bluelagoon2 21.11.11, 16:54 Chcę zrobić zapiekane bakłażany w wersji light. Zamiast smażyć bakłażany można piec surowe lub obgotowane w wodzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: parmigiana 21.11.11, 17:02 Lepiej jest zgrillowac. W wodzie mozna, ale jest to chyba najgorszy sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
bluelagoon2 Re: parmigiana 21.11.11, 17:12 Wolałabym nie smrodzić sąsiadom z grilem na balkonie ale skoro to jedyne wyjście, to może tak zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: parmigiana 21.11.11, 17:52 Mozesz to zrobic na patelni grillowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
pinca_pallina Re: parmigiana 21.11.11, 17:22 Zrób sobie lepiej ogórkową. Lub schabowe z surówką. Parmigiana nie bez powodu powstała na słonecznej Sycylii, ze świeżych bakłażanów nasyconych śródziemnomorskim słońcem. To samo pomidory. Zjedzona tam to prawdziwa rozkosz smaku. Orgazm kulinarny. W Polsce z czym zrobisz? Z podróbkami włoskich serów? Zamiast jeść imitacje zagranicznych potraw gotuj po polsku . To tak jakby Sycylijczyk robił ogórkową z ogórków konserwowych hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: parmigiana 21.11.11, 17:35 Zgrillować można w piekarniku. Plastry soli się, odkłada, zbiera pojawiającą się wodę, ręcznikiem papirowym, albo ściereczką, smaruje delikatnie oliwą i wkłada do pieca na kratkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qawa Re: parmigiana IP: 212.160.148.* 22.11.11, 10:23 zenujacy post zenujacy az do bolu napisany przez bardzo chora zaburzona osobe wspolczuje ci ale czas sie leczyc Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: parmigiana 21.11.11, 17:43 Pinca, nie przesadzaj. Parmigiana spokojnie wyjdzie w PL. A włoskie sery można bez problemu kupić. co do pomidorów, to nasze (w sezonie ) są lepsze od włoskich. I mówię to ja, italofilka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: parmigiana 21.11.11, 18:20 marghe_72 napisała: > Pinca, nie przesadzaj. > Parmigiana spokojnie wyjdzie w PL. > A włoskie sery można bez problemu kupić. > > co do pomidorów, to nasze (w sezonie ) są lepsze od włoskich. I mówię to ja, it > alofilka ;) Nieskromnie powiem, że coraz więcej włoskich dań smakuje mi bardziej w domu w Polsce niż we Włoszech. Przestrzegam jednak sezonowości. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: parmigiana 21.11.11, 17:47 To jedno z moich ulubionych wrześniowych dań. Próbowałam robić je bez opiekania bakłażanów i kicha. Smak ich wydobywa się dopiero po opieczeniu. Daję mało oliwy i opiekam na wolnym ogniu. Wersja light w sumie możliwa i tak nie jest, bo sery zrobią "milion kalorii". Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: parmigiana 21.11.11, 17:52 cienkie plastry baklazana posmarowac oliwa i upiec w piekarniku, nie ma dymu :) oliwa smarujesz za pomoca pedzelka, wiec znacznie mniej zuzyjesz niz przy smazeniu Odpowiedz Link Zgłoś
cucinissima Re: parmigiana 21.11.11, 23:06 Pokroj cienko i wrzuc na patelnie grilowa. Ja nawet taka wersje lubie bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś