Gość: anka
IP: *.as13285.net
19.08.11, 14:24
Przepraszam, ze z takim opoznieniem, kompletnie zapomnialam, przyznaje sie bez bicia... ;-) Juz podaje przepis.
Skladniki: 10 pomidorow lub 2 puszki, po 4 papryki i cebule, lodyga selera naciowego, kilka zabkow czosnku, mala puszka ananasow, cukinia, 3-4 kwasne jablka, szklanka cukru, 1/3 szklanki octu, 1.5 lyzki oleju, 1 lyzka soli, lyzeczka pieprzu, kilka gozdzikow, 1/2 sloiczka musztardy, lubczyk.
Wszystko razem gotowac okolo 45 minut. Pod koniec zagescic 1.5 lyzki maki ziemniaczanej rozmieszanej w malej ilosci sosu. Zagotowac i gorace przelozyc do sloikow, te postawic do gory dupa (jak mowi moja mama ;-)) i potem odstawic w chlodne miejsce.
Teraz tak: ja nigdy nie trzymalam sie scisle podanych proporcji - raz dawalam wiecej pomidorow, raz papryki... zalezy, czego ile mialam. To samo z przyprawami. No i moja tesciowa nic nie mowila o pasteryzowaniu, a ja to zawsze robie, bo lubie je troche przetrzymac na pozniej. :-) Ten sos uzywalam razem z kurczakiem, wieprzowina, ale tez na zimno do kanapki z serem lub wedlina.
Mam nadzieje, ze bedzie smakowal, jak sie pokusisz o produkcje. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za zaplon, spozniony. :-)