Dodaj do ulubionych

cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad

23.08.11, 22:08
znowu nie mam pomyslu, bo skomplikowane, a moze mi sie tylko tak wydaje?

zupa bedzie ogorkowa, na deser ciasto drozdzowe, ktore upieke w domu
a na drugie danie?
nie wiem...
kolezanka w Hilandii, ktora zaprosila nas na kilka dni akurat w dniunaszego przyjazdu gotuje z kolega z pracy. Oczywiscie my sie dolaczymy do pichcenia.
Co by mozna bylo pysznego, zeby pasowalo do ogorkowej, ale...
musimy zrobic zakupy po drodze, nie wiem w jakim sklepie, co tam maja, zakladam ze mieso bedzie itp
dziecko nasze prawie 3 lata, ale jak wszystko nagle obce i po dlugiej podrozy to nie chce mi sie gotowac w nieskonczonosc
nie musi byc typowo poslkie, ale moze macie jakies pomysly na "to cos"
Obserwuj wątek
    • kaskahh Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 23.08.11, 22:08
      *Holandii
      • kosmopolitesiorbut Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 23.08.11, 22:25
        Gołąbki, racuchy z jabłkami, naleśniki lub krokiety, pierś kurczacza w grzybach z np. kaszą, kotlety Twardowskiego.
    • Gość: Szmatka Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 08:41
      Zupa ogorkowa jest akurat bawarska z pochodzenia. Mówienie o jej polskości to jak mówienie o pizzy jako daniu amerykanskim: jest bardzo popularna i modyfikowana, by ja dopasować do lokalnych gustów (grubość ciasta itd), co nie zmienia faktu, ze rdzennie amerykańska nie jest.
      • kosmopolitesiorbut Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 24.08.11, 08:54
        Nawet jeśli to co z tego?
        • Gość: miki202 Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad IP: *.nat0.sta.nsm.pl 24.08.11, 11:17
          Ja dziś piekę. Małe ziemniaczki, udko kurczaka w ziołach na blachę na papier, żadnego tłuszczu, po pół godzinie - cebulka, pomidor, może być marchewka, cukinia,papryka, wszystko, co można upiec. Godzinę mniej więcej się piecze, najwięcej czasu zajmuje mi skomponowanie panierki, raz idę np. w papryki, raz w sos sojowy. Ziemniaki też posypuję albo polewam tym samym co mięso.
          • kaskahh Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 24.08.11, 11:21
            miki,

tez myslalam o udkach z piekarnika
            i chyba to bedzie
            • eeela Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 24.08.11, 15:43
              Mnie się bardzo polsko i domowo kojarzy własnie pieczony kurczak z majerankiem. Sama całego kurczaka nie piekę, bo to za dużo na dwie osoby, ale biorę udka kurczęce, nacieram solą, posypuję majerankiem, obkładam grubo krojoną cebulą i piekę. Do tego ziemniaki z koperkiem i mizeria - pyszne :-)
          • Gość: agata Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 01:33
            jak pieczesz małe ziemniaki? Gotujesz wcześniej, czy też wkładasz do piekarnika surowe, jeżeli surowe, to jak radzisz sobie z soleniem, w ilu stopniach, na którym poziomie? Zaczynam zabawę w kuchni, przepraszam za być może śmieszne pytania
            • konsta-is-me Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 31.08.11, 14:05
              Nie do mnie pytanie ale odpowiem
              Surowe,przekrojone na pol,posolone,pod przykryciem (pokrywka -nie folia)
              180 stopni ,ust piekarnika:grill zwykly ,ile czasu-zalezy od ilosci -jak sa miekkie odkrywam na10-15 minnut do zrumienienia

Gość portalu: agata napisał(a):

> jak pieczesz małe ziemniaki? Gotujesz wcześniej, czy też wkładasz do piekarnika
              > surowe, jeżeli surowe, to jak radzisz sobie z soleniem, w ilu stopniach, na kt
              > órym poziomie? Zaczynam zabawę w kuchni, przepraszam za być może śmieszne pytan
              > ia
              • kosmopolitesiorbut Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 31.08.11, 14:26
                konsta-is-me napisała:

> ,ile czasu-zalezy od ilosci

Nie od ilości tylko od wielkości ziemniaków. Tyle samo czasu piecze się jeden ziemniak jak 20. Doprawia się już na talerzu bo i tak przyprawy pieczonych ziemniaków się trzymać nie będą a wchłaniać tym bardziej. Chyba, że wcześniej wrzuci się je w marynatę.
                • konsta-is-me Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 01.09.11, 00:20
                  autorka zaznaczyla ze chodzi o male ziemniaki-wiec zalezy od ilosci !
                  przy okazji-mlode ziemniaki mozna piec ze skorka,jesli sie dobrze zarumieni jest bardzo smaczna,
      • mhr2 to pierwszy raz slysze i sie z tym nie spotkalam 24.08.11, 15:27
        Gość portalu: Szmatka napisał(a):

> Zupa ogorkowa jest akurat bawarska z pochodzenia.

na urlopie,
      • bene_gesserit Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 29.08.11, 23:31
        Gość portalu: Szmatka napisał(a):

> Zupa ogorkowa jest akurat bawarska z pochodzenia.

Udowodnij.

Mowienie o niepolskosci zupy ogorkowej to jak dowodzenie, ze makaron nie jest potrawa Wloska, bo jest popularny w krajach Arabskich, a tak w ogole to o wiele wczesniej wymyslili go Chinczycy.
    • vivyan Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 24.08.11, 12:33
      A ziemniaki+ kotlet (może być z kurczaka) + mizeria?
    • Gość: miu Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad IP: *.fbx.proxad.net 24.08.11, 17:04
      Schabowy - proste, szybkie i z pewnoscia wszyscy zjedza (oraz znaja)
      Kurczak jak schabowy z mizeria - jw.
      • mhr2 Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 24.08.11, 17:47
        prawie caly swiat to je,gdzie problem gdzie polska kuchnia?
    • mariuszid29 Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 29.08.11, 22:01
      Na drugie np udka z kurczaka w jakims ostrzejszym sosie : musztardowym, ziemniaczki zapiekane a na dodatek pomidorek z cebulką
    • izabelski Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 29.08.11, 23:51
      a moze lazanki z kapusta wloska?
      • Gość: dorotkah Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.08.11, 06:08
        Piersi kurczacze rozbite na bitki, duszone az zmiekna(nie za dlugo zeby nie wyschly).Potem lyzka,dwie smietany i duzo koperku.Do tego ziemniaki albo kopytka.Kalafior albo marchewka,mizeria.
      • mhr2 Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 30.08.11, 08:14
        flaczki,mielone z buraczkami
        • kosmopolitesiorbut Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 31.08.11, 14:28
          mhr2 napisała:

> flaczki,mielone z buraczkami
          Brawoooooo! Ty jak coś palniesz to klękajcie narody. Po ogórkowej flaczki - w życiu bym na coś takiego nie wpadł.
          • mhr2 to widzisz na ile cie stac? 31.08.11, 14:36
            kosmopolitesiorbut napisał:

> mhr2 napisała:
            >
            > > flaczki,mielone z buraczkami
            > Brawoooooo! Ty jak coś palniesz to klękajcie narody. Po ogórkowej flaczki - w ż
            > yciu bym na coś takiego nie wpadł.
          • mhr2 ktos cie o to pytal? 31.08.11, 17:36
            kosmopolitesiorbut napisał:

> mhr2 napisała:
            >
            > > flaczki,mielone z buraczkami
            > Brawoooooo! Ty jak coś palniesz to klękajcie narody. Po ogórkowej flaczki - w ż
            > yciu bym na coś takiego nie wpadł.
    • drinkit Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 31.08.11, 17:24
      Placki ziemniaczane ze śmietaną.
      • mhr2 Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 31.08.11, 17:38
        osobiscie nie pamietam ale moga byc wspaniale,
        • mhr2 Re: cos polskiego, cos szybkiego, chodzi o obiad 31.08.11, 19:25
          tak samo jak flaczki,mielone z buraczkami,
          • Gość: miki202 pieczone ziemniaki IP: *.nat0.sta.nsm.pl 31.08.11, 22:48
            Dopiero zajrzałam, więc odpowiadam o ziemniakach: wybieram takie podłużne i przekrawam je wzdłuż. Obieram. Albo posypuję "panierką" jaką mam zwykle do mięsa, np. papryka, chili, sezam, pieprz, sól, kartoflanka i bułka tarta i co tam jest pod ręką albo moczę w marynacie, jeśli mięso się wcześniej marynuje. 180 stopni, termoobieg, rozgrzany piekarnik. 40 minut bez zaglądania do piekarnika, można nastawić minutnik i zapomnieć. Mniej więcej tyle samo pieką się skrzydełka albo karkówka, ale ja lubię wysmażone. Biała kiełbasa. Polędwiczki. Warzywa. Powodzenia.
            • Gość: ja Re: pieczone ziemniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 23:11
              2 czy trzeci poziom?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka