24.06.11, 23:26
Witam.Zrobiłam dzisiaj pierogi - pierwszy raz z ciasta zaparzanego, w/g przepisu znalezionego w internecie.Miało być takie dobre, ale nie wiem co żle zrobiłam.Moje było jakieś twarde.Przepis to : 3 szkl. mąki, 1 szkl. gorącej- wrzącej wody,łyżka masła,żółtko, sól.Czy ktos może mi napisać, ewentualnie podać sprawdzony przepis na takie ciasto.
miałam też z 5 ziemniaków ugotowanych z poprzedniego dnia, przecisnęłam je dodałam mąki ziemniaczanej i zwykłej ( tak na oko) i też jedno żółtko.To ciasto też było dla mnie twardawe.Jeśli to możliwe to proszę jeszcze raz o jakieś sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi, żeby było takie elastyczne i mięciutkie.Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • jadwiszka Re: pierogi 24.06.11, 23:45
      3szklanki mąki, łyżka oleju, szklanka wrzatku , szczypta soli
      nic więcej.
      • Gość: Ewa Re: pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 23:15
        Robie dokładnie tak jak Jadwiszka z ta różnica, ze olej daje na oko i pewnie jest go troszke wiecej jak łyzka, zawsze wychodzi swietne:)
    • hester83 Re: pierogi 25.06.11, 07:40
      Ja robię z 3 szklanek mąki, 1 jaja i 1/2 szklanki letniej wody i wyrabiam z tego elastyczne ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką ( zbyt gładkie - wilgotne ciasto rozpadnie się w czasie gotowania). Mama nauczyła mnie robić właśnie takie ciasto i nigdy się na tej recepturze nie zawiodłam.
    • grejfiutka Re: pierogi 25.06.11, 14:31
      żółtko dodałaś to było twarde
      rób takie rzeczy bez jajek zupełnie
    • genova51 Re: pierogi 25.06.11, 15:59
      Zrób na drugi raz ciasto maślankowe wg receptury Fettini. Nie zawiedziesz się.
      Na 400-500 ml maślanki 0,5 kg mąki...i już!
      • aqua48 Re: pierogi 25.06.11, 16:17
        3 szklanki mąki, jedno jajko i wrzątek. Koniec.
      • matylda1001 Re: pierogi 25.06.11, 23:18
        genova51 napisała:

> Zrób na drugi raz ciasto maślankowe wg receptury Fettini.<

O... Nie! Tylko nie to! odradzam stanowczo. Spróbowałam dla zasady i była to moja jedyna pierogowa porażka w życiu.
        Ciasto: mąka i tyle gorącej wody, żeby ciasto było miękkie, sprężyste. Jak ktoś już koniecznie musi, to może dodac 1 jajko na 1/2 kg mąki. Najwyżej ciasto będzie twardsze. Sól niepotrzebna, bo pierogi gotuje się w posolonej wodzie. Żadnego oleju, masła do ciasta, natomiast do wody dobrze dodać troche oleju, żeby się pierogi nie kleiły.
    • joanna9629 Re: pierogi 25.06.11, 23:06
      Dziękuję bardzo za odpowiedzi.Mam rozumieć, ze moje ciasto było twarde z powodu zółtka, które dodałam, chociaż niektórzy piszecie ze jajko też się daje.Następnym razem tak zrobię-
      3 szkl. mąki, szklanka wrzątku, ole i sól i nic więcej.
      Czy mogłabym także prosić o dobry i sprawdzony przepis na ciasto kartoflane na pierogi - takie zwykłe starodawne- " jak u babci".Proszę o przepisy- ile tych ziemniaków, ile maki - i czy zwykła czy ziemniaczana i czy dawać jajko - całe czy tylko zółtko, czy w ogóle bez jajka.
      • mii.krogulska Re: pierogi 25.06.11, 23:15
        Joanna, nie! to białko sprawia, że jest twardawe, a nie żółtko :)
    • mii.krogulska Re: pierogi 25.06.11, 23:12
      Ja robię wg. przepisu mojej mamy:
      - trzy szklanki mąki,
      - dwa żółtka (bez białek, ja używam tylko większe jedynki),
      - ciepła woda w szklance.
      Ciasto mieszam najpierw w misce, dolewam trochę wody i dodaję soli, następnie wyrabiam na blacie. Wody dolewaj ostrożnie, wyrabiaj i ciesz się życiem, jak za dużo wody dolejesz, podsypuj mąką. Nie podaję dokładnej ilości wody, bo to zależy od mąki i aury dnia. Nie dodaję białka, bo ciasto wtedy robi się twarde. Po wyrobieniu kula chwilę odpoczywa pod lnianą ściereczką, a potem dzielę ją na trzy lub więcej części i wałkuję. Podsypuję mąką. Ciasto nie może długo leżeć, bo się będzie lepić do blatu, ale moja mama jak się znudzi, wkłada je do lodówki na następny dzień.
      Z podanych proporcji wyjdzie około 70 małych i 50 większych pierogów, ale zależy to od stopnia rozwałkowania ciasta. Z reszty ciasta robimy domowy makaron do grzybowej lub pomidorowej.
      Powodzenia :)
    • mii.krogulska Re: pierogi 25.06.11, 23:13
      W przepisie Joanny moim zdaniem jest za mało żółtek. Ja daję dwa, ale jeśli są małe, dodam więcej żółtka kosztem wody.
    • mii.krogulska Re: a jakie proporcje na pierogi dla singla? ;) 26.06.11, 00:03
      Takie same :) jak szaleć, to szaleć!
      Nadmiar pierogów sobie mrozisz i masz zapasik. Mało można, ale nie opłaci się robić. Pierogi są niby tanie (mąka 2,5 zł, dwa jajka 2 zł plus nadzienie - kostka sera 4 zł, ziemniaki 1 zł, cebula i zużyty olej 1 zł), ale cała robota jest pracochłonna.
      Odgrzewasz wrzucając je na kilka minut we wrzątek lub odsmaż. A jak nie chcesz mrozić, to ugotowane nawet ze cztery dni na spoko w lodówce się trzymają, ale wymaż je w oleju i przykryj folią, żeby nie wyschły.
    • ruda.ja Re: pierogi 26.06.11, 12:31
      Jajka nie mają nic do twardości ciasta pierogowego. Chodzi o wodę. W każdym przepisie podaje się ilość mąki ale nigdy nie podaje jakiej, a różne typy mąk różnie "piją" wodę. Dlatego nie można się trzymać dokładnie ilości podanych w przepisach, tylko w trakcie zarabiania kontrolować twardość ciasta i albo podsypywać mąką albo dodawać wody.
      • aqua48 Knedle? 26.06.11, 12:42
        To ciasto ziemniaczane, to takie na knedle? Ja robię z pół kila ziemniaków jajka i mąki tyle żeby ciasto było zwarte, ale na pewno nie teraz, bo ziemniaki są jeszcze za młode. Pierwsze knedle robię dopiero jak pojawią się śliwki węgierki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka