14.06.11, 11:14
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Tradycyjny jakiej kuchni? 14.06.11, 12:06
      • codogara Re: Tradycyjny jakiej kuchni? 14.06.11, 13:07
        Przed wojną oraz nawet w czasach Komuny dużo się jadło podrobów, teraz to kuleje
        • kosmopolitesiorbut Cotgaro - takie danie w kuchni żydowskiej nosi 14.06.11, 13:12
          nazwę - gęsi pipek. Najlepszy jaki jadłem to w Krakowie. Tamtejsi może się odezwą a ja wklejam linka do przepisy uzyskanego:
          gotowanie.onet.pl/8785,ksiazka_przepis.html
          • codogara Re: Cotgaro - takie danie w kuchni żydowskiej nos 14.06.11, 14:51
            należy pamiętać o tym, że na naszych ziemiach długo byli Żydzi, stąd zapożyczenia kulinarne. Gęsie pipki są trochę inne, ja zrobiłem improwizację na temat gulaszu z żołądków, ważne aby zachęcać do jedzenia podrobów
            • roseanne podroby same z siebie sa bardzo wdziecznym produkt 14.06.11, 15:06
              -em do eksperymentow kulinarnych

watrobka na przerozne metody - smazona, pieczona, jako farsz, dodatek do pasztetow
              plucka na krupnik lub w kwasnym sosie
              serduszka w tymianku z musztarda np
              gulasz z zoladkow
              krupnik na podrobach
              kaszanki, salcesony, watrobianki...

mi niestety juz calkowicie zabronione
              • miss_coco Re: podroby same z siebie sa bardzo wdziecznym pr 14.06.11, 15:22
                Oj bardzo wdziecznym, dodalabym tu jeszcze cynaderki i animelke ;))
                • anthonyb Re: podroby same z siebie sa bardzo wdziecznym pr 14.06.11, 18:05
                  a ja jeszcze przypomne ozor.
                  wlasnie przedwczoraj ugotowalam sobie wolowy jezyczek .
                  jadlam na zimno choc z domu pamietam w sosikach np. chrzanowym czy musztardowym.
                  ja uwielbiam krupnik na zoladkach drobiowych.
                  • aqua48 pipki 14.06.11, 20:11
                    Gęsi pipek, to po prostu szyjka faszerowana, moja teściowa robi genialne z każdego ptaka. Nauczyłam się od niej robić farsz z cebuli, bo takiego prawdziwie krakowskiego z wątróbki i pietruszki zielonej jakoś nie lubię.
                    • kosmopolitesiorbut Re: pipki 16.06.11, 08:43
                      www.google.pl/search?q=g%C4%99sie+pipki&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
            • pavvka Re: Cotgaro - takie danie w kuchni żydowskiej nos 15.06.11, 13:37
              codogara napisał:

> ja zrobiłem improwizację na temat gul
              > aszu z żołądków

No to improwizacja na temat czy tradycyjny przepis? Zdecyduj się.
    • szopen_cn Re: Tradycyjny gulasz z kaczych żołądków 15.06.11, 13:25
      Seler naciowy jako skladnik kuchni tradycyjnej troche nie pasuje.
      • codogara Re: Tradycyjny gulasz z kaczych żołądków 16.06.11, 10:32
        każdy próbuje stworzyć idealny przepis dla siebie, ja bazowałem na tradycji, ale zawsze muszę coś dodać od siebie, stąd m.in. ten seler

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka