Dodaj do ulubionych

Pytanie o margarynę

05.09.11, 13:38
Pytałam na forum wegetarianizm, ale tam słaby odzew. Czy istnieje margaryna, w kostce, do pieczenia, która nadaje się do zjedzenia? W sensie nie śmierdzi margaryną? Nie może być uszlachetniona prawdziwym masłem.
I od razu rozwinę pytanie. Obiecałam znajomej, że podrzucę jej przepisy na słodycze dla bardzo alergicznego dziecka. Dziecko nie może jeść żadnych produktów mlecznych. Niestety, nie wszystko da się zastąpić olejem. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to serdecznie prosze o poradę. Nie pytam gógla, bo gógle nie wie, która margaryna jest zjadliwa, a do bywalców tego forum mam jednak zaufanie.
Obserwuj wątek
    • mhr2 w zycziu nie jadlam(mialam szczescie), 05.09.11, 13:52
      triismegistos napisała:

> Pytałam na forum wegetarianizm, ale tam słaby odzew.
    • Gość: kucharka Re: Pytanie o margarynę IP: *.146.1.104.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.09.11, 14:56
      Ciast na oleju jest bardzo dużo,a prawie zawsze można margarynę lub masło zastąpić olejem.Margaryny nie są zdrowe ,proszę to przemyśleć.
    • kosmopolitesiorbut Re: Pytanie o margarynę 05.09.11, 14:59
      n:
      Przegląd margaryn:
      www.dieta.pl/dzienniki/dziennik_kalorii/margaryna_planta-2151.html?akcja=info
      Tutaj na takie pytanie możesz mieć jeszcze słabszy odzew niż na wege.
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Pytanie o margarynę IP: *.home.aster.pl 05.09.11, 16:49
      "Maryna" nie zawiera pochodnych mleka, jak np. Kasia (ma za to lecytynę sojową, upewnij się, że dziecko znajomej może ją jeść). I o ile się nie mylę Flora Light jest całkowicie bezmleczną margaryną, ale lepiej to jeszcze sprawdzić czytając etykietę i sprawdzając, czy nie ma dodatków pochodzenia mlecznego (np. serwatki). Z takich twardych margaryn można upiec wiele ciast. Ostatecznie istnieje jeszcze Planta- utwardzony tłuszcz do smażenia, właściwie bez zapachu, być może można ją stosować do ciast, chociaż ja jeszcze nie próbowałam. Przepisy dla dzieci alergicznych znajdziesz na www.puszka.pl .
    • znana.jako.ggigus maslo roslinne to ze slonecznikiem 05.09.11, 17:52
      jest fajne, polecam. Nadaje sie tez do pieczenia.
      • mhr2 u nas zawsze bylo i jest maslo, 05.09.11, 18:13
        znana.jako.ggigus napisała:

> jest fajne, polecam. Nadaje sie tez do pieczenia.
        • znana.jako.ggigus ale sa ludzie, ktorzy masla nie chca/ 05.09.11, 21:47
          nie lubia/nie moga jesc i oni jedza np. margaryne w zoltym pudelku.
        • Gość: x Re: u nas zawsze bylo i jest maslo, IP: *.adsl.alicedsl.de 05.09.11, 23:49
          mhr ty czytaj dokladnie watek a nie walisz "u nas bylo i jest zawsze maslo"

maslo/margaryna roslinna nadaja sie do pieczenia,olej takze.
          • mhr2 Re: u nas zawsze bylo i jest maslo, 08.09.11, 16:14
            Gość portalu: x napisał(a):

> mhr ty czytaj dokladnie watek a nie walisz "u nas bylo i jest zawsze maslo"
            öczywiscie bylo tylko maslo,
      • Gość: marbor1 Re: maslo roslinne to ze slonecznikiem IP: *.aster.pl 05.09.11, 22:03
        Też uważam, że ze wszelkich margaryn obecnych na rynku, najlepsze jest masło roślinne.
        Jest to tzw. margaryna miękka.
        • Gość: kwaśna śmietana Re: maslo roslinne to ze slonecznikiem IP: *.home.aster.pl 06.09.11, 17:14
          Masło roślinne posiada jakieś pochodne mleka, chyba serwatkę, czytałam kiedyś etykietę, jako że sporo piekę dla alergików. Chodzi o to masło w żółtym pudełku, może są jakieś inne, bez pochodnych mleka. W sumie to się wściekłam, bo byłam pewna, że w maśle roślinnym to już żadnych odmlecznych dodatków nie będzie. Dodatki te mają polepszyć smak końcowego wyrobu, nadać margarynie "maślany" aromat, więc w sumie trudno się dziwić. Ale sa przecież alergicy, którzy nie mogą jeść tych dodatków, bez względu na smak.
          • yuka66 Re: maslo roslinne to ze slonecznikiem 07.09.11, 10:12
            Jestem weganką i zarówno do pieczenia jak i do chleba używam oleju kokosowego bezsmakowego - wygląda niestety jak smalec, ale jest świetny i zdrowy.
            • Gość: qawa Re: maslo roslinne to ze slonecznikiem IP: 212.160.148.* 07.09.11, 10:54
              ja wegetarianka nie jestem
              maslo jem ale smaze tylko na kokosowym
              rewelacja
              • penelopa1 Re: maslo roslinne to ze slonecznikiem 07.09.11, 15:23
                A możecie napisać który konkretnie olej kokosowy używacie, gdzie go kupujecie, jaki macie wypróbowany? Bardzo bardzo proszę. To dla mnie ważne i pilne. Może być na maila gazetowego jeśli ktoś się obawia żeby to nie była kryptoreklama. Z góry dzięki.
                • manesi Re: maslo roslinne to ze slonecznikiem 07.09.11, 17:03
                  Ja nie mieszkam w Polsce więc ci nie podpowiem gdzie mozna kupić, ale Tutaj była niedawno dyskusja na temat oleju kokosowego.
                  • Gość: Marian Re: maslo roslinne to ze slonecznikiem IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 15:42
                    jeśli margaryna to polecam rama.pl
    • spaceage Re: Pytanie o margarynę 07.09.11, 17:59
      Ja się przyłączę do głosów że jednak lepiej albo na oleju (na 1/2 szklanki masła 1/3 szklanki oleju) albo na oleju kokosowym, który w temperaturze pokojowej jest stały. Jeśli musi być margaryna to niemiecki Alsan jest 100% roślinny, wegański i występuje w wersji bio, ale nie jest zbyt łatwo go kupić.
      • ania_m66 Re: Pytanie o margarynę 08.09.11, 15:58
        akurat margaryna bio aslan dostala w ostatnim tescie niemieckiego magazynu öko-test "niedostateczny" bo zawiera sporo substancji rakotworczych, ma zle zbalansowane kwasy omega 6 do omega 3, zly balans nasyconych i nienasyconych kwasow tluszczowych i jeszcze pare innych niesympatycznych rzeczy. nie chce mi sie tlumaczyc, jesli kos jest wyjatkowo zainteresowany, rzuce linkiem.
        uzywam w kuchni, jako dezodorat, krem na suche lokcie i doskonala odzywke leave-in na suche konce wlosow bio oleju kokosowego niemieckiej firmy rapunzel. 200 ml kosztuje cos kolo 2,50 euro. moj jest praktycznie staly. mieknie jesli jest b. cieplo.
        • qubraq Re: Pytanie o margarynę 08.09.11, 16:27
          "Rama" :-)
          • momas Re: Pytanie o margarynę 09.09.11, 16:25
            Kubraczku, Rama ma dodatek bialka krowiego....
    • mhr2 oczywiscie,ale ja uwielbiam tylko maslo 08.09.11, 16:23
      triismegistos napisała:

> Pytałam na forum wegetarianizm, ale tam słaby odzew. Czy istnieje margaryna, w
      > kostce, do pieczenia, która nadaje się do zjedzenia? W sensie nie śmierdzi marg
      > aryną?
      • Gość: jagoda Re: oczywiscie,ale ja uwielbiam tylko maslo IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 16:28
        Kobieto czytanie ze zrozumieniem nie boli.
        • mhr2 ja uwielbiam tylko maslo, 09.09.11, 16:58
          Gość portalu: jagoda napisał(a):

> Kobieto czytanie ze zrozumieniem nie boli.

z czym masz problem?
    • momas Re: Pytanie o margarynę 09.09.11, 16:24
      Poniewaz sama mam podobny problem - uwaznie czytam etykiety.
      Wszystkie Ramy, Kasia, maslo roślinne, Delmy, Flora (tzw original)maja dodatek badz maslenki , bądz serwatki.
      Benecol ich nie ma, ale nie stysuje sie go u kobiet w ciązy i dzieci ponizej 5 roku życia.
      Jedynie Maryna jest bez dodtku bialka krowiego.
      Aha nie znalazlam Flory light.
      Czy Maryna jest mozliwa do jedzenia - hmmmm, trudno mi powiedziec, bo ja margaryny to wogóle nie lubie...

Szukam czegos do posmarowania kanapki.
      Oliwa nie zawsze sie sprawdza, majonez tez nie.
      A tzw poslizg czasami musi byc :) (no wogole tluszcz by witaminy sie wchlonęly...)
      • ania_m66 momas 09.09.11, 18:40
        proponuje jako cos do posmarowania kanapki pasty, np z czerwonej soczewicy albo ze zmiksowanego tofu. obie z dodatkiem oleju/oliwy zeby byl ten "poslizg" plus ziol, warzyw (np pieczarki sa super w pascie sojowej) , owocow (tofu i np truskawki) i przypraw (czerwona soczewica i curry) wedle uznania.
        sama bio marka alnatura dostepna w niemieckiej sieci drogerii dm ma ich cala mase.
        jesli nie znasz niemieckiego, potlumacz sobie ta liste google translatorem w ramach inspiracji.
        wszystkie pasty sa weganski. kiedy na jakas klikniesz, pokaze ci sie jej caly sklad. moze mozna niektore podrobic?
        • momas Re: momas 09.09.11, 21:14
          no pasty,to staram sie robic ...
          ale czasami - no nie da sie z pasta... np.potrzebny poslizg do plastra miesa pieczonego...
          soja i sojopochodne sprawy - odpadaja...
          pieczarki, jak na razie tez. (to bardzo mlody czlowiek i nie wszystko jeszcze moze jesc...)
          ech, sie mi trafilo...
          :(
          poczytam te niemieckie, nie ma sprawy
          (ale do googla tlumacza, to akurat mnie nie odsylaj, bo mam na niego alergie :) )
          • ania_m66 Re: momas 09.09.11, 21:54
            w londynie pod plaster pieczonego indyka polozyli na bajglu guacamole.
            na gorze zdaje sie cranberries, ale nie pamietam na 100%. moze to byla musztarda? guacamoli jako poslizgu jestem pewna. to byla lagodna guacamola, bez wyraznej nuty swiezej kolendry.
            • momas Re: momas 09.09.11, 21:59
              o , fakt - awokado. Tez jakis pomysl.
              Musztardy nie dam, bo sie dzieciak wscieknie :)
          • manesi Re: momas 13.09.11, 13:48
            Momas - spróbuj używać olej kokosowy jako smarowidło na chleb - idealnie się do tego nadaję, bo to nie jest płynny olej, ma konsystencje masła, a wygląda jak smalec. Kup wersje bezzapachową.
            • momas Re: momas 13.09.11, 21:36
              spróbuje :)
              dzieki
      • qubraq Re: Pytanie o margarynę 09.09.11, 18:45
        momas napisała:

> ...Benecol ich nie ma, ale nie stysuje sie go u kobiet w ciązy i dzieci ponizej 5
        > roku życia.

Oj tak tak, mialem na mysli Benecol tylko nie moglem sobie przypomniec jak toto sie nazywa! przepraszam...;-)
      • forencka Re: Pytanie o margarynę 13.09.11, 09:39
        Ja w takiej sytuacji po prostu nie smarowałam kanapek i już. Ewentualnie trochę majonezu, żeby nie odpadało. W posiłkach i mięsie jest sporo tłuszczu i tak, więc brak masła na chlebie diety nie uszczupli.
    • Gość: jagoda Re: Pytanie o margarynę IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 18:09
      Kobieto to ty masz problem. Autorka postu wyraźnie pisze "Dziecko nie może jeść żadnych produktów mlecznych. Niestety, nie wszystko da się zastąpić olejem. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to serdecznie prosze o poradę", a ty cały czas piszesz o maśle.
      • Gość: jagoda Re: Pytanie o margarynę IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 18:11
        Moj post jest odpowiedzia dla mhr2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka