Dodaj do ulubionych

Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie?

IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 07.08.11, 14:17
Temat dosc kontrowersyjny z tego co znalazlam w internecie.Jedni pisza ,ze podczas rozgrzewania w wysokiej temperaturze oliwa staje sie wrecz trujaca.Inni znow zaprzeczaja,ze taka temperatura musialaby by byc naprawde bardzo wysoka-210 stopni aby oliwa stala sie szkodliwa.Ja osobiscie nie lubie smazyc na niej poniewaz potrawa wydaje mi sie bardzo tlusta.Za to do salatek-nie ma nic lepszego.A wy jak robicie?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 07.08.11, 14:34
      Sprawdź sobie w sieci jaka jest temperatura palenia oliwy, którą posiadasz. Ja smażąc polędwicę do oliwy dodaję masło (prawdziwe a nie byle g...) I już, co więcej można dodać.
    • jacek1f przepraszam Cie bardzo, ale cale to forum jest 07.08.11, 14:35
      pelne tego i podobnych temato - raz w miesiacu mniej wiecej... setki jak nie tysiace postow....:-(
    • znana.jako.ggigus Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 07.08.11, 15:31
      no to skoro bierzesz do salatek, to w czym problem? poza tym nie trzeba smazyc oliwy, zeby sie unosil ciemny dym nad patelnia (tak sie smazy w 2 etapie frytki a la Pozarski)
    • bene_gesserit Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 07.08.11, 15:48
      Bylo mnostwo dyskusji, kazdy zostal przy swoim, zwlaszcza ci, ktorzy uwazaja, ze jak cos drozsze, to lepsze nadal smaza na oliwie e.v.
      BTW - oliwa jest tylko z oliwek, wiec wystarczy sama 'oliwa'. Bez 'z oliwek'.
      • Gość: dorotkah Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.08.11, 22:44
        Ja pare lat temu zaczelam uzywac oleju z pestek winogron i jestem zadowolona.Czasem dodaje troche masla do tego oleju,zalezy co robie.Nawet uzywam do salat jak nie chce smaku oliwy extra virgin.
        • lonely.stoner Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 07.08.11, 23:17
          wlosi chyba smaza tylko na olivie?? tak samo grecy??poza tym to zalezy od tego co smazymy i od typu smazenia: usmazyc szybko wazywa, rybe, kurczaka - ok, ale np. usmazyc paczki, czy iles porcji frytwk na olivie?? to juz by bylo dosc...dziwne, i nie wiem czy zdrowe??
          • nchyb Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 08.08.11, 12:10
            > wlosi chyba smaza tylko na olivie??

Ci z północy raczej masła używają
            • bene_gesserit Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 08.08.11, 12:19

We wloskich domach, w ktorych bywalam uzywalo sie do smazenia - o ile oliwy - to extra lekkiej, ktora ma o wiele wyzsza temperature dymienia niz nierafinowana przeciez extra vergine.
            • sole.luna Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 08.08.11, 17:14
              > Ci z północy raczej masła używają

co roku spedzam wakacje u znajomych na pln wloch i tak samo uzywaja oliwy jak w innych czesciach kraju. Tam litr oliwy extra vergin np jak monnini, bertolli czy carapelli kosztuje w okolicach 5 euro albo mniej/w promocji. To tak jak dla Polaka wydatek 5zl. W naszym kraju te marki oliwy to luksus a tam chleb powszedni, produkt codziennego uzytku. Czasami do salatek uzywaja lepszych, drozszych oliw.
              Zaden Wloch smazac na oliwie nie zastanawia sie czy to jest szkodliwe dla zdrowia.
    • 83kimi Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 08.08.11, 09:38
      Tak, smażę na oliwie. I przeważnie marynuję w niej wcześniej mięso. Nigdy nie daję dużo oliwy. Pieczarki, jajecznicę, risotto smażę na maśle.
    • mhr2 oczywiscie, ale ja wole slonecznikowy 08.08.11, 12:37
      Gość portalu: wandzia napisał(a):

> Temat dosc kontrowersyjny z tego co znalazlam w internecie.Jedni pisza ,ze podc
      > zas rozgrzewania w wysokiej temperaturze oliwa staje sie wrecz trujaca.Inni zno
      > w zaprzeczaja,ze taka temperatura musialaby by byc naprawde bardzo wysoka-210 s
      > topni aby oliwa stala sie szkodliwa.Ja osobiscie nie lubie smazyc na niej ponie
      > waz potrawa wydaje mi sie bardzo tlusta.Za to do salatek-nie ma nic lepszego.A
      > wy jak robicie?
    • kijek82 Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 08.08.11, 16:44
      oczywiscie, w czym problem?
      • najma78 Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 08.08.11, 17:55
        Tak uzywam, pomace, nadaje sie do smazenia jak najbardziej.
        • linn_linn Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 08.08.11, 19:09
          Pomace, czyli to, co Wlosi nazywaja "olio di sansa"? Poczytaj sobie co to jest, a przede wszystkim przestan kupowac. Bylo juz o tym na forum.
          • coralin Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 09.08.11, 12:28
            Pół biedy jeśli ta pomace jest taniutka. Jeszcze 2-3 lata temu widywałam na pólkach sklepowych w Polsce pomace kosztująca tyle samo co extra vergine. Teraz nie zwracam uwagi na oliwy (bo obkupuję się będąc w podróżach), ciekawe czy wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej sprzedawcy nie wciskają kitu Polakom sprzedając drogo pomace.
            • linn_linn Re: olio di sansa 09.08.11, 13:02
              Nie chodzi o cene: to najmniejszy problem. Taka oliwa jest bardzo szkodliwa dla zdrowia: niektore testy wykazuja zawartosc substancji rakotowrczych. Warto zapoznac sie z procesem produkcyjnym. Ja mieszkam w oleglosci 14 km od tzw. sansificio, czyli zakladu produkujacego tzw. olio di sansa. Zwoza tam oliwkowe wytloki z calego regionu, a moze i wiecej niz z kedengo. Potem przy pomocy metod mechaniczno-chemicznych produkuja olio di sansa. Na koncu dodaja troche chlorofilu dla ladnego koloru. Mimo sporej odleglosci wiem dokladnie kiedy trwa produkcja: przy niekorzysnym dla nas wietrze czujemy koszmany "aromat" tej oliwy. Wytloki nie sa poddawane dlaszej produkcji na biezaco, ale czekaja: w tym czasie latwo sobie wyobrazic jakie procesy w nich zachodza. W zeszlym roku tir z wytlokami wylozyl sie na drodze do Bari i wzywano wojska chemiczne do uporania sie z problemem.
              • coralin Re: olio di sansa 09.08.11, 13:33
                Ale wielu Polaków nie ma świadomości co kryje się pod tymi nazwami mniejszą czcionką i dystrybutorzy jeszcze kilka lat temu wykorzystywali to, że wystarczyło im, że to oliwa.
                • linn_linn Re: olio di sansa 09.08.11, 14:17
                  Kiedys nikt tego nie wiedzial: ode mnie poczynajac. Teraz jest wystarczajaco duzo informacji. Na tym forum temat przewija sie od lat.
                  • coralin Re: olio di sansa 09.08.11, 14:32
                    Ja to wiem , Ty to wiesz, wielu Polaków to już wie, ale jeszcze bardzo wielu nie. To forum nie jest reprezentatywne. Nie odróżniają oliwy extra vergine od sansa, pomace i przepłacają, wybierają oliwkowe popłuczyny za niemałe ceny ku uciesze dystrybutorów. Gdzieś usłyszeli, że oliwa zdrowa, ale że dotyczy to tej e.v. zakodowała już tylko część. Podobnie jest ze świadomością w przypadku wina. Byłam kiedyś świadkiem zastanawiania się nad wyborem oliwy w sklepie przez parę młodych ludzi. Nie mieli pojęcia, że pomace, sansa to coś gorszego. Było to parę lat temu, zagadałam do nich i trochę naprowadziłam. Różnice w cenie w porównaniu do e.v. były żadne lub minimalne.
                    • linn_linn Re: olio di sansa 09.08.11, 14:47
                      Powod jest glownie taki, ze dla wielu osob reklama = informacja. Nie widza roznic miedzy jedna a druga.
                      • coralin Re: olio di sansa 09.08.11, 15:09
                        Moim zdaniem problem to niechęć do lekkiego choćby zagłębiania się w temat. Na wielu forach zbyt długie posty są uciążliwe dla odbiorców i o tym piszą:) przyswajaja szczątki informacji.To trochę tak jak z wielką popularnością chleba ciemnego, który większość Polaków uznaje za zdrowszy od jasnego choćby różniły się tylko tym, że ten ciemny ma dodatek karmelu:) Niewielu odróżnia chleb wieloziarnisty od pełnoziarnistego, wiec co tu mówić o odróżnianiu oliwy e.v.od sansa, pomace.
                        Masa Polaków kupuje chleb barwiony karmelem wierząc, że kupuje zdrowsze pieczywo niż bułka pszenna. Wielu kupuje oliwę sansa wierząc w dobroczynne właściwości, bo przeczytali tylko kilka słów pod kolorową fotografią i przyswoili jedynie, że to olej z oliwek i że to zdrowe.
            • hotchocolate5 Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 09.08.11, 19:34
              coralin napisała:

> Teraz nie zwracam uwagi na oliwy (bo obkupuję się będąc w podróżach)

Oczywiście z podróży można czasami coś przywieźć, ale na jak długo to starcza? Nie wspomne już o tym, że bagaż też ma swój limit (ciężar).
              W czerwcu byłam we Włoszech i to co przywiozłam już prawie wszystko skonsumowane. Trzeba by ciągle podrożować, żeby móc na bieżąca delektować się zagranicznymi produktami.
              Tak czy siak jesteśmy skazani na sklepy-delikatesy w Polsce. To nie sztuka pojechac raz w roku na Sycylie czy do Grecji i przywieźć sobie butelkę oliwy czy kawałek owczego sera, które skończą się po miesiącu. Chciałabym jadać te rzeczy codziennie :-)
              • coralin Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 09.08.11, 19:53
                Odpowiedziałaś przez pryzmat siebie. Nie w każdej podróży jaką odbywam mam limit bagażu. Od 3 lat nie jestem skazana na kupowanie oliwy w Polsce.
      • qubraq Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 16.08.11, 16:55
        kijek82 napisał:

> oczywiscie, w czym problem?

Ano w tym ze ja np. nie lubie tego posmaku oliwy na wargach; zaczęło sie jeszcze w Turynie w 1967 roku kiedy byłem u Fiata; kilka lat pozniej we Francji - to takie jakies uczucie tluszczu na wargach - cos takiego jak przy jedzeniu baraniny... :-/ nie wiem dlaczego bo przeciez wiem ze oliwa jest super super; dawniej smazylem na maśle tzw. amerykańskim - z UNRY a os wielu lat do dzisiaj smaze na masle klarowanym albo na smalcu wytopionym z boczku wędzonego lub podgardla; co jakis czas probuje sie przełamać ale ten "absmack" mnie w dalszym ciągu zniechęca; czy jest na to jakies sposob aby sie przelamac...?
    • thiessa Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 09.08.11, 06:58
      Tak uzywam oliwy rafinowanej do smazenia warzyw. Do salatek extra virgine. Do mies wole olej rzepakowy. Klarowane maslo i do warzyw i do mies.
      • Gość: jagoda Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 18:24
        Oliwa rafinowana, to dopiero "zdrowie". Ech
        • linn_linn Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 09.08.11, 19:35
          Tez o niej juz bylo. Niestety pewne slowa wprowadzaja w blad. Jesli rafinowana, to znaczy lepsza, a tymczasem jest dokladnie odwrotnie.
    • rudolf-abs Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 09.08.11, 09:08
      Oliwy z oliwek używam tylko na zimno. Do smażenia nie nadaje się za bardzo w moim przekonaniu.
    • linn_linn Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 09.08.11, 20:18
      Najwazniejszy jest zdrowy rozsadek. Jesli mamy dostep do bardzo dobrej oliwy extravergine, ktora nie zrujnuje naszej kieszeni, to mozemy uzywac jej na zimno i do smazenia. Jesli z wakacji mozemy przywiez 1-2 butelki albo ksozt dobrej oliwy jest dla nas za wysoki, to tej dobrej uzywamy na zimno, a do smazenia kupujemy inne tluszcze / tu wiecie lepiej ode mnie, co w Poslce sie nadaje /. Tak radza wloscy lekarze i wielu Wlochow tak robi. W regionach oliwnych tradycja uzywania oliwy jest bardzo silna, a ceny nizsze, wiec problemu nie ma.
    • coralin Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 09.08.11, 21:09
      Eeetam , jadam jak południowcy w ciepłych porach roku i kiedy przywiozę oliwę w listopadzie słabo mi schodzi do marca. Zimą lubię polskie i wschodnie jadło.
      PS. Podziwiam za trud założenia konta, aby odpisać na mój post i pozdrawiam:)
    • Gość: Marek Akurat oliwa najlepiej temperaturę znosi IP: *.unitymediagroup.de 10.08.11, 00:48
      Smażę tylko na oliwie (ale raczej nie tej najdroższej).
    • atramentowa7 Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 10.08.11, 13:56
      Ja dlugo musialam przekonywac mojego meza do oliwy, on lubi tradycyjne polskie jadlo. na poczatku narzekal ze mu nie smakuje, ale jak ktoregos razu usmazylam mieso na oliwie, a powiedzialam ze na oleju, nie pisnal ani slowkiem;) teraz tylko oliwy uzywamy, duzao zdrowsza jest.
      • Gość: Darek68 Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? IP: 94.76.208.* 16.08.11, 11:35
        Do smażenia - słonecznik, ale tylko naprawdę dobry. Ja w Lublinie w Eko-Sklepiku na Świętoduskiej kupuję organiczny Clearspring i jestem zadowolony.
        Oliwa? Przywiozłem z podróży oryginalną oliwę chianti za 20 Euro. Do sałatek super, a na patelni bucha żywym ogniem.
    • Gość: koniecpolska Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? IP: 195.117.22.* 17.08.11, 13:50
      obróbce termicznej można poddać jedynie olej rzepakowy i oliwę, pozostałe oleje spożywa się tylko na zimno, ile można dyskutować na ten temat
      • linn_linn Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 17.08.11, 14:16
        Np. na archidowym nie mozna smazyc?
        • coralin Re: Oliwa z oliwek.Smazycie na niej czy nie? 17.08.11, 14:35
          A z pestek winogron?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka