agako_80 24.07.11, 12:23 Poszukuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na tort na zimno na spodzie biszkoptowym na urodziny dla ośmiolatki. Dobrze gdyby był w miarę prosty do zrobienia, bo tortu nigdy nie robiłam. Błagam, pomóżcie. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajer2 Re: Tort na zimno 24.07.11, 15:27 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64327505,69852212,0,2.html?v=2 Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy.Owoce możesz dać różne(teraz sezonowe).Biszkoptu tez nie musisz piec jeżeli nie umiesz,możesz zrobić z herbatników.Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqwq Re: Tort na zimno IP: 212.160.148.* 28.07.11, 16:43 ja polecam ten przepis -biszkopt z truskawkami jak nie mam czasu piec spodu to w tortownicy ukladam wloskie biszkopciki - takie smaruje serem - uszczelniam i zalewam galretka z owocami proscizna Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Biszkopt mozna zamówić w cukierni. 24.07.11, 19:43 Grunt, żeby miec dobry biszkopt. Przekładanie biszkoptu kremem, dekorowanie tortu, to już sama przyjemność. Gotowe biszkopty, te ze sklepów, paczkowane, są obrzydliwe. Żeby się nie wiem jak wysilic, to i tak wyjdzie goowno, ale można sobie zamówić upieczenie biszkoptu w cukierni. Pewnie nie wszędzie zrobią, ale warto popytać. W "mojej" cukierni biszkopt, taki z największej tortownicy kosztuje 10-12zł, w zależności od tego, jak wysoki wyrośnie. Średni, to koszy około 7-8zł. Prawdę mówiąc nie wiadomo, czy to za produkty, czy za robotę, czy za to, że się człowiek nie denerwuje czy dobrze wyjdzie. Zamówilam ostatnio, bo miałam problem z piekarnikiem i teraz już chyba wcale nie będę piekła biszkoptów, bo tamten był taki sam jak domowy. Zamówiłam też biszkopt na roladę. Też już chyba nie będę sobie więcej zawracała głowy pieczeniem. Ten z cukierni był taki, jak potrzeba i tani jak przysłowiowy barszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Biszkopt mozna zamówić w cukierni. IP: *.play-internet.pl 24.07.11, 21:03 Bardzo ciekawe! Gdzie sa takie cukiernie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga Re: Biszkopt mozna zamówić w cukierni. IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 07:46 W mojej miejscowości zapytałam kiedyś o upieczeniu biszkoptu do tortu, to usłyszałam:"Absolutnie"! Trzeba było samej zabrać się do roboty i po kilku próbach udaje mi się go upiec. Niestety raz upieczony biszkopt z przeznaczeniem na roladę nie nadawał się do niczego i to zniechęciło mnie na amen. Tak, że ponawiam pytanie do mm. Może mieszkamy o rzut beretem od siebie i sama skorzystam z ich usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga Re: Biszkopt mozna zamówić w cukierni. IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 07:48 Przepraszam, prośba jest oczywiście do matyldy. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-sara Re: Biszkopt mozna zamówić w cukierni. 25.07.11, 21:30 Sądząc z profilu Matyldy chodzi o Warszawę. Ja też od lat zamawiam biszkopt bo nigdy mi nie wychodził dobry, w cukierni "Zalewscy" w Radomiu. Wiem też, że można zamówić biszkopt w cukierni "Maćkacy" we Wrzosowie pod Radomiem. Zrobią każdy biszkopt, jasny, ciemny, okrągły, prostokątny, jaki się chce. Ciasto na roladę też upieką. Koszt podobny jak u Matyldy, licza ileś tam za kilogram a biszkopt nie jest ciężki. Można tez zamówić sobie puste ptysie do samodzielnego nadziewania, albo puste bezy. W większym mieście na pewno znajdzie się taka cukiernia, łaski nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Tort na zimno 24.07.11, 21:56 moze to: mojewypieki.blox.pl/2011/07/Aksamitny-czekoladowy-sernik-z-wisniami-na-zimno.html Odpowiedz Link Zgłoś
agako_80 Re: Tort na zimno 28.07.11, 16:04 Dziękuję za pomoc, szczególnie ajer2. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Jeżeli wierzch ciasta zaleję galaretką, to czy utrzyma mi się na tym dekoracja z bitej śmietany, czy lepiej zrezygnować z galaretki? A moje ciasto to: biszkopt, masa serowa, śmietana ubita z galaretką, no i na to powinna jeszcze być galaretka. Trochę namieszałam, ale może się połapiecie. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ajer2 Re: Tort na zimno 28.07.11, 22:06 Cieszę się,że coś coś wybrałaś:)Jeżeli po wymieszaniu galaretki z ubitą śmietaną chcesz na to wylać jeszcze galaretkę,to oczywiście możesz.Powinnaś jednak poczekać aż stężeje i dopiero wylać galaretkę ale nie płynną .Dobrze gdybyś zmniejszyła ilość wody.Życzę udanego i smacznego ciasta:) Odpowiedz Link Zgłoś