Dodaj do ulubionych

dieta bezglutenowa

20.10.11, 13:35
poszukuje informacji, nakierunkowania na pieczywo , placki - cokolwiek co zastapi chleb

ale bez kukurydzy, soi, mleka, cukru

moge miec dostep do maki gryczanej, z brazowego ryzu, amarantusa, besan
Obserwuj wątek
    • maple_syrup Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 14:40
      Gotowego przepisu z takimi składnikami nie posiadam, ale mogę powiedzieć gdzie sama szukam przepisów, bo jestem na diecie bezglutenowej.
      Najczęściej korzystam z przepisów, które są na opakowaniach różnych mieszanek mąki albo ze strony jednego z producentów (Schar), na której jest naprawdę dużo różnych przepisów i można trafić tam na bardzo smaczne rzeczy. W sklepach, w których kupuję, są różne książki na ten temat (ostatnio chyba widziałam ze trzy nowe pozycje), w internecie też można tego trochę znaleźć, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę. Poszukaj też na forum dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Aha, jeszcze z moich doświadczeń wynika, że dobrze jest szukać na stronach anglojęzycznych, tam mają tego dużo więcej.
      • roseanne Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 15:00
        dzieki za wskazowki

na necie szukam juz od tygodnia, jak narazie znalazlam jeden przepis, na podplomyki, ktore zgadzaja sie z moimi obostrzeniami
        prawie wszedzie jest albo dodatek jajek, albo mleka, sokow , miodu, cukru itd

troche sie nakierunkowuje w strone kuchnii indyjskiej, z wykorzystaniem maczki garam
        • maple_syrup Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 15:14
          Nie ma za co. :)
          Wiesz, tak naprawdę to jest straszne kombinowanie. Ja przez ponad 25 lat życia jadłam normalnie, no może nie zawsze czułam się rewelacyjnie, ale i nie było źle, i nagle coś mi się przestawiło i okazało się, że nie mogę jeść połowy produktów. Zawsze w pogotowiu mam krążki ryżowe (na które już nie mogę patrzeć...), a poza tym bardzo ograniczyłam spożycie pieczywa. Ale zanim uregulowałam sobie od nowa dietę, powyszukiwałam przepisy, zorientowałam się w tym wszystkim i zobaczyłam co mi smakuje i co dobrze toleruję (choć i tak czasem zdarza mi się "zaliczyć wtopę"), minął miesiąc, więc cierpliwości... A jak znajdę w swoich zasobach coś, co się będzie nadawało dla Ciebie, to wkleję tu przepis.

Przypomniało mi się jeszcze, że możesz poszukać mąki owsianej (z owsa bezglutenowego - w Polsce dostępna jest na pewno firmy Provena, z niej łatwiej coś zrobić), a do tego mleko i "mleko" sojowe można zastępować w niektórych przepisach napojami ryżowymi albo napojami z owsa bezglutenowego (bezglutenowość owsa zawsze trzeba sprawdzić, bo nie każdy nie ma glutenu).
          • roseanne Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 15:18
            mieszkam w Montrealu, Kanada wiec raczej szukam pod katem rodzaju produktu niz producenta

z owsem bezglutenowym sie jeszcze nie spotkalam tutaj

mleko migdalowe jakos toleruje, ryzowe nie wchodzi mi wcale
            • maple_syrup Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 15:52
              Rozumiem.

Trzeba dobrze poszukać tego bezglutenowego owsa, bo skoro w Europie jest producent, to w Kanadzie pewnie też jakiś się znajdzie.

A co do tych napojów zwanych mlekiem - mi też one za bardzo nie smakują same, tak do picia, ale jako baza np. do naleśników, dodatek do placków, koktajlu owocowego itp., to jakoś ujdzie.
    • manesi Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 15:29
      A może spróbujesz robić witariański chleb z podkiełkowanych zbóż.
      • roseanne Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 15:52
        kielkow tez nie moge :(
    • kwiatek_leona Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 18:17
      Moze tu Ci sie cos przyda:
      chowhound.chow.com/topics/519051
      Wprawdzie wiekszosc informacji dotyczy restauracji ale jest tam tez troche o artykulach spozywczych, ciastkach, itd.
    • very.martini Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 18:31
      Tu jest sporo przepisów na chleby
      forum.celiakia.pl/viewforum.php?f=15
      również kilka bez pozostałych wymienionych przez Ciebie składników, bo na forum jest parę osób z alergiami.

Z własnego doświadczenia - przestrzegałabym przed kupowaniem gotowanego chleba bezglutenowego i bezglutenowych mieszanek. Są to mąki, których pozbawiono naturalnego kleju (czegokolwiek by o glutenie nie mówić, zapewnia spoiwość i elastyczność pieczywa) i zamiast niego dosypano jakiegoś syfu. Ja przestawiając się na dietę bezglutenową swego czasu całkowicie zrezygnowałam z substytutów pieczywa, dzisiaj może bym piekła, wtedy jeszcze myślałam, że to strasznie trudne. Żyłam bez chleba całkiem długo i wcale nie było to tak niekomfortowe, jak na początku myślałam.
      Dużo gorsze jest życie bezmleczne, bo mleko jakiejś postaci jest dosłownie wszędzie, nawet w troszkę gorszej jakości kiełbasie, co na pewno zauważyłaś.
      Powodzenia!

16%VOL
      22%VAT
      • roseanne Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 19:34
        dzieki zajrze i tam
      • maple_syrup Re: dieta bezglutenowa 20.10.11, 22:44
        Nie wszystkie gotowe mieszanki mają dodany "syf" - trzeba bardzo dokładnie czytać etykiety, bo są produkty zrobione tylko z naturalnych składników (z tym, że często nie są to polskie produkty, co akurat autorce wątku nie przeszkadza, i zazwyczaj są dwa razy droższe od pozostałych).
        Poza tym, nie zawsze da się zupełnie wyeliminować pieczywo - czasem ilość produktów, których nie można jeść jest tak duża, że gdyby nie pieczywo, można paść z głodu...
        • yuka66 Re: dieta bezglutenowa 06.11.11, 18:42
          A możesz siemie lniane? Bo można robić witarianski chleb z siemienia lnianego. Można dodać sezam, nasiona słonecznika, pestki dyni. To wszytko. Jak cię interesuje to mogę napisać dokładniej. Ale potrzebna jest suszarka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka