Gość: giezik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 06:17 za bób po grecku - oczywiście :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka ooo 26.05.04, 15:49 dopiero zobaczyłam - i co, i co? :) jak masz ochote na bycie oblatywaczem, to sie poświęcę i przepisze przepisa na suflet z bakłażana Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: ooo 26.05.04, 15:52 ja chce baklazan to najlepsze warzywo swiata :) Odpowiedz Link Zgłoś
baky A gdzież on? Ten przepis... 26.05.04, 15:58 jottka napisała: > przepisze przepisa na > suflet z bakłażana Koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: ooo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.04, 16:55 oczywiscie, trzeba troche te dominacje Wlochow oslabic potrawami z krainy wielkich filozofów Odpowiedz Link Zgłoś
jottka suflet 26.05.04, 19:08 za: j. pałęcka, o. sobański, musaka pod akropolem bakłażan 6 dkg masła 3 dkg mąki 1/2 l mleka 6 jajek 12 dkg tartego sera (parmezan) sól, pieprz, gałka muszk stopić masło i powoli, mieszając, dodawać mąkę. następnie powoli dolewac chłodne mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. zdjąć z ognia, wbijać po 1 żółtku - po każdym żółtku wsypywać troche sera, stale mieszając drewnaną łyżką. po wbiciu wszystkich jajek i sera postawić naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą i ogrzewać, póki ser nie stopi sie i nie połączy z sosem w jedną całość. przyprawić, zdjąć z ognia, ostudzić. ugotować w kawałkach bakłażana, przetrzeć przez sito, połączyć z sosem. ubić 5 białek na sztywno, delikatnie wymieszać z puree, wlać mase do formy wysmarowanej topionym masłem. oprószyć serem, wstawić do piekarnika o temp 170'. piec, aż wyrośnie wysoko i będzie miał złotobrązowy kolor, jeść od razu. można zamiast bakłażana wziąć cukinie, wtedy mniej sera i zamiast gałki cynamon Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ooo 27.05.04, 10:25 Oj Giezik, Gezik. My we Wloszech mamy i Grecje. Magna Grecia sie nazywa. Nawet w niektorych miasteczkach Apulii mowi sie jezykiem "grico" / greka antyczna, ktora w Grecji juz nie mowia /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: jottka - dzięki IP: 213.17.230.* 27.05.04, 08:24 No to jak po grecku to po grecku..... Miałam kilkakrotnie okazję jeść musakę w różnych restauracjach w Atenach. Była to zawsze jakby zapiekanka w dużej ilości beszamelu, w którym jak sądzę był ser i jajka, ale bakłażany były w kawałkach plus mielone mięsko albo inne jarzynki nie pamiętam już dokładnie jakie. Przepis podany przez jottkę sprowadza się do do budyniu musakowego i wegetariańskiego. Pewnie istnieje 100 przepisów na musakę - jak na nasz bigos..... Odpowiedz Link Zgłoś