dorotatop 08.07.11, 10:14 pomóżcie coś z nimi zrobić :) proszę mam normalnie na działce zatrzęsienie wiśni są tak pyszne że szkoda żeby obleciały dodam że są słodkie i mocno dojrzałe. Znacie jakieś przepisy dobre sprawdzone to poproszę ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: wiśnie całe kilogramy 08.07.11, 11:08 Na wiadro wiśni: 20 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1,5 l gorącej wody, zalać wydrylowane wiśnie, pakować do słoików, pasteryzować i masz galaretkę z wiśniami. Rozcieńczając ją zawsze możesz potem przerobić na kompot a po wstawieniu słoika do gorącej wody możesz ją wylać na dowolne ciasto i ponownie się zetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: wiśnie całe kilogramy 08.07.11, 11:56 Kup polski sokownik (jakies 100-130zl) i przerob na sok. Wlasciwie samo sie robi, a starczy pewnie na cala zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wiśnie całe kilogramy 08.07.11, 13:33 Ja ma jeden, na dzem: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81001357,81028992,0,2.html?v=2 Caly problem to usuwanie pestek. Samo robienie dzemu nie, gdyz wlasciwie nie przywiera do garnka. Mozna go robic na raty i w czasie postoju troche gestnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: wiśnie całe kilogramy 08.07.11, 13:46 Wydrylowanie wiadra czereśni drylownicą zajęło mi godzinę i to nie spiesząc się zbytnio. Drylownica normalnych czyli domowych rozmiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: wiśnie całe kilogramy IP: 89.206.13.* 08.07.11, 17:09 Właśnie mam nastawiony likier wiśniowy. Znaczy likier będzie za` parę tygodni, ale wiśnie się macerują w spirytusie. Trochę po prostu zasypałam cukrem. Z pestkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: wiśnie całe kilogramy IP: *.181.78.236.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.07.11, 23:52 Trochę zazdroszczę Tobie masz dużo wiśnni. W moich stronach nie ma, a jak są to po 10zł,niestety chciałam zrobić do ciasta,ale wtym roku chyba nie będę robiła. A Tobie polecam, Wypestkuj wiśnie,na każdy kilogram wypestkowanych wiśni zasyp cukrem,ja robię tak 70 dag,2 kg wiśni -1,5 kg cukru i tak dalej. Zamieszasz w misce wiśnie z cukrem, Odstawisz w ciemne i chłodne miejsce,najlepiej na noc. Zlewam sok do garnka,zagotuję i gorący sok wlewam do słoików,zakręcam słoiki i odstawiam na dekilki. Jak wystygną to to do piwnicy zanoszę. Wiśnie wkładam dość ciasno dosłoików,dodaje łyżeczkę cukru i zakręcam słoki,zagotouję 5 minut,i wyjmuję,gdy ostygną zanoszę do piwnicy. Sok do picia rozcieńczony z wodą,do budyniów,desrerów itp. a owoce do ciasta,ja daję do pleśniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: wiśnie całe kilogramy IP: 89.206.13.* 14.07.11, 18:00 Sorbet!!! Odpowiedz Link Zgłoś