lonely.stoner 27.09.11, 22:58 znacie moze jakies przepisy? ja zrobilam z cynamonem, galka muszkatolowa i platkami chilli :) ale czegos brakuje jednak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) 27.09.11, 23:17 elementu kwasnego? mysle, ze mimo chili wydaje ci sie dosc mdla. zakwas w miseczce czy talerzu sokiem z cytryny/limonki. poza tym jesli lubisz swieza kolendre, posyp sobie nia porcje. w sumie to taka lepsza vegeta, bo sprawia, ze wszystko smakuje podobnie, ale jesli sie lubi.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) 27.09.11, 23:47 myslalam o kolendrze- ale kolendra zdominowalaby caly smak. moze wlasnie tego kwasku brakowalo. Mam dodac sok z limonki do zupy?? widzialam tez przepisy na zupe z curry i mlekiem kokosowym- to musi byc pycha! w ogole chyba nastepnym razem upieke butternut w piekarniku, zrobie z tego puree i zaserwuje z jakims kremowym sosem curry (korma?), jadlam taki w pewnej vegetarianskiej restauracji- tylko zamiast butternut squash mash byl sweet potato mash (czyli puree ze slodkiego ziemniaka). I bylo pyszne :) idealna kombinacja. Co do zupy- to jednak brakowalo tego czegos.... troche mdla byla pomimo dodatki platkow chilli. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) 28.09.11, 00:06 no toz mowie :) cytryny badz limonki dodaj. a jak ci kiedys wpadnie w rece dynia hokkaido, polecam zupe z jamajki. z jamajki to ona umownie bardziej, ale ja ja uwielbiam i od lat robie. clou stanowi gesta smietana zmieszana z sokiem cytrynowym i proszkiem tandoori serwowana osobno do wymieszania na talerzu. i... szczypiorek. wiem, ze niezbyt jamajskie, ale zupa i nazwa nie sa mojego autorstwa, a kombinacja wbrew pozorom przepyszna. przepis znajdziesz w galerii w watku dyniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 00:12 Tak, daj sok z limonki do zupy. Tylko juz nie gotuj, bo sie ulotni. Daje tez sok z pomaranczy i (lub) cytryny, skorke z wyz. wym. owocow, no i troche cukru (trzcinowy albo muscovado bedzie dobry), w mysl zasady, ze gdzie kwasne, tam i slodkie. Sok z cytrusow i troche cukru podkrecaja czy (nie wiem jak to nazwac) wyrownuja smak, dodawaj po trochu, probuj az utrafisz. Nie chodzi o to, zeby limonka czy cytryna dominowaly, tylko o zrownowazenie smaku. A odrobina slodyczy dobrze robi wszystkim kwasnym potrawom: pomidorowej, kapusniakowi, zurkowi, bigosowi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) 28.09.11, 09:47 Ja się przymierzam do tej bo dynia piżmowa od 2 tygodni czeka na utylizację www.jamieoliver.com/recipes/member-recipes/Roasted%20Butternut%20Squash%20Soup/2882 Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) 28.09.11, 10:05 Przepraszam, chyba nie chodziło o tą zupę, ale o tą z programu i ksiązki "Jamie w domu" (cały odcinek o dyni). Nie mam teraz pod reką a w necie nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) 28.09.11, 11:46 dostałam ten przepis w Prezencie :-) zupa jest rewelacyjna a dynia piżmowa, chyba została stworzona właśnie po to by z niej tę zupę robić Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus z mlekiem kokosowym 28.09.11, 11:51 300 g dyni, pokrojonej w drobną kostkę 2-4 ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę 2-3 marchewki, pokrojone w talarki 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry 2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 szklanka mleka kokosowego olej rzepakowy lub oliwa 1/2 wegetariańskiej kotki rosołowej przyprawy: 2/3 łyżeczki ostrego curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, hot curry pasta, sos sojowy, sól morska, sproszkowana papryka ostra i słodka, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: W garnku podgrzać mocno 2-3 łyżki oleju, dodać curry, kurkumę, cynamon i zmniejszyć ogień. Gdy po 2-3 minutach smażenia i częstego mieszania przyprawy intensywnie pachną, dodać liścia laurowego, ziele angielskie i cebulę, smażyć kolejne 2-4 minuty, często mieszając, ewentualnie dodać oleju. Dodać dynię, ziemniaki i marchewkę, smażyć 2-4 minuty. Zalać wodą do przykrycia, dodać kostkę rosołową i gotować na małym ogniu 12-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, wyłowić liścia laurowego i ziele angielskie, odłożyć łyżkę cedzakową ugotowanych warzyw. Zupę zmiksować lekko blenderem, dodać pozostałe warzywa, mleko kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia i przyprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
suesslein Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) 28.09.11, 21:23 ja robie ze slodkim ziemniakiem i sokiem pomaranczowym:) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) 29.09.11, 03:34 Zrób karaibską zupę dyniową z mleczkiem kokosowym i curry, koniecznie z dodatkiem podsmażonego pora - ta zupa przekonała mnie do dyni, bardzo polecam, przepis wystarczy wrzucić w Google :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: zupa z butternut squash (dyni pizmowej) 29.09.11, 21:06 dziekuje za porady, sprobuje moze za jakis czas czegos wlasnie egzotycznego, z curry, mlekiem kokosowym i moze z trawa cytrynowa- mysle ze to by sie ladnie komponowalo. Odpowiedz Link Zgłoś