Dodaj do ulubionych

Pytanie o awokado.

04.11.11, 15:09
Jako istota prosta, a już w upodobaniach kulinarnych wybitnie, awokado nie jadałam. To znaczy miałam kiedyś w ustach, zachwytu nie wzbudziło, smaku nie pamiętam.
I teraz tak: ze względu na bezmleczność syna odpadło mi oczywiście także normalne masło jako smarowidło do pieczywa. Kupiłam bezmleczną margarynę, ale chciałabym urozmaicić dzieciu menu i spróbować dać pastę z awokado zamiast masła.
Pytania mam następujące:
1. czy awokado ma jakiś mocno wyrazisty smak i jest duże ryzyko, że dzieć się wykrzywi?
2. czy na pastę z awokado można normalnie położyć pieczone mięso/wędlinę i np. ogórek kiszony lub pomidor? nie pogryzie się toto w smaku?
3. jak wybrać w sklepie dobre awokado, na co zwrócić uwagę?

Myślę o takiej najprostszej paście: awokado, oliwa, trochę soli, trochę pieprzu. A może są jakieś zioła, które idealnie do tego pasują a nie zabiją smaku ew. wędliny?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 15:18
      Moim zdaniem awokado jest na tyle nijakie, że przyjmie smak tego, co dodasz, a tu już wybór ulubionych dodatków smakowych masz chyba spory? Z dodatkami wędlinowymi też się raczej nie pogryzie ;)
      Ja wybieram awokado duże i z ładną skórką, a jak jest twarde , "dojrzewam" je w domu.
    • kosmopolitesiorbut Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 15:22
      Smak sama sobie sprawdzisz organoleptycznie (indywidualna sprawa), z niczym się nie pogryzie, przygotowując smarowidło trzeba pamiętać o soku z cytryny inaczej będzie miało nieprzyjemny kolorek, sól (lub pochodne) zioła i inne warzywa, szczególnie psiankowate (pomidor, ogórek) jak najbardziej wskazane. A z dojrzałością: skórka powinna uginać się pod naciskiem palca. No powinno być miękkie. Do pasty nadaje się jeszcze oliwa i jogurt.
    • roseanne Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 15:31
      awokado jest bardzo delikatne w smaku, jedzone samo, lub w salatce krojone na duze kawalki

jako zamiennik masla pod wedline lub z inna jarzynka bardzo lubie - w szczegolnosci pasuje mi do tego ogorek surowy, rzodkiewki, papryka lub pomidor

kiszonego ogorka nigdy nie probowalam wiec nie wiem

do zoltego sera tez lubie, ale jak bezmleczny to bezmleczny :)

pasuje super czosnek, cebula, cilantro,

czesciej kroje awokado w plasterki i te rozsmarowuje na chlebie, nie robie pasty bo ma tendencje do szybkiego utleniania sie i szarzenia, co daje bardzo nieapetyczny wyglad

dojrzale awocado bedzie leciutko uginac sie pod naciskiem, powinno byc rownomiernie miekke lub twarde - jesli miekkie jest tylko miejscowo znaczy ze zostalo uszkodzone przy zrywaniu i zaczyna sie psuc
      lepiej by bylo blyszczace, moze miec chropowata skorke
      bywaja i zielone i brazowawe

najbardziej lubie duze, ciemnozielone , z gladka skorka, nie te wielkosci kurzego jajka - sa delikatniejsze w smaku, bardziej kremowe

mozesz tez zaeksperymentowac i zrobic krem z awokado, z cukrem tylko,
    • Gość: qawa Re: Pytanie o awokado. IP: 212.160.148.* 04.11.11, 16:34
      awokado wlasciwie nie ma zadnego sensownego smaku samo w sobie
      mozna je laczyc z roznymi smakami - przyprawami i skladnikami
      ale trzeba je polubic
      moja rodzina nie znosi
      awokado w sklepie zazwyczaj jest niedojrzale
      ja kupuje twarde jak kamien
      owijam w gazete i czekam az zmieknie

niedojrzale, twarde awokado jest koszmarnie niesmaczne
      • Gość: gość Re: Pytanie o awokado. IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 16:56
        też kiedyś uważałam że awokado nie ma żadnego sensownego smaku, ale kiedyś tu na forum przeczytałam jak ktoś porównywał jego smak do smaku świeżych włoskich orzechów, i faktycznie, coś w tym jest.. Chociaż po dodaniu dodatków trudno ten smak wyczuć, bo jest bardzo delikatny.
    • lonely.stoner Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 16:57
      jesli kupisz w sklepie twarde/niedojrzale to tak jak forumowicze radza- odloz gdzies zeby zmieklo i dojrzalo. Ja kupuje zawsze z 8 sztuk naraz, i wkladam do lodowki (uwaga- w lodowce awokado nie dojrzeje!), jak potrzebuje to wyjmuje 1 czy 2, klade w taki wiklinowy koszyk i po 1-2 dniach jest dojrzale.
      Jesli chcesz nim smarowac pieczywo to musi byc miekkie, inaczej z takiego twardego nic nie zrobisz.
      No i awokado jest extra :) do wszystkiego mozna je dodac, jako smarowidlo do chleba mozesz samo awokado uzyc, albo tak jak napisalas rozetrzec najpierw awokado z oliwa, sola, ja lubie bardzo dodawac rozgnieciony czosnek, albo ogonie robic taki dip- guacamole.
      Jesli zostawisz je na noc w lodowce- na pewno zczernieje. Pamietaj zeby dodac soku z cytryny (ja na 1 awokado dodaje z 2 lyzki stolowe) i dodatkowo wrzucam pestke, zakrywam folia i tak uchowa sie zielone z 1 dzien. A nawet jesli z wierzchu zbrazowieje to mieszam, i kolor ma wyrownany, poza tym ta zbrazowienie nie wplywa na smak.
      • lonely.stoner Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 16:59
        lonely.stoner napisała:

> Jesli zostawisz je na noc w lodowce- na pewno zczernieje.

oczywiscie jesli zostawisz je przekrojone, albo w postaci dipu czy smarowidla. Takiec cale nienaruszone bedzie nadal zielone :) hehe, to tak jak z ziemniakami- jak zostawisz pokrojone ziemniaki na noc w lodowce to zczernieja.
        • squirk Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 17:04
          lonely.stoner napisała:

> lonely.stoner napisała:
          >
          >
          >
          > > Jesli zostawisz je na noc w lodowce- na pewno zczernieje.
          >
          > oczywiscie jesli zostawisz je przekrojone, albo w postaci dipu czy smarowidla.
          > Takiec cale nienaruszone bedzie nadal zielone :) hehe, to tak jak z ziemniakami
          > - jak zostawisz pokrojone ziemniaki na noc w lodowce to zczernieja.

Awokado "pamięta" pestkę - po przekrojeniu i zużyciu np. połowy do drugiej połowy wkładamy pestkę, to zapobiegnie ciemnieniu. Tak samo nie ciemnieje dip, np. guacamole, jeśli włożymy do niego pestkę, a wyjmiemy bezpośrednio przed podaniem na stół.
      • elaelisheva Re: Pytanie o awokado. 08.11.11, 12:17
        W lodówce nie dojrzeje, ale za to ślicznie zacznie ciemnieć. Nie przechowuje się avocado w lodówce!
        • squirk Re: Pytanie o awokado. 08.11.11, 12:23
          Przechowuję w lodówce, nie ciemnieje, bo zużywam zwykle połowę, a w drugiej zostawiam pestkę, która zapobiega ściemnieniu. Może bez pestki faktycznie ciemnieje, ale nie spotkałam się z tym, bo zawsze pestkę zostawiam.
    • shachar Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 17:29
      powiem co wiem;moim zdaniem awokado nie potrzebuje oliwy, już samo w sobie jest wystarczająco tłuste. Jak już tu większość pisała, dodatek cytryny i soli podnosi smak znakomicie.
      Cebulka drobno pokrojona też, czerwona może, ale nie każde dziecko chyba lubi surową cebulę? ale co ta tam wiem...o, wiem jeszcze ,że awokado bardzo dobrze idzie z rybnymi smakami, czyli sałatką z tuńczyka lub krewetek, wkladasz w dziurę po pestce i masz przystawkę przepyszną, bierzesz lyżeczkę, reszta sałatki opada na dno i znowu lączy się z awokado..,.pyszne:-)tylko czy dla dzieciaka to się nada nie mam pojęcia.
      • Gość: kaja Re: Pytanie o awokado. IP: *.aster.pl 04.11.11, 20:15
        salatka z krewetek i awokado - pycha......
        • manesi Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 20:36
          Był taki wątek niedawno, ale powtórzę co wtedy napisałam - jeśli szukasz czegoś zamiast masła, to według mnie najlepszy będzie olej kokosowy bezsmakowy - ma konsystencję masła i jest bez smaku.
          • kosmopolitesiorbut Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 21:32
            manesi napisała:

> Był taki wątek niedawno, ale powtórzę co wtedy napisałam - jeśli szukasz czegoś
            > zamiast masła, to według mnie najlepszy będzie olej kokosowy bezsmakowy - ma k
            > onsystencję masła i jest bez smaku.

To po kiego grzyba w ogóle smarować pieczywo? To już lepiej skropić je oliwą. W końcu w jedzeniu chodzi przede wszystkim o smak. Zjeść aby jeść można prawie wszystko.
          • bene_gesserit Re: Pytanie o awokado. 06.11.11, 09:46
            W sklepach ze zdrowa zywnoscia mozna kupic naprawde smaczny smalec wegetarianski: wlasnie olej kokosowy ze smazona cebulka i np jablkami albo czosnkiem i majerankiem.
          • kwiatek_leona Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 11:11
            Problem z olejem kokosowym jest taki, ze na 1 lyzke stolowa przypada 12g nasyconego tluszczu. Maslo w takiej samej ilosci zawiera natomiast 7 g.
            • Gość: dorotkah Re: Pytanie o awokado. IP: *.hsd1.il.comcast.net 10.11.11, 06:16
              ale to jest wartosciowy tluszcz
              • pani.cogito Re: Pytanie o awokado. 10.11.11, 15:23
                Zgadzam się z Dorotkah. Organizm potrzebuje niewielkiej ilości również nasyconych kwasów tłuszczowych, a olej kokosowy jest jego doskonałym źródłem. To tak jak z solą - niewielkiej ilości organizm potrzebuje, szkodliwa staje się, gdy ludzie z nią przesadzają.

Kiedyś smażyłam na oleju kokosowym extra vergine. Dokładnie nie pamiętam, ale chodzi o utlenianie - chyba tylko olej kokosowy i smalec nie utlenia się, czy nie wydziela czegoś szkodliwego przy utlenianiu (?) - warto sprawdzić. Ze smażenia na nim musiałam, niestety, zrezygnować, ze względu na mocny zapach. Mam kuchnię bez okna. Jeżeli kiedyś w przyszłości będę miała oddzielną, łatwą do wywietrzenia kuchnię, wrócę do kokosowego.
      • dzioucha_z_lasu Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 09:27
        Jeszcze lepszy jest dodatek soku z limonki. Moim zdaniem bardziej pasuje niż cytryna
    • lonely.stoner Re: Pytanie o awokado. 04.11.11, 23:14
      tez wlasnie pomyslalam - po co wlasciwie chleb smarowac maslem> moze po prostu skrop oliwa - ja tak uwielbiam, albo jak lubisz jak sie klei reszta do chleba- majonezem :)
    • pinkink3 Re: Pytanie o awokado. 05.11.11, 02:50
      Kiedy zatesknie za chlebem ze skwarkami, ktorych w mojej okolicy nie ma,[ za to rosna drzewa awocado,] mieszam miazsz z sola i pieprzem, zamykam oczy, i wyobrazam sobie, ze jem chleb ze smalcem.;)
      To nie smakuje do konca tak samo ale tez jest pyszne. Cytryny oczywiscie do tego zestawu nie dodaje.

Moja znajoma zajada codziennie chleb zytni posmarowany musztarda miodowa a na to polozone grube plastry awokado.
      Nie wiem, jak to sie jej nie znudzi, ale jej tak smakuje i juz.:)

Jeszcze jeden test na dojrzalosc owocu: dzyndzelek u gory awokado, gdzie owoc byl przyczepiony do lodyzki powinien latwo i bez oporu wyjsc. Jesli siedzi twardo--poczekac jeszcze troche, byle nie za dlugo, bo przejrzaly owoc jest ohydny w smaku.
      • Gość: dorotkah Re: Pytanie o awokado. IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.11.11, 08:00
        Pink a sprobuj usmazyc duzo cebuli w oleju kokosowym,doprawic jak smalec i spozywac na chlebie.
        Dla mnie awokado ma pyszny,delikatny smak.Jem samo,na kanapce,z chipsami,kawalki w salacie obiadowej(salaty,pomidor,ogorek,papryka,awokado),oczywiscie guacamole,pico de gallo,no i awokado,majonez i krewetki (nawet mi Sylvia Plath tego nie obrzydzila:-)
        Pasta z drobniutko pokrojona biala cebula niezla do kanapek zamiast masla czy majonezu.Moja trzylatka lubi pod kazda postacia,takze samo w kawalkach,ostatnio jej sniadanie to pokrojone na kawalki jablko,papaja,awokado i gruszka.Natomiast synek raczej musi byc motywowany do zjedzenia awokado.
        • yuka66 Re: Pytanie o awokado. 05.11.11, 15:19
          Dorotkah - genialny przepis na ten smalec z awokado. Dzięki!!!!!
        • pinkink3 do DorotkiH 05.11.11, 17:09

Dzieki Dorotko za przepis na cebulowo-kokosowy smalec. Znowu az taka nostalgiczna to nie jestem;))
          A czy nie boisz sie tego:United States Department of Health and Human Services,[5] American Dietetic Association,[6] American Heart Association,[7] British National Health Service,[8] and Dietitians of Canada[6] recommend against the consumption of significant amounts of coconut oil due to its high levels of saturated fat.

Bo ja troche tak i raczej pozostane przy zielonym smalcu;))
          Za checi dziekuje i pozdrawiam.
    • pani.cogito Re: Pytanie o awokado. 06.11.11, 03:36
      Od dziecka nie lubiłam masła, czym doprowadzałam straszych krewnych do szału. Margaryny też nie. Dziwiło mnie zawsze i śmieszyło zarazem pytanie: masło czy margaryna? Albo: no jak to tak, na szucho będziesz jeść? I moja odwieczna odpowiedź: nie na sucho, z pomidorem ;-)

Dziś, wiele lat później, nadal nie mam potrzeby smarowania chleba tłuszczem. Czasami, wyjątkowo, polewam kromkę oliwą extra vergine i jem ze szpinakiem i pomidorem. Bardzo lubię takie kanapki. Gdy uda mi się kupić dobrą bagietkę na zakwasie, odrywam kawałki i moczę w oliwie, jednak taki posiłek to rzadkość. Chleb + pasta fasolowa, chleb + hummus, chleb + warzywo jakiekolwiek. Po co tu masło? A już najbardziej dziwiło mnie zawsze smarowanie masłem czy inną ramą pod serek topiony i nadal nie mogę pojąć po kiego smerfa, przecież to ta sama konsystencja. Znam osobę, która serkiem topionym właśnie smaruje chleb pod pomidora, co otoczenie komentuje: to tak zamiast masła? A ona na to: nie, nie zamiast masła, to jako serek po prostu.

Ale wracając do tematu wątku - awokado jest bardzo zdrowe i jest świetnym pomysłem na kanapkę, a pomysłu już nie dorzucę, bo wszystko zostało napisane wcześniej. Ważne jest tylko, aby nie przesadzić z solą, bo nadmiar (nie sama sól, a nadmiar) jest niezdrowy. U mnie w domu używa się szczypty do guacamole z dwóch awokado.

I jeszcze z innej beczki (wiem, że temat dotyczy awokado): pomyślałaś może o pastach ze strączkowych na kanapki?
      • Gość: dorotkah Re: Pytanie o awokado. IP: *.hsd1.il.comcast.net 06.11.11, 06:36
        Pink ja to wlasnie staram sie dzieciom codziennie dac troche tluszczu kokosowego(tloczony na zimno,organic) i do smazenia uzywam.Zwykle mam inne zdanie niz oficjalne organizacje np. margaryny nigdy nie uzywalam.
      • yuka66 Re: Pytanie o awokado. 06.11.11, 07:23
        Pani.Cogito - zazdroszczę ci, ze nie potrzebujesz tłuszczu do chleba, ja niestety z tych dla których sam chleb jest suchy. Wstaw proszę jakiś wybrobowany przepis na pastę ze strączkowych.
        • roseanne sprawdzona pasta z ciecierzycy 08.11.11, 13:25
          zgodnie z poradami tutejszymi mocze ziarna okolo 36 godzin, zmieniajac wode kilkakrotnie
          potem gotuje do miekkosci, sole po ugotowaniu
          odczedzam, zachowujac okolo 1 szkl plynu

osobno smaze cebule, zabek czosnku, na oliwie

przyprawiam sola, majerankiem, pieprzem
          calosc miksuje, dolewajac plynu z gotowania , dla uzyskania gladkiej konsystencji

raz przesadzilam z iloscia wody i odparowywalam na patelni, wyszlo to pascie tylko na dobre
          • Gość: squirk Re: sprawdzona pasta z ciecierzycy IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 16:57
            Często robię pastę z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem i rozmarynem, przepis z któregoś bloga, wychodzi rewelacyjna.
            • roseanne Re: sprawdzona pasta z ciecierzycy 08.11.11, 17:03
              tez fajny pomysl :)
              • squirk Re: sprawdzona pasta z ciecierzycy 08.11.11, 17:47
                Polecam przetestowanie, jest niesamowita, świeży rozmaryn i czosnek dają wspaniały aromat. Przepis stąd:
                ninawkuchni.blogspot.com/2011/03/pasta-do-chleba-z-ciecierzycy-z.html
                Robię z ciecierzycy z puszki i daję trochę więcej czosnku, rozmaryn dorzucam i miksuję z całą resztą.
                • yuka66 Re: sprawdzona pasta z ciecierzycy 09.11.11, 08:56
                  Super pomysl z tym czosnkiem i rozmarynem. Dziekuje.
                • n_ina Re: sprawdzona pasta z ciecierzycy 15.02.12, 19:11
                  bardzo się cieszę, że przepis poszedł w świat i że smakuje :)
        • pani.cogito Re: Pytanie o awokado. 08.11.11, 23:51
          Yuka, na pastę z ciecierzycy już przepisy zostały podane, zresztą przepisów na hummus jest dużo na forum i w GP.

Od kilku lat robimy w domu pasty z fasoli (różnych gatunków) i soczewicy, więc przepis jest jak najbardziej sprawdzony.

Fasolę namoczyć na noc (ewentualnie przed pójściem do pracy, po powrocie jak znalazł), soczewicę też dobrze jest namoczyć, nie trzeba, ale moczona ma lepszy smak.

Gotuję zwykle wielki garnek wychodząc z założenia, iż dużo fasoli zajmuje tyle samo czasu co mało fasoli, część odkładam do lodówki w całości, część ambitnie planuję zamrozić, ale zwykle znika szybciej, część miksuję na pastę właśnie.

W najbardziej podstawowej wersji do gotowania dodaje się cebulę, czosnek, kolendrę (u mnie świeża lub mrożona), ostre papryczki i małą ilość soli (u mnie ok. 1/4 łyżeczki). W zależności od upodobań, zamiast kolendry można dodać ulubione przyprawy, np. majeranek + liście laurowe. Często dodaję też mieszankę przypraw składającą się z gorczycy, kolendry (mielonych ziaren), liści laurowych, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.

Po ugotowaniu fasolę miksuję z wodą, w której się ona gotowała. I tu, moim zadaniem, jest pies pogrzebany. Wody najlepiej dodać do ok. połowy powierzchni fasoli. Zawsze lepiej, by masa była zbyt rzadka niż zbyt gęsta, bo gęsta nadmiernie się wysuszy. Usmażyć cebulę (u mnie na oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia), całkiem sporo tej cebuli, wlać masę i smażyć na wolnym ogniu. Rzadsza dłużej smaży się do pożądanej konsystencji, a im dłużej smaży się, tym lepszy ma smak. Nie należy sobie żałować oleju, pasta jest lepsza, jeżeli jest go całkiem sporo.

Dobra rada - nie żałować cebuli, czosnku i oleju, pasta wychodzi wówczas znakomita. Nie smażyć zbyt długo, bo będzie zbyt sucha.
          • yuka66 Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 08:54
            Dziekuje bardzo. Hummus robie od lat, ale moja corka nie przepada za tahina. Ten z soczewicy bedzie super. Nie pomyslalam, ze mozna podsmazyc, zeby odparowac wode z pasty, a przeciez tak wlasnie robie fasolowe nadzienia do burritos.
            • pani.cogito Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 15:42
              My w domu często robimy hummus bez tahiny, z oliwą zamiast niej. Powodem jest fakt, że nie ma u nas małych opakowań tahiny, z dużego sporo zostaje (jednorazowo zużywa się ok. 1/3 opakowania) i może się zepsuć, a ja bardzo nie lubię marnowania jedzenia. Nie robimy hummusu tak często, aby wykorzystać całe opakowanie. Z oliwą smak jest oczywiście nieco inny, ale również dobry.
              • yuka66 Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 16:30
                To jest dobry pomysl
                • pani.cogito Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 19:46
                  Zapomniałam dodać, że ta pasta z fasoli lub soczewicy jest bardzo dobra jako farsz do pierogów.
          • Gość: dorotkah Re: Pytanie o awokado. IP: *.hsd1.il.comcast.net 10.11.11, 06:21
            o,to prawie jak frijoles refritos czyli refried beans czyli typowa smazona fasola meksykanska
            • pani.cogito Re: Pytanie o awokado. 10.11.11, 15:16
              Ja znam wersję frijoles volteados, ale to być może tylko regionalizm w nazewnictwie. Wiem, że Meksykanie dodają smalec, którego nie jadam, więc trzymam się swojej wersji na oleju.
              • Gość: dorotkah Re: Pytanie o awokado. IP: *.hsd1.il.comcast.net 10.11.11, 20:04
                W wielu domach meksykanskich juz nie uzywa sie smalcu tylko wlasnie olej,czasem na poludniu Meksyku olej kokosowy.
                • pani.cogito Re: Pytanie o awokado. 10.11.11, 22:36
                  Znałam właśnie taki domowy przepis i tego się trzymam, ale skądinąd wiem, że w meksykańskich fast foodach dodają smalec do fasoli i ryżu.
                  • Gość: dorotkah Re: Pytanie o awokado. IP: *.hsd1.il.comcast.net 10.11.11, 22:58
                    Pewnie w fastfoodach tak.W restauracjach roznie a w domowym to od domu zalezy.Oryginalnie byl smalec.W kilku znanych mi domostwach w stanie Guerrero uzywali czesto tluszczu kokosowego bo wychodzilo taniej.W polskiej kuchni tez wiele osob juz nie uzywa smalcu w klasycznie smalcowych potrawach.
                    • pani.cogito Re: Pytanie o awokado. 11.11.11, 00:19
                      Przez fast foody rozumiem również przybytki zwane tutaj (USA) restauracjami, które nijak się mają do mojego pojęcia restauracji (jako miejsca bardziej eleganckiego). W tych, które miały jedzenie autentyczne, smalec był w ryżu i w fasoli, przepytaliśmy wszystkie, z których kupowaliśmy cokolwiek. Rozchorowałam się, jak się dowiedziałam. W Meksyku, niestety, jeszcze nie byłam. A w domach, to wiadomo, jak w każdym kraju, co kto lubi. Kiedyś też smażyłam fasolę na oleju kokosowym i była niezła.
                      • Gość: dorotkah Re: Pytanie o awokado. IP: *.hsd1.il.comcast.net 11.11.11, 08:35
                        To o czym piszesz to pewnie taqueria a nie restauracja.W sumie ciezko jest znalezc dobre meksykanskie jedzenie tutaj.Niby na kazdym kroku sa ale trudno jest trafic na autentyczna,ale na dobrym poziomie kuchnie.
                        • pani.cogito Re: Pytanie o awokado. 12.11.11, 01:14
                          Dokładnie tak. U mnie można znaleźć sporo autentycznych właśnie taquerias, w nazwie zwykle taqueria + miejscowość, zapewne pochodzenia założyciela. Sami Meksykanie w charakterze klientów, po angielsku się nie porozumiesz z personelem. Wszystkie jednak, z których próbowaliśmy i które przepytaliśmy, używają smalcu. Ale to żaden problem - fasolę robimy w domu i po sprawie.
    • spaceage Re: Pytanie o awokado. 07.11.11, 09:52
      z trochę innej beczki - jeśli syn jest beznabiałowy całkiem to czasami zamiast masła możesz mu dawać tahini (masło sezamowe) bo zawiera dużo wapnia. Smak - no sezamowy, albo się lubi albo nie :)
    • 83kimi Re: Pytanie o awokado. 07.11.11, 10:06
      Ja uwielbiam awokado. Jeśli możesz, kupuj ciemne, miękkie. Jeśli kupisz zielone, połóż je obok bananów, a wtedy dojrzeje. Polecam z dodatkiem pomidora i cebuli - link, cytryna jest obowiązkowym dodatkiem. Jak najbardziej można je spożywać z różnymi dodatkami.
      Może wypróbuj też hummus?
      • mmagi Re: Pytanie o awokado. 07.11.11, 10:17
        bez bananów spokojnie tez dojrzeje,bez przesady!
      • Gość: dorotkah Re: Pytanie o awokado. IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.11.11, 20:34
        Kimi,sprobuj takie guacamole jak opisujesz w blogu w wersji meksykanskiej:z sokiem z zielonej cytrynki,cilantro i bez dodawania tluszczu.Ja lubie jeszcze wersje meksykanska domowa,nieoszczedzajaca na awokado tylko z biala cebula,cilantro,sokiem z zielonej cytrynki i sola.Czasem rowniez z malutka iloscia papryczki jalapeno.Moja znajoma Meksykanka za to stwierdza,ze zielona cytryna to zabijanie delikatnosci awokado i serwuje bez soku.
        • 83kimi Re: Pytanie o awokado. 08.11.11, 13:45
          Dziękuję, ale niestety nie przepadam za kolendrą. Za to pikantne papryczki uwielbiam, czasami dodaję :-) W ogóle to wg mnie avocado jest dobre samo w sobie i nawet bez żadnych dodatków mi smakuje.
    • mmagi Re: Pytanie o awokado. 07.11.11, 10:16
      awokado jest mdłe i praktycznie bez smaku,na paste do przechowania sie nie nadaje bo czernieje,chyba ze go zjecie zaraz po zrobieniu,ja mieszam awodako z serem plesniowym
      • mhr2 robie paste z calego,dodaje sol,sok cytryny,pieprz 08.11.11, 12:52
        mmagi napisała:

> awokado jest mdłe i praktycznie bez smaku,na paste do przechowania sie nie nad
        > aje bo czernieje,
        papryke,chili i mam w lodowce na 3czy dni, jem tylko z chlebkiem bez wedlin,
        mi tam nie zmienia koloru,
    • bombastycznie Re: Pytanie o awokado. 07.11.11, 20:10
      myślę, że awokado się świetnie nada. Moim zdaniem awokado ma lekko orzechowy posmak i raczej nie zabije smaku wędliny. Jednak musisz pamiętać że awokado bardzo szybko ciemnieje i nie można go długo trzymać, więc najlepiej robić taką pastę na świeżo i aby szybko nie ściemniało to skropić cytryną a w gotową pastę włożyć pestkę tego owocu. Przy wybieraniu warto zwrócić uwagę na skórkę, aby była bez ciemnych kropek, a owoc był miękki gdy się go ściśnie w dłoni, wtedy jest dojrzały, twarde są niedojrzałe ale można je kupić i odłożyć aby dojrzały. Ja kiedyś robiłam pastę z awokado i gotowanych na twardo jajek, też było smaczne, można też z awokado zrobić zupę.
      • elaelisheva Re: Pytanie o awokado. 08.11.11, 12:15
        Jak go ściszniesz w dłoni w sklepie, to do domu dowieziesz już czarne...
        • bombastycznie Re: Pytanie o awokado. 08.11.11, 14:04
          chyba oczywiste jest że miałam na myśli delikatne ściskanie owocu dla sprawdzenia czy jest dojrzałe
    • Gość: miu Awokado ma smak! IP: *.centertel.pl 08.11.11, 19:46
      Awokado ma smak - pozwalam sobie wyrazi inna opinie niz wiekszosc forumowiczow :)))
      Malo tego: poszczegolne odmiany awokado roznia sie od siebie smakiem i to znacznie. Najlatwiej w Polsce kupic awokado o zielonej gladkiej skorce - to jest moim zdaniem najgorsze, nie lubie go.

Najsmaczniejsze sa awokado bardzo ciemne, cos jak bardzo ciemny braz wymieszany z filetem, ich skorka jest mocno "gudzelkowata".

Inny smak ma ta sama odmiana zbierana dojrzala (takie owoce sa zawsze sprzedawane w koszyczkach lub innych opakowaniach ktore je chrona, bo sa bardzo delikatne), a inny awkokado zbieranie niedojrzale i takie sprzedawane, nawet gdy sobie spokojnie dojrzeje.

Nie czytalam calego watku, wiec nie wiem czy ktos napisal: pasta z awokado sciemnieje blyskawicznie, wiec nie nadaje sie do przechowywania. Podobnie jak trudno przechowywac przekrojone owoce awokado.

Jednak jest to tak wartosciowy owoc, ze warto zebys sie do niego przekonala. Bardzo dobrze laczy sie z roznymi rybami np. tunczykiem w sosie wlasnym (nie w oleju), lososiem, mozna tez sprobowac z makrela. Do tego odrobina majonezu, cebuli i kilka kropel soku z cytryny.
      • Gość: dorotkah Re: Awokado ma smak! IP: *.hsd1.il.comcast.net 08.11.11, 20:10
        Jeszcze mi sie skojarzylo awokado na slodko jako koktail ze slodzonym mlekiem skondensowanym,czesto z czarnymi ziarnami tapioki bardzo popularny w restauracjach wietnamskich,brazylijskich.
      • Gość: miu Re: Awokado ma smak! IP: *.centertel.pl 09.11.11, 14:28
        ...brąz wymieszany z fioletem - oczywiscie ;))
    • renia444 Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 10:28
      Ktoś slusznie napisal że avokado samo w sobie jest bez smaku. To zastanawiam sie, po co ludzie placą za coś, co jest mdłe i bez smaku. Kupuję tylko owoce, które są smaczne.
      • yuka66 Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 10:56
        A kupujesz mieso? Jesli tak, to sprobuj je zjesc nieprzyprawione.
        • renia444 Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 11:31
          Mięso wymaga jedynie soli, i już wtedy jest smaczne. Tak samo pomidor czy ziemniaki, też muszę trochę posolić, żeby mi smakowały. Bez soli wiele rzeczy nie smakuje.
          • Gość: miu Re: Pytanie o awokado. IP: *.centertel.pl 09.11.11, 12:26
            Awokado ma smak! Trzeba tylko wybierac dobre gatunki awokado. To troche jak z pomidorami z Holandii w srodku zimy i pomidorami w pelni lata. Poza tym awokoado jest bardzo zdrowe.
            • roseanne masz racje 09.11.11, 13:31
              jadlam swiezo zebrane w kaliforni, od farmera, nie "korporacyjne'
              inny smak, zapach

kojarzyly sie z zielonoscia, trawa
          • yuka66 Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 13:25
            No i to samo z avocado, wystarczy posolic
      • 83kimi Re: Pytanie o awokado. 09.11.11, 14:02
        renia444 napisała:

> Ktoś slusznie napisal że avokado samo w sobie jest bez smaku. To zastanawiam si
        > e, po co ludzie placą za coś, co jest mdłe i bez smaku. Kupuję tylko owoce, któ
        > re są smaczne.

Avocado ma smak, taki lekko orzechowy.
      • mhr2 smaczne=zdrowe? 09.11.11, 14:22
        renia444 napisała:

> Ktoś slusznie napisal że avokado samo w sobie jest bez smaku.

w koncu wszystko sie przyprawia, woda jest zdrowa i pije ja bez dodatkow
        ale czasami cos tam dodaje, cytryne,melise i inne przysmaki, tak samo jest
        z nim
    • ladyjm Re: Pytanie o awokado. 20.12.11, 17:54
      uwielbiam awokado :) i moze pociesz sie faktem, ze jest duzo zdrowsze od margaryny. Żeby posmarować pieczywo awokado musi być mocno dojrzałe czyli miękkie ale lepiej kupić twarde i niech dojrzewa w domu wtedy uniknie obtłuczen i innych uszkodzen, na ktore narazone byloby w sklepie.
    • mi_nutka3 Re: Pytanie o awokado. 15.02.12, 19:30
      Dla mnie awokado jest w smaku orzechowe. Ale mimo, że orzechy uwelbiam to awokado nie cierpię. Miałam dwa podejścia i za każdym razem połowa awokado wylądowała w koszu. Próbowałam się przekonać do smaku, bo wiadomo, że zdrowe, dietetyczne itp. Nie wyszło. Dalej jem masło tylko w ilościach 10 razy mniejszych niż dawniej. Poza tym awokado jest bardzo drogie.
      • ania_m66 Re: Pytanie o awokado. 15.02.12, 20:08
        dietetyczne? ;)
        no nie bardzo.
        samo awokado jest mdle. lepsze jest przerobione na guacamole badz rozciapane i zmieszane z twarozkiem wiejskim doprawione odrobina soli, pieprzem, ew. odrobina czosnku podane na tostowanym chlebie pszenno-zytnim (albo innym o wyraznym smaku) i posypane obficie rzezucha, jesli mamy - w niemczech jest do kupienia caly rok na dziale warzywnym w jakosci bio za 49 centow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka