Dodaj do ulubionych

czy z młodych ziemniaków można

30.07.11, 12:05
robić farsz na pierogi? a konkretnie chodzi mi o podawany przez kogoś tutaj przepis na lasange z farszem na rsukie. Rajcuje mnie strasznie.
Jak myślicie? Nawet jak farsz jest wodnisty, to pobyt farszu w piekarniku to dobry pomysł, nieprawdaż?
Z góry dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • aqua48 można 30.07.11, 13:07
      iwoona22 napisała:

> moim zdaniem nie da sie zrobic farszu z mlodych ziemnieków bo one sa za bardzo
      > wodnste.

Dwa dni temu robiłam pierogi z młodymi ziemniakami. Wyszły bardzo dobre. Teraz ziemniaki już są dobre.
    • bene_gesserit Re: czy z młodych ziemniaków można 30.07.11, 14:56
      Jesli je upieczesz albo zmikrofalujesz, to nie powinny byc wodniste. Dodatkowo odparuja, jesli je bardzo gorące rozgnieciesz chocby widelcem.
      • reniam_123 Można, można, 30.07.11, 20:22
        one już wcale nie są takie młode. Wczoraj właśnie robiłam pierogi i farsz z tych ziemniaków wyszedł w sam raz.
    • nchyb Re: można 30.07.11, 18:26
      z serem to z serem, a z ziemniakami i serem to całkiem inna bajka...
    • very.martini Re: czy z młodych ziemniaków można 30.07.11, 21:46
      Robię ruskie z bardzo młodych nawet - ale przepuszczam przez praskę tuż po wyjęciu z garnka. Wychodzą ok, ale nie wiem, czy nie zawdzięczam tego temu, że mój ser ma 30% tłuszczu.

16%VOL
      22%VAT
      • qubraq Re: czy z młodych ziemniaków można 31.07.11, 12:00
        Myśle ze z tych zagranicznych można cały rok natomiast czy polskie mlode zeiemniaki juz sie nadają to nie wiem - musze zapytac kumpla rolnika spod maciejowic a zarazem sklepikarza u mnie na osiedlu;
    • znana.jako.ggigus da sie. 31.07.11, 22:59
      smakowalo, zrobilam z beszamelem. ale w porownaniu do lasagne z warzyami, jakie robie, bylo totroche zbyt monotonne w smaku jedzenie.
      ale pierogi z mlodych ziemniakow tutejszych (niemieckich, ze specjalnej polodowccowej ziemi pod Echingen w G. Bawarii, a co , kupuje kartofle u specjalisty) da sie zrobic. Farsz byl nieco wodnisty, bo nie tak odcedzilam dokladnie ziemniakow (wiedzialam, ze czeka je goracy piec).
    • aborcyjnokoncepcyjnalustracja można 02.08.11, 00:05
      Można :)
      • aqua48 Już nawet placki ziemniaczane można 02.08.11, 09:34
        Zrobiłam wczoraj pełna obaw, że zbyt wodniste jeszcze będą, ale wyszły. Pyszne.
        • mhr2 z takich sa najsmaczniejsze dla nas 02.08.11, 09:51
          aqua48 napisała:

> Zrobiłam wczoraj pełna obaw, że zbyt wodniste jeszcze będą, ale wyszły. Pyszne.
        • kosmopolitesiorbut Re: Już nawet placki ziemniaczane można 02.08.11, 10:02
          Większość ziemniaków sprzedawanych jako "młode" są zwyczajnie myte. Najprościej poznać młode po strzępiastej skórce.
          • eurytka Re: Już nawet placki ziemniaczane można 02.08.11, 10:13
            Nie wiem w jakim kraju mieszkacie
            ale u nas w Polsce młode ziemniaki zaczynaja sie około św. Jana,
            w czerwcu, tzw janówki kiedys była taka i jest nadal odmiana.
            Wówczas to sa młode ziemniaki podawane z wody
            na farsz jeszcze wówczas nie za bardzo.
            Teraz jest sierpień!
            We wrzesniu sa wykopki ziemniaków,
            więc ziemniaki już od lipca nie są młode:)
            Na tych marokańskich i wszystkich innych z L'ile de Re,
            to nie wiem.
            Za młode to one nie są, choć cały rok robią czy udają nowe:)
            • kosmopolitesiorbut Re: Już nawet placki ziemniaczane można 02.08.11, 10:29
              Chyba nie za bardzo podpięłaś się pod mój post?;-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka