Dodaj do ulubionych

Trendy w waszej kuchni

05.11.11, 21:55
Czy zaobserwowaliście jakiś trend w gotowaniu ostatnio, który zaadoptowaliście do swojej kuchni? Ostatnio np modna jest kuchnia molekularna, niestety jeszcze nie udało mi się zdobyć ciekłego azotu do drinków ;) Pytam z ciekawości.
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: Trendy w waszej kuchni 05.11.11, 22:05
      u mnie orientalnie.... zagościł sos rybny, tamarynd i mleko kokosowe
      • yuka66 Re: Trendy w waszej kuchni 05.11.11, 22:45
        U mnie wegańsko i ciągnie mnie w stronę witariańskiego jedzenia. W zeszłym tygodniu zrobiłam swój pierwszy chleb witarianski i witarianska lasagnie. Ale najbardziej mi smakują ichnie desery - bez pieczenia, dobre i zdrowe.
        Jeśli chodzi o gotowane, to zdecydowanie kuchnia indyjska w wersji weganskiej i Bliski Wschód.
        • corrina_f1 Re: Trendy w waszej kuchni 07.11.11, 09:44
          yuka66 napisała:

> Jeśli chodzi o gotowane, to zdecydowanie kuchnia indyjska w wersji weganskiej i
          > Bliski Wschód.

Taaaak, szczególnie kuchnia bliskowschodnia w wersji vege czy jak tam to nazywacie.

• beata_ Swojsko-polsko-europejsko-nieeuropejskie [n/t] 05.11.11, 23:33

• wadera3 Re: Trendy w waszej kuchni 05.11.11, 23:56
      lady_agrest napisała:

> Czy zaobserwowaliście jakiś trend w gotowaniu ostatnio, który zaadoptowaliście
      > do swojej kuchni?

Nieraz coś adaptuję do swojej kuchni, nigdy nie próbowałam
      adoptować .
    • cucinissima Re: Trendy w waszej kuchni 06.11.11, 00:14
      Ja praktycznie gotuje tylko wloskie jedzenie (i z tego powodu sie do Wloch przeprowadzilam) a ostatni ( z ostatniego roku) trend jest taki, zeby jak najwiecej robic samemu od podstaw np.makaron, chleb itp. (dopiero od niedawana pieke chleb w domu, wiec dla mnie to najnowsze trendy w mojej kuchni ;-) )
      • Gość: dorotkah Re: Trendy w waszej kuchni IP: *.hsd1.il.comcast.net 06.11.11, 06:42
        przestalam robic cupcakes a zaczelam robic whoopie pies :-)
    • triismegistos Re: Trendy w waszej kuchni 06.11.11, 10:55
      U mnie jest bardzo różnie, zrywami. Czasem mam fazę włoską, czasem chińską, czasami tajską. Ostatnio gotuję ciężko, mocno mięsnie, raczej tradycyjnie. Flaki, duszona wołowina z kluseczkami itp. Wczoraj jadłam nioki dyniowe :)
    • coralin Re: Trendy w waszej kuchni 06.11.11, 13:59
      Nie wiem jakie są trendy w gotowaniu. Lubię masę rzeczy choć co sezon pojawia się jakiś domowy hit grany niemal do znudzenia.
      Od roku jemy bardzo mało mięsa kurczaka, więcej wołowiny.
      Nie mam porządnego piekarnika i kiedyś często zamawialiśmy pizzę. Teraz odrzuca mnie od niej i kręcę nosem, a to na sos, a to na ser jak francuski piesek;) Podobnie jest z restauracjami. Chodzę tam tylko towarzysko i tylko z grzeczności chwalę jedzenie tam.
      Do wielu upodobań nie zmuszałam i nie zmuszam rodziny, ale widzę jak przekonują się do kanapek bez smarowidełka/masła, wątróbki, kasz, warzyw z wody lub na parze. Kaszankę jem nadal sama.
      Tendencja obowiązująca u mnie od wielu lat to prosto, szybko, ale dość świeżo (pisze dość , bo w zimie korzystam z mrożonych mieszanek warzyw).
      • manesi Re: Trendy w waszej kuchni 06.11.11, 14:41
        U nas jest bardzo wyraźna moda na RAW FOOD - dużo książek w księgarniach, RAW restauracje się otwierają jedna po drugiej, produkty zaczynają być bardzie dostepne. Sama w domu tak jeszcze nie gotuje, ale uwielbiam zjeść coś takiego w restauracji.
        Pozwolę sobie wstawić link do mojego ukochanego sernika (oczywiście surowego, wegańskiego zrobionego z orzechów bez grama sera)
        Tekst linka
        • annjen Re: Trendy w waszej kuchni 06.11.11, 23:12
          róbcie sobie, co tam chcecie, ale nie nazywajcie sernikiem produktu bez sera ani spaghetti dania bez makaronu! zresztą chyba w waszej kuchni nie chodzi o imitowanie "normalnych" potraw, bo przecież ich nie lubicie! jakoś mi się takie praktyki kojarzą z czasami komuny, gdy cukinia robiła za ananasa, a piana z białek za bitą śmietanę - że o gorszych wzorcach nie wspomnę:)
          • eeela Re: Trendy w waszej kuchni 16.11.11, 12:53
            Ogórki kiszone zamiast kaparów :-)
          • liisa.valo Re: Trendy w waszej kuchni 16.11.11, 13:13
            Mnie to swoją drogą zawsze fascynuje, że wegetarianie, weganie etc. swoje produkty w uroczy sposób określają: stekiem z fasoli, schabowym sojowym, szynką sojową o smaku salami etc. Ciekawe z czego to wynika.
        • triismegistos Re: Trendy w waszej kuchni 17.04.12, 19:32
          Po pierwsze, jak sama nazwa wskazuje sernik jest z sera. Po drugie jak już musisz spamować, to czy mogłabyś czymś apetyczniejszym niż to różowe coś?
    • roseanne Re: Trendy w waszej kuchni 06.11.11, 15:06
      trend w mojej kuchni, trwajacy kilka lat juz to gotowanie zgodnie z sezonem
      dodatkowo mocne nakierunkowanie na kuchnie indyjska i meksykanska
    • squirk Re: To cieszy :) 06.11.11, 15:16
      Też nie zauważyłam, przeciwnie, dwoje znajomych wege wróciło właśnie do mięsa, inna wege się zastanawia, bo dieta bezmięsna po prostu jej szkodzi, mam nadzieję, że odzyska rozum i zacznie się zdrowo odżywiać, czyli włączy mięso do diety.
    • squirk Re: To cieszy :) 06.11.11, 15:18
      Że też jakimś cudem dwa sklepiki z żywnością wege w okolicy upadły po paru miesiącach. Może właściciele nie wiedzieli, że są modni i na czasie, bo jakoś pies z kulawą nogą tam nie chciał zajrzeć. Byłam raz - tony kaszy, bure pierogi z czymś nieokreślonym i chore ceny, nic dziwnego, że sklepiki już zniknęły.
      • jop Re: To cieszy :) 06.11.11, 17:03
        W moim mieście niedawno padła najstarsza knajpa wege - i tak się dziwię, że przetrwali naście lat, bo to, co tam podawano, było niejadalne (surówka ze zgniłej marchewki była wręcz normą).

Powstała inna, ale sukcesów nie wróżę, bo co prawda jest smacznie, ale drogo - człowiek wydaje 30 zł i wychodzi głodnawy.
    • squirk Re: Trendy w waszej kuchni 06.11.11, 15:24
      U mnie ostatnio zdecydowanie więcej jest mięs w eintopfach, duszonych, gulaszach itp. Poza tym mam fazę na bardzo proste sosy do makaronów, dipy i własne mieszanki herbat, jesienią mam nawrót herbatofilii i grzańcofilii :-)
      • lady_agrest manesi 06.11.11, 17:22
        A o co dokładniej chodzi z tym raw food? ;) moze masz link do jakiegoś artykułu?
        • kk345 Re: manesi 06.11.11, 17:47
          Generalnie wege-surowizna, jedzenie roślinne bez "niszczenia" gotowaniem.
    • trypel Re: manesi 06.11.11, 20:31
      manesi napisała:

> Dokladnie tak - max temperatura obrobki 42 stopnie.

to prawie tak jak dobry stek wołowy :)
      • lady_agrest Re: manesi 06.11.11, 20:46
        a Ty próbowałaś może gotować w ten sposób?
        • trypel Re: manesi 06.11.11, 20:51
          absolutnie, ale od razu zachciało mi się kawałka krwistej wołowiny jak przeczytałem o takich temperaturach
        • manesi Re: manesi 06.11.11, 20:54
          Zrobiałam raz lasagna, kilka razy chleb i kilka deserow. Przymierzam sie do spaghetti, bo właśnie dostałam zamówioną tarkę do robienia spaghetti z cukini i marchewki.
          • lady_agrest Re: manesi 06.11.11, 21:35
            a mogłabym prosić kontakt do ciebie w celu podpytania ? :) np maila? chyba, że używasz gazetowego :)
            • manesi Re: manesi 06.11.11, 21:57
              mozesz napisac na gazetowego
              • lady_agrest Re: manesi 09.11.11, 09:52
                napisane :)
    • Gość: ula Re: Trendy w waszej kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 23:00
      Slow food. Lokalnie i sezonowo.
      • mitta Re: Trendy w waszej kuchni 07.11.11, 08:12
        Odchodzenie od masówki i powrót do korzeni. Poszukuję regionalnych produktów, wytwarzanych przez domowe i małe lokalne wytwórnie według tradycyjnych receptur.
        • yuka66 Re: Trendy w waszej kuchni 07.11.11, 11:12
          Ja podobnie - zauważyłam, ze coraz wiecej rzeczy robię sama.
          • lady_agrest yuka66 07.11.11, 11:31
            yuka66 napisała:

> Ja podobnie - zauważyłam, ze coraz wiecej rzeczy robię sama.

Jakieś staropolskie dania? :)
            • yuka66 Re: yuka66 07.11.11, 16:27
              Nie, robię sama mleko wegańskie, ser, pesto, chleb, makaron, tego typu rzeczy.
            • Gość: ula Re: yuka66 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 21:24
              No właśnie nie musi być po staropolsku, żeby było lokalnie i sezonowo.
              Mogą być wszelakie korzenie warzywne na sposobów tysiąc, gęsina na dziesiątki, dorsz bo właśnie teraz jest lepszej jakości niż latem, kiszona kapucha, przyprawy korzenne, kasze, mak, zupy wieczorem, dynia pieczona...sorki za rozstrzał, ale jesień i zima mogą być całkiem apetyczne i po polsku.
      • coralin Re: Trendy w waszej kuchni 07.11.11, 17:08
        O, to również mój trend od wielu lat i dotyczy to nie tylko chleba, nabiału. Parę miesięcy zabrało mi zlokalizowanie miejsca sprzedaży oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno regionalnego producenta.
        Nawet jeśli rzecz dotyczy tylko paczkowania to wolę rzeczy zapakowane w moim regionie (kasza pęczak). Ubolewam , że nie mogę kupić w okolicy wód regionalnego producenta i chyba były jakieś przestoje w firmie, bo i pan dowożący mi ją kilka lat temu już nie współpracuje z nimi. Dziś widziałam duży bilboard z reklamą tej wody na dowóz, więc pewnie wrócę. Zrobię kolejne podejście do kawy z lokalnej palarni, o ile jeszcze istnieje.
    • mhr2 nie wiem czy mozna to nazwac "Trendy" 07.11.11, 13:09
      lady_agrest napisała:

> Ostatnio np modna jest kuchnia molekularna,

bo w koncu kto ja spruboje?,a trendy to osiaga bardzo duzo osob jak jest tanie,
    • mitta Re: Trendy w waszej kuchni 07.11.11, 18:01
      Zosiu, do tradycyjnych śląskich klusek nie daje się mąki pszennej (jak w linku), a i jajko nie zawsze jest konieczne.
      Autorce chyba nie chodzi o konkretny przepis, a o pewien kierunek, w którym ewaluuje kuchnia. Według mnie to:
      poszukiwanie nowych smaków,
      używanie produktów świeżych, lokalnych, jak najmniej przetworzonych,
      powrót do tradycyjnych, lokalnych receptur,
      odchodzenie od gotowców,
      własne wyroby np wypiek chleba, robienie wędlin, serów,
      moda na kucharzenie, jedzenie domowe.
    • squirk Re: Zauważam 07.11.11, 18:28
      Gdybyś przeczytała wątek wiedziałabyś, że to zaklinanie rzeczywistości, która jest zupełnie inna, wegetarianie wracają do jedzenia mięsa (u mnie od zeszłego tygodnia zrezygnowały z wege 4 osoby, piąta się zastanawia, ale myślę, że też nabierze rozumu), upadają sklepiki wege. Fakt, TO, czyli prawda, rzeczywiście cieszy.
      • Gość: dorotkah Re: Zauważam IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.11.11, 21:09
        Na powaznie to ja kiedys,kiedys prawie wcale nie jadlam miesa.Nie sluzylo mi to jednak i teraz robie obiady z miesem i duza iloscia warzyw.Nie jemy wieprzowiny.Czasem staralam sie zrobic cos polskiego z wieprzowiny ale niestety zapach tego miesa i posmak mnie powala.Najpierw gotowalam typowo po amerykansku,poznalam tez kuchnie meksykanska "od srodka" no a potem zaczelam sie uczyc gotowania polskich potraw.Teraz staram sie czesto gotowac polskie obiady(ale z warzywami) bo jest to jeden z wielu punktow wszczepiania polskosci moim dzieciom he he.Mleko i nabial od lat kupuje niepasteryzowane z farmy Amishow (raw milk).Ooo,przypomnialo mi sie :ostatnio staram sie rowniez dodawac fasole do naszego menu.Mialam rowniez faze jadania ciagle na miescie,dochodzilo do tego,ze w lodowce mielismy lod,mleko i jakies soki tylko.Dzieci to zakonczyly a jeszcze bardziej ekonomia kraju.Niestety popularny trend niejedzenia slodkiego jakos sie nie moze zadomowic u mnie i wczoraj walczylismy o ostatni kawalek paja maslankowego.
    • marghe_72 Re: Trendy w waszej kuchni 07.11.11, 21:25
      Ja jestem nudna :)
      Gotuję tak, żeby nam smakowało
      a smakuje różnorodnie i w sumie od lat mniej więcej to samo.
      czyli dużo makaronów, sporo ostrości, ciut tradycji

Teraz muszę jednak uważać na cholesterol męża, więc będzie chudziej
    • yuka66 Re: Trendy w waszej kuchni 09.11.11, 11:03
      To tak jak u mnie - wegansko i surowo - no nie calkiem surowo jeszcze, ale desery i chleb robie witarianskie i sniadanie i lunch tez. Wczoraj wieczorem moja corke naszlo na cos slodkiego i na szybko jej zrobilam witarianskie trufle czekoladowe obtoczene w spirulinie - wyszly super. Zjadlam dwa na sniadanie :)
    • lady_agrest ayahuasca1 09.11.11, 17:40
      ayahuasca1 napisała:

> Co to za nazistowska cenzura usunęła mój post o tym, że trendem u mnie jest weg
      > anizm i raw food (nie tylko u mnie, ale to tendencja na całym świecie).

A czy sama gotujesz w ten sposób? Szukam osoby, która mogłaby mi odpowiedzieć na kilka pytań dot raw food, jeśli sie zgadzasz to napisz czy moge napisać na twój gazetowy mail :)
    • pani.serwusowa Re: Trendy w waszej kuchni 09.11.11, 17:51
      Co najwyzej faszystowska. Faszyzm bowiem moze byc postrzegany jako metoda dzialania, nazizm jedynie jako ideologia. Chyba, ze masz na mysli ze gazeta.pl to pociotki nazistow, a to pardon.
    • linn_linn Re: Trendy w waszej kuchni 10.11.11, 13:57
      Cos na temat kulinarnych trendow i snobizmu w kuchni:
      www.dwutygodnik.com/artykul/2784
      • renia444 Re: Trendy w waszej kuchni 11.11.11, 10:05
        -W kwestii sushi święta racja. W Japonii to nic specjalnego, a w Polsce jeszcze się tym podniecają a restauratorzy (pseudojapońscy, bo nie myślmy, że to takie samo sushi jak w Japonii) wykorzystują podniecenie i mają bardzo wysokie ceny sushi. W tekście pojawiło się też "kaszi". Blogerki zaraz to podłapią i zobaczycie ile będzie kaszi na blogach.
        - Niechęć do podrobów, to nuworyszowskie kompleksy?? A fuj! Za nic w świecie bym podrobów nie tknęła. Na świecie zawsze podroby były omijane szerokim łukiem a jedli je tylko najbiedniejsi z braku innego jedzenia. Bo nie mieli wyboru. jakby mieli dobre mięso, to by podrobów nie tykali.
        Kompleksem jest gotowanie zagraniczne, bo polskie jest niemodne. Lepsze pseudozagraniczne (w Polsce nie zrobisz tak jak zagranicą) niż rodzime polskie. Wszystkie inne kraje poza Polską wynoszą na piedestaly własną kuchnię a najlepiej tylko ze swojego regionu.
        • maddalena81 Re: Trendy w waszej kuchni 16.11.11, 14:43
          Za nic w świecie by
          > m podrobów nie tknęła. Na świecie zawsze podroby były omijane szerokim łukiem a
          > jedli je tylko najbiedniejsi z braku innego jedzenia.

Nie zawsze, bo wloska kuchnia podraobami stala i stoi (szczegolnie kuchnia Rzymu i Toskanii)
    • pani.cogito Re: Trendy w waszej kuchni 10.11.11, 17:00
      U mnie również wegańsko i dużo surowych warzyw, ale z gotowanej fasoli nie potrafiłabym zrezygnować. Latem jednak jadamy ok. 70-80% surowego jedzenia.
      • yuka66 Re: Trendy w waszej kuchni 10.11.11, 19:38
        Ja po tym, jak zrezygnowalam z mojego ukochanego koziego sera, wiem, ze moglabym zrezygnowac z kazdego innego jedzenia, ale 100 witarianka nie bede - moj maz juz i tak poszedl na kompromis jedzac weganskie w domu, surowizna to juz by bylo dla niego za duzo. Ale sniadanie i lunch na surowo - jak najbardziej. I RAW knajpa od czasu do czasu.
    • lashqueen Re: Trendy w waszej kuchni 16.11.11, 10:22
      We Włoszech (a tym samym u mnie) bardzo modne jest ostatnio hasło "a km zero". Odnosi się ono do produktów pochodzących z jak najbliżej położonych upraw, lokalnych producentów, jako te najwartościowsze pod względem odżywczym, najświeższe, a nie transportowane nie wiadomo skąd. Wiąże się to też ściśle ze wspieraniem lokalnych firm, a tym samym ekonomii regionu. Włosi w ogóle mają bzika na wynoszenie na piedestał tego, co regionalne, co lokalne. Dotyczy to też kuchni. Na co dzień najczęściej gotuje się potrawy z własnego regionu: Swoje cenimy, cudzego nie wychwalmy. Sama w ciagu ostatniego roku bardzo dobrze zaznajomiłam się z kuchnią mojego regionu i coraz częściej przyrządzam te potrawy.
    • squirk Re: W moim kręgu 16.11.11, 12:37
      To musi być bardzo mały krąg, bo coraz więcej ludzi rezygnuje z wegetarianizmu, może dochodzą do wniosku, że przynależność do grupy istot zdominowanych przez oszołomów z klapkami na oczach spamujących grupę Kuchnia w kółko tymi samymi ignorowanymi przez czytających linkami to zwyczajny obciach.
      • anetqu Re: W moim kręgu 26.11.11, 12:06
        Kiedyś ludzie nie zwracali tak ogromnej wagi do tego co jedzą, potem narastała tendencja do przechodzenia na wegetarianizm, ostatnio natomiast zauważam, ze ważnym elementem staje się poprostu zdrowa dieta, która nie wyklucza mięsa wysokiej jakości o obniżonej zawartości tłuszczu.;)
    • krysia2000 Re: Trendy w waszej kuchni 27.11.11, 12:09
      Tak. Zauważyłam nowy trend w mojej kuchni przejawiający się narastającą stertą grotków do pomycia. Wobec tego nauczyłam się korzystać ze zmywarki, choć nadal utrzymuję, że szkodzi moim sztućcom. Z tych samych powodów również nieustannie pracuję nad wydajnością procesu przygotowania potraw i staram się mise en place zorganizować tak, aby jak najmniej utensyliów i naczyń zużyć.

Pichcę w sumie nadal to samo - węglowodany, proteiny i tłuszcze - tylko w nowej czasem aranżacji. Tażynuję np ostatnio, choć w sumie tażyn to metoda duszenia mięsa w swej istocie taka sama, jak każda inna.

Okrzepłam trochę i zmurszałam zapewne nieco, ale mam nadzieję, że świeżość przywróci mi objeżdżanie teraz kuchennych zapleczów poznanych tutaj kum i nieuchronna w takich wypadkach wymiana doświadczeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka