Dodaj do ulubionych

ciasto z pianką MARSHMALLOW

11.05.04, 20:55
łagam o przepis, najlepiej sprawdzony, a gdyby był po polsku, to już szczyt
moich marzeń i rozpusty... :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Camille Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 00:10
      Nie wiem o ktore dokladnie Ci chodzi, ale najbardziej "amerykanskie" sa
      S'MORES - czyli herbatnik z czekolada i kawalkiem marshmallow. To ulubione
      jedzenie scoutow przy ognisku.
      Jesli o to chodzi, to przetlumacze, daj znac/ale uprzedzam,ze okropnie
      skomplikowane/.

www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content&id=recipe1231&search=true&resultNo=1

• lunatica Camille, wyglądają bajecznie :-) 12.05.04, 00:16
        ale nie wiem czy mogę Cię prosić o tłumaczenie... faktycznie wugląda na
        skomplikowane :-)

czy w tym przypadku piankę robi się samemu? bo ja widziałam w sklepie tylko
        takie malutkie, które się nabija na kija... :-)

pzdr, l.
        • Gość: Camille Re: Camille, wyglądają bajecznie :-) IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 00:21
          Bo faktycznie "normalni" ludzie kupuja marshmallows w sklepie...ale Martha
          Stewart musi miec wszystko "domowe".
          Wydrukuje i przetlumacze jak najszybciej bede mogla/sprobuje jeszcze dzisiaj,
          chyba, ze mnie dziecko od komputera wygoni.../
          • lunatica Re: Camille, nie ma pośpiechu... 12.05.04, 00:35
            a tak na marginesie, jeśli można spytać, czy Ty miszkasz w Stanach? bo jeśli
            tak, to miałabym kilka pytań dotyczących również Marthy Stewart... ale to temat
            na dłuższą rozmowę... :-)
            dobrnocka, l.
            • Gość: Camille Re: Camille, nie ma pośpiechu... IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 02:36
              Tak, mieszkam na stale w Kalifornii. Martha Stewart tez sie interesuje, wiec
              pytaj, moze bede wiedziec.

A tak apropos tych s'mores to poczytalam o nich, ze wystarczy wziac swoje
              ulubione, niezbyt slodkie herbatniki, w garnku rozpuscic czekolade/najlepiej
              gorzka/, posmarowac te herbatniki, wsadzic do lodowki az czekolada stezeje.
              Potem na wierzchu polozyc kilka marshmallows i do piekarnika na chwile pod
              broiler/tzn. tylko wlacz gorne grzanie/na 20-30 sekund, maja
              tylko "zlapac"kolor. I gotowe. Dzieciaki to robia nad ogniskiem!
              Ale tamten przepis tez przetlumacze niebawem.
    • Gość: Camille Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 04:00
      4 opakowania zelatyny/sprawdze jutro w sklepie ile to jest bo nie wiem!/
      3 1/4 szklanki cukru
      1 1/4 szklanki syropu kukurydzianego/corn syrup/
      1/4 lyzeczki soli
      2 lyzeczki extraktu waniliowego
      1 1/2 szklanki cukru pudru
      7 lyzek masla, rozpuszczonego, plus 6 lyzek masla o temp. pokojowej
      14 krakersow grahamkow /w sumie 1 1/2 szklanka ich okruchow/
      35 dkg gorzkiej czekolady, polamanej na male kawalki

Marshmallows
      -------------
      1. Wysmarowac maslem szklana forme /22.5x32.5cm/do pieczenia olejem. Wyciac
      kawalek pergaminu zeby byl wiekszy od formy /boki maja zwisac/. Wlozyc pergamin
      do srodka i tez wysmarowac olejem. Odstawic na bok.
      2. Wlac do miski 3/4 szklanki zimnej wody, posypac zelatyna i odstawic na 5
      minut.
      3. Do garnka wsypac 3 szklanki cukru, syrop kukurydziany, sol i 3/4 szklanki
      wody. Doprowadzic do wrzenia i gotowac 9 minut.
      4. Uzywajac miksera wlewac goracy syrop do zelatyny ubijajac na wolnych
      obrotach. Powoli zwiekszyc obroty do szybkich i ubijac az bedzie bardzo
      sztywne, ok. 12 minut. Wlac wanilie, jeszcze chwile ubijac. Wlac do
      przygotowanej wczesniej formy , wyrownac powierzchnie, nie przykrywac i
      odstawic do stezenia/min 3 godziny max 1 noc/.
      5. 1 szklanke cukru pudru przesiac przez sitko na stolnice, wylozyc na niego
      marshmallow, sciagnac pergamin. Nozem zamoczonym lekko w oleju ciac marshmallow
      na kawalki 5x5 cm. W osobnej miseczce przesiac pozostale 1/2 szklanki cukru
      pudru i kazdy kawalek w nim otoczyc.

Krakersy grahamkowe
      --------------------
      1. Nagrzac piekarnik do 180C. Wysmarowac forme /22.5x22.5cm/rozpuszczonym
      maslem. W duzej misce polaczyc okruchy krakersow z 7 lyzkami rozpuszczonego
      masla i 1/4 szklanka cukru. Dobrze wymieszac i rekami wcisnac w dno formy. Piec
      15-18 minut, ostudzic.

Czekolada
      ----------
      1. Doprowadzic wode do wrzenia w srednim rondelku. Na nim polozyc miske z
      kawalkami czekolady i 6 lyzkami masla. Powoli mieszac, dopoki sie nie rozpusci.

Wykonczenie
      -------------
      1. Wylac czekolade rowno na upieczony spod grahamkowy i wstawic do lodowki do
      stezenia czekolady, ok. 30 minut.
      2. Nagrzac broiler/czyli tylko gorna czesc piekarnika/. Pociac grahamkowo-
      czekoladowy spod na 7.5 cm kawalki, na kazdym polozyc jeden kawalek
      marshmallow. Wlozyc do piekarnika na 20-30 sekund, tylko zeby marshmallow
      przybral zloto-brazowy kolor. Natychmiast podawac!

3.
      • lunatica Camille - jesteś WIELKA! dziękuję! 12.05.04, 10:37

• Gość: Camille Re: Camille - jesteś WIELKA! dziękuję! IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 12.05.04, 17:46
          Nie ma za co! Sprawdzilam tez ile to jest 4 opakowania zelatyny-28 gramow!
          • lunatica jesteś nie oceniona, ale ja muszę poczekać do 12.05.04, 18:23
            weekendu, żeby zabrać się do roboty :-)
            jeszcze raz dziękuję!
            • dziuunia Jeszcze jeden przepis? 12.05.04, 18:36
              Lunatico,czy chcesz jeszcze jeden przepis,bo mam taki na czekoladowe ciasto z
              gotowymi marshmallows?
              • lunatica Dziuunu, nie pytaj, CHCĘ! CHCĘ! 12.05.04, 18:39
                mam tak stresujący tydzień, że marzę o bombie kalorycznej na weekend :-)
                • dziuunia Robi się:) 12.05.04, 18:55
                  Czekoladowe ciasto marshmallow
                  -350 g miękkiego masła(w oryginale jest margaryna,ale myślę że masło lepsze)
                  -90 g drobno posiekanych orzechów włoskich
                  -60 g drobno pokruszonych herbatników
                  -165 g cukru brązowego
                  -215 g mąki
                  -200 g cukru
                  -30 g kakao
                  -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
                  -4 jajka
                  -100 g wiórków kokosowych
                  -75 g pianek marshmallows pokrojonych na małe części
                  -polewa czekoladowa-w kąpieli wodnej rozpuścić 225 g czekolady,45 g masła,3
                  łyżki wody aż składniki się połączą,zostawić do ostygnięcia i jak zimne dodać 3
                  łyżki cukru pudru i ubijać łyżką aż polewa stanie sie gęsta.

120 g masła podgrzać do rozpuszczenia,dodać orzechy,herbatniki,i brązowy
                  cukier.Rozdzielić masę do dwóch tortownic 23 cm średnicy wyłożonych papierem do
                  pieczenia,pokryć masą dno równo.Mąkę,cukier,kakao,proszek,jajka,pozostałe masło
                  i wiórki ubijać mikserem do połączenia się skłądników ok.5 min.rozłozyć masę do
                  tortownic na spody orzechowe i piec w 180 stopniach ok.30 minut.Upieczone
                  gorące ciasto wyłożyć na drucianą ramkę spodem do góry i oderwać
                  pergamin,pokryć piankami marshmallow i natychmiast położyć drugie ciasto też
                  spodem do góry.W środek ciasta wbić patyczek do szaszłyków żeby warstwy się nie
                  rozdzielały podczas stygnięcia.Ostudzone ciasto wstawić do lodówki żeby się
                  schłodziło dokładnie i pianki dobrze zastygły.Na koniec rozsmarować polewę
                  czekoladową i udekorować wiórkami czekoladowymi.
                  • lunatica OBŁĘD! 12.05.04, 19:03

• dziuunia Re: OBŁĘD! 12.05.04, 19:05
                      :)))
                      Też nabrałam ochoty na zrobienie tego ciasta ale poczeka chyba do dnia dziecka-
                      mój syn bardzo lubi marshmallows,ja też najlepiej takie podgrzane w mikrofali:)
                      • lunatica to ja sobie zrobię dzień dziecka w ten weekend :-) 12.05.04, 19:09
                        mam tylko jeden problem, nie mam 2 tortownic... muszę to przemyśleć...
                        • dziuunia Re: to ja sobie zrobię dzień dziecka w ten weeken 12.05.04, 19:17
                          Może zrób w jednej większej formie prostokątnej i przekrój na pół.Tylko trzeba
                          uważać bo gorące.To smacznego dnia dziecka życzę;)
                          • Gość: kalina Re: to ja sobie zrobię dzień dziecka w ten weeken IP: 62.233.217.* 12.05.04, 22:05
                            A co się dzieje z pianką po podgrzaniu,czy upieczeniu?Nie wiedziałam,że się je
                            podgrzewa.
                            • dziuunia Re: to ja sobie zrobię dzień dziecka w ten weeken 12.05.04, 22:11
                              Robi się taka ciągnąca i trochę zmienia smak,na lepszy oczywiście.I tak fajnie
                              rośnie w mikrofali,tylko że opada po wyjęciu.No i ciepła trochę jest:)Ja wolę
                              taką podgrzaną,zdecydowanie.
      • Gość: bee Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis IP: *.chello.pl 16.05.04, 12:29
        Tylko gdzie można kupić syrop kukurydziany i krakersy grahamkowe. Z tym chyba
        może być problem?
        • linn_linn Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis 16.05.04, 16:15
          Wloskie maja w nazwie "integrale" / gdyby ktos widzial w sklepie /, ale ja z
          kolei mialabym problem z tym syropem.
          • dziuunia Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis 16.05.04, 16:19
            W Polsce to chyba Digestivy by się nadawały te bez czekolady,ale z tym syropem
            to faktycznie jest problem bo nie wiem jaką funkcję oprócz słodzenia-chyba?-on
            jeszcze spełnia.
            • Gość: Pichciarz Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis IP: *.proxy.aol.com 16.05.04, 16:28
              www.naturo.pl/index.php?cPath=84
          • linn_linn Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis 16.05.04, 16:22
            I bardzo dobrze: wstukalam ten syrop na wloskim google'u i wloski Greenpeace
            przestrzega przed nim. Radza w ogole nie kupowac produktow slodzonych syropem
            kukurydzianym, gdyz moze pochodzic od kukurydzy OGM. Trzeba go jakos zastapic.
            • Gość: bee Re: ciasto z pianką MARSHMALLOW-przepis IP: *.chello.pl 17.05.04, 10:35
              Dzięki, będę szukać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka