Dodaj do ulubionych

Makaron z porem i mascarpone

02.09.11, 16:27
Odkryłam ten przepis dzięki przyjaciółce, która z kolei podpatrzyła go w którymś programie Jamiego Oliviera. Robi się prosto: pokrojony por dusi się na maśle, dodaje mascarpone, sól i pieprz, chwilę dusi, a potem do tego ugotowane spaghetti, tagliatelle lub podobny makaron i można jeść :)
I teraz moje pytanie: czy ktoś zna ten przepis? a jeśli tak, to może jakiś inny wariant? jakieś urozmaicenia albo dodatki (tylko raczej nie vegetopodobne:) ? Bardzo lubię ten makaron, ale nie zaszkodzi jakaś odmiana.
Obserwuj wątek
    • annjen Re: Makaron z porem i mascarpone 02.09.11, 16:46
      czosnek i/lub brokuł. właśnie taki zjedliśmy:)
      • mim_maior Re: Makaron z porem i mascarpone 02.09.11, 16:57
        Brokuł to miód na serce mojego pierworodnego syna. A mnie samej pasowałby czosnek i to jest pomysł na dziś :)
    • mhr2 czy to nie smaczniejsze od naszych przepisow? 02.09.11, 17:44
      mim_maior napisała:

> Odkryłam ten przepis dzięki przyjaciółce, która z kolei podpatrzyła go w którym
      > ś programie Jamiego Oliviera. Robi się prosto: pokrojony por dusi się na maśle,
      >
    • marghe_72 Re: Makaron z porem i mascarpone 02.09.11, 22:45
      ja bym całość nieco zaostrzyła
      można czosnkiem
      można dodać nieco sera pleśniowego
      itp
    • 83kimi Re: Makaron z porem i mascarpone 04.09.11, 22:16
      Ja bym dodała wędzonego łososia.:-) A w ogóle to ja w kuchni często stosuję mascarpone zamiast śmietany np. jako dodatek do sosu grzybowego, zupy pomidorowej, uwielbiam ten serek.
      • bogna71 Re: Makaron z porem i mascarpone 05.09.11, 11:37
        O tak, ja z łososiem robię często: 200 g łososia wędzonego na zimno, pokrojonego na paseczki, podsmażam chwilkę na maśle - aż zbieleje, dodaję 250 g serka mascarpone, trochę soku z cytryny, pieprz i duuużo posiekanego koperku. Nie solę, bo łosoś jest słony. Jak składniki się połączą w sos i zabulgoczą - gotowe. Pasuje do makaronu-kokardek, albo do jakiegokolwiek innego:)
        Ja wypróbuję przepis z porą, myślę, że będzie mi smakowało.
        • mhr2 jego pokrojonego na paseczki i podsmazonego,co to 05.09.11, 11:51
          bogna71 napisała:

> O tak, ja z łososiem robię często: 200 g łososia wędzonego na zimno, pokrojoneg
          > o na paseczki, podsmażam chwilkę na maśle - aż zbieleje,

jest, czy nie latwiej od razu wrzucic calego bo i tak sie rozpadnie,
        • Gość: g Re: Makaron z porem i mascarpone IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.11, 12:07
          Mogę wiedzieć co to jest pora?
          • znana.jako.ggigus czepiasz sie, to regionalizm 05.09.11, 12:12
            i popularny blad.
          • forencka Re: Makaron z porem i mascarpone 08.09.11, 13:28
            Pora na pora. Mniam :)
            • aqua48 Re: Makaron z porem 08.09.11, 14:16
              Ja bym do pora dodała boczek pokrojony w kostkę, czosnek i biały pieprz. A na końcu ewentualnie podlała śmietanką, ale niekoniecznie.
        • 83kimi Re: Makaron z porem i mascarpone 08.09.11, 16:30
          Robię podobnie, ale bez masła, łosoś jest tłusty i można go smażyć na suchej patelni, a mascarpone też ma dużo tłuszczu. Masło według mnie lepiej dodać do ugotwanego makaronu.
    • niemam_nicka Re: Makaron z porem i mascarpone 09.09.11, 19:47
      Zrobiłam dzisiaj na obiad, smaczne było,
      po zjedzeniu pomyślałam, że można dodać gałki muszkatołowej
      • zielonamysz Re: Makaron z porem i mascarpone 10.09.11, 17:29
        Ja robie por z kurkami i jakies macaroni:) Pyszne i szybkie i sezonowe;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka