Dodaj do ulubionych

Pudding świąteczny

03.11.11, 13:45
Witam wszystkich.
Powoli nastrajam się już świątecznie, i zaczynam przeglądać różnego rodzaju menu na BN. Chciałam zrobić po raz pierwszy pudding, w internecie jest masę przepisów, ale ja mam pytanie do Was: robicie w ogóle pudding na święta? Jeżeli tak, to możecie napisać Wasz udany, sprawdzony przepis? Byłabym wdzięczna za wskazówki.
Obserwuj wątek
    • mhr2 nie wiem co to ma wspolnego ze swietami, 03.11.11, 13:57
      jjod napisał:

, ale ja mam pytanie do Was: robicie w ogóle pudding na święta?

robimy jak mamy ochote, u nas moze byc na sniadanie, obiad, kolacje
      albo w miedzyczasie,
      • Gość: Aaaaa Re: nie wiem co to ma wspolnego ze swietami, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 14:04
        Kobieto! Pudding świąteczny to coś innego niż budyń, który możesz sobie zrobić na śniadanie, obiad czy kolację!
        • jjod Re: nie wiem co to ma wspolnego ze swietami, 03.11.11, 14:06
          Gość portalu: Aaaaa napisał(a):

> Kobieto! Pudding świąteczny to coś innego niż budyń, który możesz sobie zrobić
          > na śniadanie, obiad czy kolację!
          Właśnie
        • mhr2 ja nie swiateczna u nas moze tak byc, jest smaczny 03.11.11, 14:20
          Gość portalu: Aaaaa napisał(a):

> Kobieto! Pudding świąteczny to coś innego niż budyń, który możesz sobie zrobić
          > na śniadanie, obiad czy kolację!

wiec dlaczego mam jego nie robic w miedzyczasie?
      • jjod Ja nie masz... 03.11.11, 14:05
        Jak nie masz nic ciekawego do napisania, to nie pisz.
        Poza tym to raczej bożonarodzeniowe ciasto.
        • beata_ Może się mylę... 03.11.11, 17:53
          ... ale wydaje mi się, że po pierwsze to NIE ciasto w tradycyjnym rozumieniu, a po wtóre NIE świąteczne w naszych (polskich) warunkach.
          To potrawa anglosaska - nawet nie jestem pewna czy równie tradycyjna w USA jak w UK
          • pani.serwusowa Re: Może się mylę... 03.11.11, 18:07
            Pudding ma konsystencje ciasta. I przygotowuje sie jak ciasto (no dobra, paruje sie, a nie piecze), ma cukier, tluszcz, bakalie, jajka, make lub/i bulke tarta. Wiec nie wiem, w jakim sensie to nie ciasto w tradycyjnym znaczeniu?

Nie rozumiem po co roztrzasac co jest, a nie jest swiateczne w Polskich warunkach. Jest swiateczne w angielskich, wiec jak ktos sobie chce serwowac na swieta, to bedzie to swiateczne ciasto. :)
            • beata_ Re: Może się mylę... 03.11.11, 18:20
              No ale jak ktoś sam ciska z oburzeniem, że to bożonarodzeniowe ciasto, to ośmielam się uściślić :-))

W końcu jesteśmy w Polsce (w sensie portalu choćby), to pierwsze skojarzenie jednak dotyczy najbliższego środowiska, nie? A że ktoś ma ochotę święta mieć kulinarnie odmienne, albo wzbogacone o potrawy innych kuchni, to całkiem inna bajka... ja w zeszłym roku robiłam sushi i też dobrze :-)
    • linn_linn Re: Pudding świąteczny 03.11.11, 14:05
      Ja nie robie, ale na forum jest troche przepisow.
      Np.
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,52857879,,Christmas_Pudding.html?v=2
    • pani.serwusowa Re: Pudding świąteczny 03.11.11, 14:32
      Puddingu jeszcze nie robilam i nie wiem, czy sie zabiore za zrobienie w tym roku, bo dostalam w prezencie posh puddingi z drogich delikatesow. A we dwojke nie przejemy tego. Natomiast zrobilam typowo swiateczne angielskie ciasto, w tym roku juz je upieklam (w zeszla sobote), bo potrzebuje miec ciut wczesniej na odwiedziny kuchmistrzyni samozwanczej. :) Zasadniczo mozna je robic nawet 3 miesiace wczesniej, a najpozniej ok. 3 tygodni przed swietami, aby podlewane brandy odpowiednio dojrzalo i nabralo charakteru. Bazuje na tym przepisie:
      zmyslywkuchni.blogspot.com/2010/11/opite-angielskie-ciasto.html
      Ale jesli nie mam dokladnych proporcji bakalii to uzywam w roznych ilosciach, byle ich suma wynosila tyle samo. W tym roku mialam resztki daktyli, za ktorymi nie przepadam i tez je zuzylam.
      • kk345 Re: Pudding świąteczny 03.11.11, 15:25
        Przekaż, proszę, kuchmistrzyni samozwańczej, że bardzo brakuje jej na Forum:)
        • pani.serwusowa Re: Pudding świąteczny 03.11.11, 16:22
          Przekaze. :) Choc moze sama to przeczyta. :)
          • vandikia Re: Pudding świąteczny 03.11.11, 18:21
            no właśnie, a czemu ona sobie poszła precz?
            afera, kaprys, złość?
            mnie też brak
            • kk345 Re: Pudding świąteczny 04.11.11, 19:59
              Wielcy artyści mają prawo do fumów:)
    • kosmopolitesiorbut Re: Pudding świąteczny 03.11.11, 14:38
      Wolę jednak bliższy nam geograficznie cwibak niż anglosaski pudding. Niby między Europą a Wyspami Brytyjskimi jest tylko Kanał ale jednak dzieli nieźle. Smakowo też.
      • glasscraft Re: Pudding świąteczny 03.11.11, 15:45
        Bos pewnie przyzwoitego nie jadl. Te kiepskie sa bardzo kiepskie, te dobre - sa doskonale :-)
        • kosmopolitesiorbut Re: Pudding świąteczny 03.11.11, 16:11
          glasscraft napisała:

> Bos pewnie przyzwoitego nie jadl. Te kiepskie sa bardzo kiepskie, te dobre - sa
          > doskonale :-)
          Jak wszystko, ale po za tym nie ma takiego obowiązku. To znaczy - jedzenia.
        • pani.serwusowa Re: Pudding świąteczny 03.11.11, 16:24
          Fakt, obowiazku nie ma. Ale podpisuje sie pod Glasscraft. ;) Na szczescie chyba jeszcze nie jadlam kiepskiego (na razie tylko w knajpach podczs Xmas parties, podejrzewam, ze domowe, od dobrej kucharki jeszcze lepsze).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka