Dodaj do ulubionych

Serek kremowy - tańsza wersja

07.09.11, 17:02
Mam w planach upiec sernik do którego potrzebuję 1 kg serka kremowego. Znalazłam taki na sklepowej półce (tak dokładnie to w lodówce ;) ) philadelphia , ale kosztuje aż 4,5. Czyli to niemały wydatek. Macie jakiś pomysł czym mogę go zastąpić? Może jakiś tańszy odpowiednik lub po prostu użyć bardzo zmielony twaróg?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiaaaa24 Re: Serek kremowy - tańsza wersja 07.09.11, 17:06
      Beatko to może mascarpone albo ricotta? Tylko, ze za kilogram wyjdzie ok. 20 zł. Taniej niż Philadelphia, troszkę drożej niż dobry twaróg (kilka złotych). Generalnie mascarpone i ricotta są bardzo "miałkie", takie kremowe :)
      • wypiekibeaty Re: Serek kremowy - tańsza wersja 07.09.11, 17:15
        Dzięki Kasiu za odpowiedź. O mascarpone nawet nie pomyślałam, a przecież często go używam.
        • Gość: as Re: Serek kremowy - tańsza wersja IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.11, 17:25
          Ani mascarpone ani ricotta, jak w ogóle można zastępować nimi Philadelphię ???
          Zamiennikiem sera kremowego w typie Philadelphii jest ser Delfiko dostępny np. w Netto czy Carrefourze. To musi być ser o zawartości tłuszczu powyżej 20% kremowej konsystencji i smaku kwaskowym jak twaróg, mascarpone nie dosyć że bardziej tłuste to w dodatku słodkawe, a ricotta jest zbyt wodnista i za łagodna w smaku.
          • thiessa Re: Serek kremowy - tańsza wersja 07.09.11, 20:33
            Serek z Piatnicy "Twoj smak", albo Delfiko jak napisanno wyzej, albo "Zielona Laka" z Biedronki. One maja powyzej 20% tluszczu i sa idealnym zamiennikiem drogiej Philadelphi.
            • bene_gesserit Re: Serek kremowy - tańsza wersja 07.09.11, 22:50
              Zielona Łąka byla idealna, ale od dobrych paru miesiecy przestala w Biedronce bywac.
              Zamiast niej jest inny ser sernikowy (fatalny) i inny kremowy (z wieksza zawartoscia wody i slonawy, w serniku typu anglosaskiego sie sprawdzil, chociaz jest gorszy od ZŁ).

Mimo to w zyciu nie zamienilabym Philadelphi na mascarpone - zupelnie nie te konsystencje, zupelnie inny wypiek.
              • thiessa Re: Serek kremowy - tańsza wersja 07.09.11, 23:29
                Nie mow, ze nie ma juz "Zielonej Laki". Tak dawno nie pieklam sernika, ze chodze po swiecie nieswiadoma. Moze jakis pozew zbiorowy do JMD powinnismy zlozyc?
                • bene_gesserit Re: Serek kremowy - tańsza wersja 07.09.11, 23:40
                  No wlasnie nie ma, i to od dluzszego czasu.
                  Ktos pisal na forum, ze dopytywal sie i powiedzieli, ze 'problem z linia produkcyjna', wiec czekalam. Nie bylam w B. od dwoch miesiecy, moze cos drgnelo - oby.
                  • Gość: Młoda Kucharka Re: Serek kremowy - tańsza wersja IP: *.cable.net-inotel.pl 14.04.13, 07:54
                    Teraz jest serek Delicate, w takim niebieskim wiadereczku. Czy to o taki chodzi?
                    • bene_gesserit Re: Serek kremowy - tańsza wersja 14.04.13, 10:57
                      Czy wątki archiwalne zostały uwolnione specjalnie dla spamerów? Niestety, tego typu wybryki wyraźnie na to wskazują :/
    • annjen Re: Serek kremowy - tańsza wersja 08.09.11, 08:16
      może Bieluch, ale nie wiem, czy jest u Ciebie dostępny.
      • Gość: geez Re: Serek kremowy - tańsza wersja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 12:02
        Na pewno nie Bieluch, jest za rzadki i wodnisty, ma zbyt mało tłuszczu i zupełnie inny smak. "Twój Smak" Piątnicy jest za to bardzo zbliżony do Philadelphii.
    • skarolina Re: Serek kremowy - tańsza wersja 08.09.11, 08:21
      Delfiko, Piątnica w czerwono-bordowym wiaderku i Mój Ulubiony z Wielunia - spokojnie można nimi zastąpić philadelphię, a serniki wychodzą fantastycznie kremowe.
    • linn_linn Re: Serek kremowy - tańsza wersja 14.04.13, 08:38
      Nie pieklam z niego, ale do jedzenia jest wspanialy:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61082120,61138507,0,2.html?v=2
      Z 1 litra mleka i jogurtu / nawet niecalego / otrzymuje okolo 400 g serka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka