Dodaj do ulubionych

Takie "inteligentne" pytanie

12.08.11, 15:34
moje kucharzenie dopiero sie zaczyna, a ze nie mam wagi kuchennej nie mam tez pojecia ile to jest 200g maki i 20g cukru? Bede robic placuszki z jablkami :) np. pol szklanki maki to bedzie, czy ile? Szklanki tez sa rozne, mam takie duraleksy male i duze (mala szklanka ma srednice taka jak "koleczka" z ciasta na pierogi). tenks :)
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Takie "inteligentne" pytanie 12.08.11, 15:38
      Z uprzejmości nie zaprzeczę...
      www.google.pl/search?q=przelicznik+wag&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
      • Gość: miki202 Re: Takie "inteligentne" pytanie IP: 89.206.13.* 12.08.11, 15:51
        A telefon komórkowy kucharz ma? Tam są przeliczniki
    • bene_gesserit Re: Takie "inteligentne" pytanie 12.08.11, 16:02
      Tu jest wszystko.
      Szklanka powinna byc taka najnormalniejsza, z gospodarstwa domowego, archetypowa :). Miarki liczone sa zwyczajowo bez kopczyka (czyli np 'lyzeczka proszku do pieczenia' oznacza płaską lyzeczkę).

Poza tym pomysl o inwestycji w wagę kuchenną - wspolczesne sa lekkie, tanie i zajmują mało miejsca, a początkującym duzo ulatwiaja, bo tak naprawde szklanka maki (ubitej i wilgotnej) szklance mąki (przesianej) nierówna. Unikniesz duzej ilosci kuchennych skuch, ktore dotykają debiutantki.

PS Ciasto na placki z jablkami powinno miec konsystencję gęstej smietany. W razie co dodaj troche mleka/wody albo sypnij lyzkę mąki.
      • kocila Re: Takie "inteligentne" pytanie 12.08.11, 17:01
        ilewazy.pl
        polecam
    • happy_time Re: Takie "inteligentne" pytanie 12.08.11, 21:19
      Nie mam wagi, korzystam z tego: www.smaczny.pl/przelicznik_wag
      Szklanka ma standardowo 200 ml.
      • bene_gesserit Re: Takie "inteligentne" pytanie 12.08.11, 21:27
        No nie, szklanka standardowo ma 250ml. 200ml-szklanki wymyslili chciwi restauratorzy.
        • happy_time Re: Takie "inteligentne" pytanie 12.08.11, 21:59
          Masz rację, 250 ml :)
    • vandikia Re: Takie "inteligentne" pytanie 12.08.11, 22:23
      zainwestuj w wagę :)
      mnie się też zawsze miesziały proporcje, waga za 8 czy 12 zł rozwiązała sprawę i od 6 lat mnie nie zawiodła
      a miejsca zajmuje tyle co 2 kubki :)
    • Gość: a Re: Takie "inteligentne" pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 23:20
      Miarka plastikowa zalatwi w przyszlosci problem. Kazdy produkt ma inną objętość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka