPath=84 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis 16.05.04, 16:22 I bardzo dobrze: wstukalam ten syrop na wloskim google'u i wloski Greenpeace przestrzega przed nim. Radza w ogole nie kupowac produktow slodzonych syropem kukurydzianym, gdyz moze pochodzic od kukurydzy OGM. Trzeba go jakos zastapic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis IP: *.chello.pl 17.05.04, 10:35 Dzięki, będę szukać Odpowiedz Link Zgłoś