Dodaj do ulubionych

Ciasto dyniowe - poszukiwany stary przepis z GW

IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.11, 15:37
Dawno temu (ok. 2003/2004/2005 roku) w kolorowym dodatku do Gazety Wyborczej był przepis na ciasto z dyni... I ono za mną chodzi, ale przepis gdzieś wcięło... Pamiętam, że miąższ dyni gotowało się w mleku i chyba odsączało a potem (zapewne z jajkami, cukrem i może czymś jeszcze) pakowało go do tarty z ciasta francuskiego i zapiekało...
I chodzi mi o to nadzienie właśnie... Jeśli ktoś kojarzy, to będę wdzięczna za pomoc...
Obserwuj wątek
    • wadera3 ten? 10.10.11, 21:36
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91079953,117526014.html?v=2
      • wadera3 Re:czy ten? 10.10.11, 21:44
        Re: Dyniowe szaleństwo
        thiessa 11.11.06, 20:21 odpowiedz
        Tym razem placek dyniowy. Bardzo wilgotny, przypomina muffiny i po prostu CUDOWNY
        w smaku. Ja przyprawe do piernikow robie zawsze sama, wiec moze to po trosze dzieki
        swiezo utluczonym przyprawom ma wspanialy aromat.
        Przepis z "120 wypieków" Emma Patmore.

450 g miazszu z dyni,
        125 g miekkiego masla,
        175 g cukru,
        2 rozklocone jajka,
        225 g przesianej maki,
        1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
        1/2 lyzeczki soli,
        1 lyzeczka przyprawy do piernika,
        25 g pestek dyni.

Dynie podzielic na kawalki, posmarowac maslem, owinac w folie aluminiowa. Piec 30-40
        min. w temp 200 C. Po wystygnieciu zrobic puree, ja po prostu podusilam tluczkiem do
        ziemniakow.
        Utrzec maslo z cukrem na puszysta mase, wlewac stopniowo jajka i nadal ucierac.
        Dodac puree z dyni i wymieszac, dosypac przesiana make, proszek do pieczenia, sol i
        przyprawe do piernika, delikatnie wymieszac. Wsypac pestki dyni, przelac ciasto do
        natluszczonej foremki.
        Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C przez 1 1/4-1 1/2 h, albo do "suchego patyczka"

Puree z dyni powinno byc suche, wiec w razie potrzeby trzeba je odparowac w garnku.
        Moja przyprawa do piernika sklada sie z: gozdzikow, cynamonu, ziela angielskiego, galki
        musztatalowej, kolendry, pieprzu ziolowego, ktory tez robie sama, ale mozna rownie
        dobrze dac kupny.
        • Gość: en a moze ten? IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 09:13

Tarta dyniowa - torta di zucca - składniki

* 50 dag dyni
          * 600 ml mleka
          * 10 dag cukru
          * odrobina imbiru
          * szczypta cynamonu
          * 3 jajka
          * szczypta szafranu
          * 3 łyżki masła
          * 50 dag mrożonego ciasta francuskiego

Znalazlam na Ugotuj to

Tarta dyniowa - torta di zucca - sposób przygotowania
          Obierz dynię, miąższ pokrój na kawałki i zetrzyj na drobnej tarce. Gotuj 15 minut w 500 ml mleka. Ugotowaną dynię mocno odciśnij w gazie, wymieszaj z cukrem i przyprawami, dodaj jajka, masło i resztę mleka. Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na 2 cienkie krążki. Większym krążkiem ciasta wyłóż natłuszczoną formę na tartę, w środku rozsmaruj nadzienie dyniowe, Wygładź wierzch.
          Nałóż drugi krążek ciasta, sklej brzegi. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
          Jeśli chcesz, aby ciasto było zupełnie takie samo jak w Toskanii, skrop je wodą różaną.
          • Gość: Help Re: a moze ten? IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 09:41
            Gość portalu: en napisał(a):

>
            > Tarta dyniowa - torta di zucca - składniki

Tak, tak! dokładnie ten! BARDZO DZIĘKUJĘ!!!
          • citrouille Re: a moze ten? 11.10.11, 12:26
            Bardzo duzo tego mleka jak na taka ilosc dyni, robil ktos ?
            Wedlug mnie masa bedzie za luzna i za plynna...
            robilam w sobote z przepisu z white plate, bardzo podobny i calkiem ok, masa w konstystencji jest taka troche serniczkowata
            whiteplate.blogspot.com/2011/09/rok-ma-365-drzew-pumpkin-pie-czyli.html
            • Gość: Help Re: a moze ten? IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 17:13
              citrouille napisała:

> Bardzo duzo tego mleka jak na taka ilosc dyni, robil ktos ?
              > Wedlug mnie masa bedzie za luzna i za plynna...
              > robilam w sobote z przepisu z white plate, bardzo podobny i calkiem ok, masa w
              > konstystencji jest taka troche serniczkowata

Przepis jest w porządku. Kiedyś robiłam, było świetne i dlatego zależało mi na odnalezieniu przepisu...
            • Gość: en Re: a moze ten? IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 23:47
              Ugotowana w mleku dynie trzeba mocno odcisnac w gazie, tak jest przeciez w przepisie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka