Gość: Ryżowa panienka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.04, 16:25 Istnieje możliwośc zrobienia samemu w domowych pieleszach makaronu ryżowego? Ktoś może próbował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY 22.05.04, 16:35 nie prościej lupić? ale jeśli masz ochotę, proszę: "Przepis na ich produkcję jest stary i prosty jak za króla Ćwieczka. Weź połamany ryż, zalej go wodą z Mekongu, zmiel na żarnach, rozgotuj na papkę, przecedź przez sito, a powstały placek wysusz na słońcu. Potem tylko pokroić lub jak kto woli nie i mamy makaron ryżowy lub cienki jak mgiełka papier. Tak oto powstaje podstawa do połowy wietnamskich dań z fantastycznymi sajgonkami na czele." za: www.glob.republika.pl/azja/wietnam.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P+. Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.proxy.aol.com 22.05.04, 17:11 A mąkę ryżową masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryżowa panienka Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.04, 19:46 Lunatico! Kupny odpada! Mam ryżową mąkę. Ale co dalej? Pichciarzu, to Ty? Ty na pewno mnie poratujesz (:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.proxy.aol.com 22.05.04, 21:11 Próbuję, próbuję, ale nawet po angielsku z sasady mówią o gotowym makaronie ryżowym w przepisach na potrawy z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 22:13 >Kupny odpada! a dlaczego? Ja tez nigdy z przepisen na makaron ryzowy sie nie spotkalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryżowa panienka Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.04, 22:22 W skrócie, bo długo by pisać: Makaron potrzebny dla dziecka alergika i pani dr nie poleca kupnego bo nie wiadomo czym konserwowany i co do niego dodają. Wiele razy się już nacięłam na produkt, opisany: bez konserwantów, a jednak uczulił. A my kochamy makaron na wszelkie sposoby i jak tu jeść przy dziecku, które na kluski tylko patrzy i rączki wyciąga? Wyobrażacie sobie taką torturę? Chyba że... , chyba że można zrobić makaron z bezglutenowych mąk i bez jajek (zwłaszcza bez białek)? Może w ten sposób ulżę.... dziecku i sobie? No pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.05.04, 22:53 jedyne z maki ryzowej, z czym sie spotkalam, to pierozki. ale, tu musze Cie zmartwic, robione z maki ryzowej glutenowej (otrzymywanej ze specjalnego ryzu glutenowego, klejacego sie) Wg tego przepisu make dodaje sie do goracej wody z dodatkiem cukru i miesza szybko az otrzyma sie gladkie ciasto go gestej konsystencji. Wyklada sie na stolnice i wyrabia dodajac troche wiecej maki. To na pierozki dzieli sie na kawalki i splaszcza reka, ale chyba da sie to walkowac. Sprobuj. Z maka ryzowa bezglutenowa oczywiscie proporcje szklanka goracej wody na 3 szklanki maki i pol szklanki cukru (nie mam pojecia, czy ten cukier mozna pominac) powodzenia No i napisz, co z tego wyszlo, jesli zrobisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agastaga Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 07:32 Czy to znaczy, że makaron ryżowy może nie być bezglutenowy????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.proxy.aol.com 23.05.04, 00:08 No ale nie tylko mąka ryżowa jest bezglutenowa! Zobacz tutaj te wszystkie "gluten free" mąki z tego i owego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin podnosze, bo mam dobra wiadomosc IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.06.04, 08:08 dla ryzowej panienki. otoz wlasnie wpadlo mi w oko, ze makaron ryzowy jakiego uzywam (paczkowany suchy z Tajlandi) pt"Thaj rice noodles" ma na etykietce jak wol: "gluten free, salt free, 99%fat free" podaje jeszcze firme- Pandaroo(z panda i kangurkiem w godle) - moze w Polsce rowniez dostepny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 10:58 Cześć! mam dwójkę (w tej chwili) hiperuczulonych na wszystko. Makaron ryżowy tolerują ( trzeba tylko zawsze sprawdzić, czy aby na pewno jest czysto ryżowy), ale niestety nie chcą go jeść. Bezglutenowy owszem smakuje im, ale jest koszmarnie drogi ( www.celiakia.pl ), właśnie zaczynam próby robienia w domu, jak dojdę do jakiś jadalnych efektów - dam znać na forum. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 23.05.04, 23:04 podrzucam, moze skorzstasz ryzowa p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryżowa panienka Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.04, 23:29 O, umknęło mi rzeczywiście. Problem tylko, że te bezglutenowe się w ogóle nie kleją. Muszę do tego dodać coś zagęszczającego - prawdopodobnie moge gume guar. Tylko mam problem ile tego dać. Ostatnio do naleśników dałam ...... łyżkę, jedną, dużą....tylko. Wyszło coś w jednym kawałku i musiałam dodać litry wody, żeby cokolwiek usmażyć. Te naleśniki wszyscy będziemy długo pamiętać. Nie wiem co mnie podkusiło, by nie sprawdzić w necie ile tego dać. Dopiero dziś patrzę, a tam od 0,05-1%. To chyba przedobrzyłam. Ale ja jestem początkująca w tej dziedzinie. Może ktoś się orientuje ile dodać tej gumy guar na te proporcje, które podała Senin? Dla pewności zacznę jeszcze jeden wątek. Dziękuje Senin! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY 22.06.04, 09:35 Nie wiem, jak sie robi makaron. Spotkalam sie z innymi przepisami / chleb,pizza itp. /, ale tam sa w przepisie takze inne rodzaje maki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: 204.79.89.* 22.06.04, 09:55 Ryzu jest sporo rodzai i sa tez glutenowe. Ale to sa ryze (drozsze) do specjalnych celow i zwykla maka ryzowa i pospolity makaron ryzowy nie sa z nich robione. Z tego co sie orientuje to ten makaron ryzowy w sklepie nie powinien zawierac zadnych srodkow konserwujacych bo nie ma takiej potrzeby jako, ze produkt suchy. (Srodkow konserwujacych dodaje sie zwykle do produktow zawierajacych wode). Radze Ci sprobuj najpierw troche i zobacz czy dziecku bedzie to odpowiadalo. Jesli sie uda to bedziesz miala prostsze zycie. Co do Guar Gum i innych tzw. stabilizatorow dodaje sie tego w okolicy 0.5%. Zeby sie dobrze rozpuscilo/rozmieszalo nalezy to najpierw wymieszac z cukrem (1:3) i tak otrzymana mieszanke dodawac w czasie przyzadzania jedzenia. Co do roznych makaronow to podobnie jak ten z ryzu wygladaja (tez przezroczyste mniej lub bradziej) makarony robione z fasolki, groszku i ziemniakow. Ja sie nie orientuje czy ziemniaki sa glutenowe ale jesli nie sa to mozna dodac maki ziemniaczanej (skrobi kukurydzianej) do robienia tego makaronu wtedy bedzie sie kleic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryżowa panienka Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.04, 10:42 (:-) Chyba ze dwa tygodnie temu kupiłam mu taki makaron, niestety, nie chce go jeść. Szkodzić mu nie szkodzi, bo po podrobieniu i dodaniu do kaszki zjadł i nie wysypało go - hurra. Mam nadzieję, że jeszcze dojrzeje do jedzenia makaronu, jako makaronu a nie wypełniacza kaszek. "makarony robione z fasolki, groszku i ziemniakow", gdzie takie bywają, zdrowa żywność czy gdzieś indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: 204.79.89.* 22.06.04, 11:06 Makarony z groszku, fasoli, ziemniakow.. Niestety nie wiem gdzie to mozna w Polsce kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na wszelki wypadek Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 11:06 www.celiakia.pl/sklep/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.06.04, 11:59 rzeczywiscie, GRANDA!! Jak chcesz to Ci wysle z Australii z przesylka bedzie Cie to kosztowalo ok. 20 zl za kilogram makaronu PS wiem, ze to wciaz sporo, ale tak sie zastanawiam, dlaczego nikt jeszcze nie zapchal rynku tanimi produktami z Tajlandii!!! W 80-tych wszystko, co warte kupienia w Polsce bylo ztajlandii ;))) (przesadzam oczywiscie) Ale jak czytam o wszelkiego rodzaju sosach i przyprawach w PL ktore kosztuja 2- 3 razy tyle, co te same w Australii, to az sie za glowe lapie! No ale potem dowiaduje sie ze sa one- te przyprawy- sprowadzane z...Holandii!! (sic!) - i tu rece mi opadaja, i szczeka i cala wiara w mozliwosc rozwoju polskiej gospodarki....ech...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krasnowo Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY 22.06.04, 12:20 Dzięki ! Przeprowadzę najpierw szeroko zakrojone próby produkcji makaronu z mąk bezglutenowych, jeżeli się nie powiodą - chętnie sę uśmiechnę, bo dzieci im starsze tym większego urozmaicenia w jedzeniu się domagają :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryżowa panienka Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.04, 10:38 Linn_linn, a przepisik na pizze mogłabyś rzucić, może coś z tego by się wykluło? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY 22.06.04, 11:22 Przepis nie wystarczy. Trzeba miec odpowiednia make. Jesli macie make Lo Conte o nazwie Fiore, chetnie wstukam. No i ja robie ciasto w maszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY 22.06.04, 11:27 Ale chodzi Ci o przepis na pizze z dodatkiem maki ryzowej? Cos mi sie watki pomerdaly. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY 22.06.04, 11:40 Pizza z maki ryzowej 300 g maki ryzowej, 200 g maki kukurydzianej, 25 g swiezych drozdzy, 2 lyzki oliwy extravergine, 2 szczypty soli i woda / ile sie wrobi / Ciasto powinno wyrastac 2 godziny, ale i tak maka ryzowa nie sprzyja rosnieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryżowa Re: potrzebny przepis na MAKARON RYŻOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.04, 11:44 Jeszcze dziś spróbuje co z tego wyjdzie. Dzięki serdeczne. Odpowiedz Link Zgłoś