Dodaj do ulubionych

Najprostsze ciasto drożdżowe..???

IP: 81.210.102.* 13.05.04, 11:13
Witajcie, poratujcie mnie przepisem na takie właśnie ciasto...uwielbiam piec i wszystkim smakuja moje wypieki, ale jeszcze nigdy nie eksperymentowałam z drożdzowym ciastem...kupne, owszem dobre...ale wiadomo...najlepsze jest domowej roboty......Dzięki i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnes Re: Najprostsze ciasto drożdżowe..??? IP: *.msz.gov.pl 13.05.04, 12:00
      Od dawna piekę ciasto według wypróbowanego przepisu mojej teściowej, ale czy
      jest najprostsze to nie wiem.
      Składniki:
      1 kg mąki
      5 jaj
      1 i 1/2 szklanki mleka
      10 dkg drożdży
      2 szklanki cukru pudru (lub 2 i 1/2 jeśli wolisz słodsze)
      półtorej kostki margaryny
      cukier waniliowy
      rodzynki
      zapach pomarańczowy
      szczypta soli

Mleko lekko podgrzewam (nie może być zbyt gorące), do naczynia kruszę drożdże,
      posypuję łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dodaję ciepłe mleko i wszystko mieszam
      na gładką masę. Do dużej miski wsypuję 1 kg mąki, dodaję szczyptę soli i wlewam
      wymieszane drożdze. Odstawiam na ok. pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie
      rozpuszczam margarynę, 4 żółtka ucieram z cukrem pudrem, dodaję całe jajko,
      cukier waniliowy, zapach pomarańczowy i ucieram na gładką masę. Gdy drożdze z
      mąką wyrosną, mieszam dokładnie, dodaję utarte jajka z cukrem, mieszam dużą
      drewnianą łyżką dość energicznie, na koniec dodaję powoli stopioną margarynę i
      rodzynki, dokładnie wyrabiam. Masa nie może być zbyt rzadka, można dodać
      jeszcze trochę mąki, energicznie mieszam aż masa będzie gładka, nie może lepić
      się do łyżki czy ręki.
      Wykładam ciasto do wysmarowanych foremek (tę ilość piekę w trzech długich,
      wąskich foremkach). Nagrzewam piekarnik do 100°C i wstawiam ciasto na godzinę
      do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć objętość o drugie tyle. Piekę w temperaturze
      200°C ok. 45 min.
    • Gość: bursztyn Re: Najprostsze ciasto drożdżowe..??? IP: *.wcg.co.uk 13.05.04, 12:45
      Ten przepis znalazłam na tym forum i wielokrotnie wypróbowałam. Świetnym
      patentem jest przygotowanie go w piątek około północy (co zajmuje 5 minut),
      pieczemy rano w sobotę i na śniadanie jest ciepła drożdżówka. Ja nie lukruję,
      bo nie lubię i robię z masłem, a nie margaryną. Konsystencję trzeba regulować
      ilościa mleka, bo zależy od mąki. Można dodać zapach, cytrynowy lub waniliowy,
      rodzynki obowiązkowo.
      A oto oryginalny przepis:
      Drożdżówka dla leniuchów — nie trzeba się męczyć i zawsze się udaje.
      Do garnka wsypujecie i wlewacie poniżej podane składniki pilnując TEJ
      kolejności. NIC NIE MIESZAJAC.
      1 szklanka cukru
      3 jajka
      50 g drożdży
      1/4 litra mleka
      1/2 łyżki oleju
      1/4 łyżeczki soli
      1/2 kg mąki
      Przykrywacie i zostawiacie na 8 godzin. Po tym czasie dodajecie 125 g
      rozpuszczonej ale chłodnej margaryny i mieszacie. Do masy można dodać orzechów
      rodzynek, jak kto lubi.
      Formę nasmarować margaryna, nalać masę i piec w rozgrzanym piekarniku 180
      stopni przez ok. 20-30 minut. Po wbiciu zapałki powinna być sucha. Ja na koniec
      polewam drożdżówkę lukrem.
      Smacznego!

• awe26 Re: Najprostsze ciasto drożdżowe..??? 13.05.04, 13:53
        Jak duża forma???
        • Gość: bursztyn Re: Najprostsze ciasto drożdżowe..??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.04, 18:09
          Ja używam formy na bakę, z kominkiem, średnica 27 cm. Wychodzi bardzo "z
          czubem". Można upiec w korytku (keksówce)lub w tortownicy. Ale kominek powoduje
          że pięknie rośnie i wychodzi prawdziwa baba.
      • zajaczek101 moje wątpliwości 14.05.04, 13:40
        Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale tylko mieszasz sładniki nie wyrabiasz
        ciasta. I w jakim garnku (chyba małym) aby drożdze były zalane mlekiem bo w
        przeciwnym razie nie urosną. I czy 8 godz. trzymasz w temp. pokojowej czy
        lodówce. Pozdrawiam
        • Gość: bursztyn Re: moje wątpliwości IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.04, 22:58
          Właśnie o to chodzi, to jest ciasto dla leniuszków, więc nie trzeba wyrabiać.
          Można krótko mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta (takie spiralne), ale
          ja po prostu mieszam łyżką, zawsze mi się dobrze łączy, trwa to bardzo krótko.
          Składniki wkładam do garnka średniej wielkości, przykrywam pokrywką, żeby się
          moje koty nie dobrały i zostawiam w temperaturze pokojowej oczywiście, żeby
          drożdże pracowały. Rano jest jeszcze na wierzchu warstwa mąki, nie ruszonej, to
          normalne.
      • zajaczek101 Ciasto od Bursztyna jest SUPER !!!!! 17.05.04, 09:12
        Wypróbowałam, proste, szybkie i jak rośnie. Polecam
    • Gość: ecik z drożdży INSTANT IP: *.com.pl 13.05.04, 13:12
      taaa - sama podchodziłam do tego ciasta jakieś 3-4 lata :) Jest świetne:
      1 kg mąki
      2 opakowania drożdży instant
      rodzynki
      ew. skórka pomarańczowa

do tego rozpuszczone:
      2 masła
      1,5 szkl. cukru
      2 szklanki mleka
      8 całych jajek

powyższe zmieszać z mąką (oczywiście przestygnięte). Odstawić do wyrośnięcia.
      Przed włożeniem do formy - przerobić.
      W mojej kuchence - gazowej - na 4 w piekarniku ciasto piecze się ok. 40-50
      minut. Jest pyszne :)
    • sarani Re: Najprostsze ciasto drożdżowe..??? 13.05.04, 19:46
      Wiele moich podejść do drożdżówki okazało się klapą totalną :-) Ostatnio jednak
      przejrzałam sporo przepisów w sieci, znalazłam conieco, pozmieniałam,
      wypróbowałam i wyszło! Proste, już pięć razy sprawdzone (w ciągu dwóch
      tygodni ;) i BARDZO smaczne :) Wyrabiam to mikserem, bo na ręczne wyrabianie
      nie mam siły. Podany przepis jest na taką zwykłą, średnią blachę, albo na dużą
      babę drożdżową. Dla mnie to też zaleta, bo taka ilość pozwala zjeść wszystko
      prawie od razu, kiedy najświeższa i najlepsza:)

1/2 kg mąki (ok. 2 3/4 szklanki)
      1 szklanka mleka (lekko podgrzanego)
      3żółtka
      3/4 szklanki cukru
      1 cukier waniliowy
      szczypta soli
      1 opakowanie drożdży instant (ja używałam dra Oetkera)
      10 dkg masła (ok. 1/2 kostki)

Mąkę przesiać i wymieszać z nią drożdże i sól. Masło rozpuścić na małym ogniu i
      zostawić do ostudzenia (czas przeznaczony na wyrobienie pozostałych skłądników
      w zupełności wystarcza).

Żółtka ubijać najpierw z cukrem waniliowym, potem dodawać normalny cukier.
      Nie trzeba ubijać aż do momentu, kiedy cukier się całkiem rozpuści, bo to chyba
      w tych 3 żółtkach się nie uda. Ja ubijałam tak długo, aż wychodziła puszysta
      masa. Do tego dolewałam mleko i jeszcze chwilę razem miksowałam. Powoli
      dodawałam mąkę z solą i drożdżami miksując końcówkami do ubijania piany tak
      długo, aż ciasto było bardzo gęste. Potem zmieniałam końcówki na takie spiralne
      i dodawałam resztę mąki. Miksowałam aż wszystko zaczynało odchodzić od brzegów
      miski (nie dodawałam nigdy więcej mąki, do ręki takie ciasto pewnie by się
      jeszcze lepiło). Na koniec wlewałam ostudzone masło i miksowałam aż do
      uzyskania gładkiej masy.
      Do tak przygotowanego ciasta można dodać rodzynki i wymieszać.
      Można też zrobić kruszonkę (1/4 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, mąka) i posypać
      jak ciasto trochę już podrośnie.

Ciasto od razu układałam na blachę lub do formy na babę. Rośnie długo (to chyba
      przez drożdże w proszku). Najlepsze było przygotowane wieczorem i zostawione do
      pieczenia na rano, albo zrobione rano przed wyjściem do pracy :) Jeśli chce się
      szybciej, to trzeba dobrze nagrzać pomieszczenie, w którym ciasto rośnie (np.
      postawić przy włączonym piekarniku).

Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 30-35 minut (ja mam
      piekarnik gazowy bez żadnych bajerów ;) Wkładałam ciasto jak piekarnik był
      nagrzany mniej więcej do połowy i od tego czasu liczyłam to pół godziny.

Życzę powodzenia! :)
    • Gość: korn Re: Najprostsze ciasto - do bursztyna IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 22:31
      ciekawy przepis, ale mam pytanie, czy mieszać można mikserem ?
      • linn_linn Re: Najprostsze ciasto - do bursztyna 14.05.04, 09:52
        Malym mikserem raczej do pewnego momentu. Lepiej specjalnym do wyrabiania
        ciast / Kenwood, Kitchen Aid itp. /. Ja zostawiam to maszynie do chleba.
      • sarani Re: Najprostsze ciasto - do bursztyna 14.05.04, 10:46
        Gość portalu: korn napisał(a):

> ciekawy przepis, ale mam pytanie, czy mieszać można mikserem ?

W przepisie, który zamieściłam powyżej, wszystko od początku do końca robię
        mikserem. Jakoś narazie wychodziło dobrze i mikser też dał radę :)
    • Gość: Bożena Re: Najprostsze ciasto drożdżowe..??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.05.04, 18:33
      Już kilka przepisów które podajecie wypróbowałam - wszystko się udało - podam
      sprawdzony bardzo prosty przepis na babkę drożdżową.

5 jaj roztrzepać w rondlu z 1 szklanką cukru i cukrem wanilinowym. Zagotować 1
      szklankę mleka i do gorącego włożyć 10 dkg smalcu i 10 dkg margaryny gdy się
      rozpuści tłuszcz w mleku wlać do jaj i wymieszać(przed wlaniem troszkę trzeba
      ostudzić) 10 dkg drożdży rozkruszyć na tych jajach i nie mieszać - odstawić
      przykryć ściereczką.Gdy drożdże podrosną wsypać 4 pełne szklanki mąki - wyrobić
      łyżką drewnianą. Ciasto ma być lejące. Oczywiście rodzynki wskazane. Piekę w
      piekarniku elektrycznym około 1,15min w 150 stop. Średnica formy 28 cm. bez
      kominka.Smacznego. Pozdrawiam
      • kwieta4 Re: suche drozdze 16.05.04, 05:08
        Czy ktos moze zerkanc ile to gramow ta jedna paczka suchych drozdzy:))
        • linn_linn Re: suche drozdze 16.05.04, 09:49
          Drozdze wloskie 7 g suchych = 25 g swiezych. Na 500 g maki. W przyoadku
          polskich powinno byc podobnie. Jesli ciasto rosnie dlugo, ilosc drozdzy mozna
          nawet zmniejszyc.
          • Gość: Kawka do ECIKA Re: suche drozdze IP: *.avamex.krakow.pl 16.05.04, 11:16
            Witam.Nawiązuję do Twojego przepisu ; czy 2 masła to 2 kostki (teraz bywają po
            20 dkg.) czy tez wg.dawnej "miary" -0,5 kg. I czy rozpuszcza sie te wszystkie
            produkty razem( MASŁO,MLEKO ,CUKIER ITD.) ???????????? Pozdrawiam.
            • Gość: ecik do ECIKA Re: suche drozdze IP: *.com.pl 18.05.04, 13:46
              ja kupuję te dawne - po 250 dkg kostki. a co do rozpuszczania: najpierw masło,
              równocześnie podgrzewam mleku i w nim rozpuszczam cukier. dodaję całość do
              masła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka