Gość: betina IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.11, 13:34 Do czego zastosować? Widziałam takie suche na wiór, oraz takie moczone w oleju. Nadają się jako przekąska do bezpośredniego spożycia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zyta Re: suszone pomidory IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.11, 13:53 Dodaję zawsze pokrojone drobno do makronu ze szpinakiem. Potrawa bardzo zyskuje na smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: suszone pomidory 27.11.11, 14:00 Uwielbiam jako przekąskę, ale dodaję zwykle do sałatek, pieczonych roladek z cukinii i bakłażana, do makaronów, i robię z nich pesto. Wolę te w oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: suszone pomidory 27.11.11, 17:03 Zajrzyj do archiwum: podawalam metode postepowania z takimi suchymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: suszone pomidory 27.11.11, 18:13 osobiście sama suszę pomidory i albo trzymam suche w słoiczku lub zalewam oliwą i dodaję listki bazylii, i jedne i drugie dodaję do: zup, sosów, chleba własnej produkcji, pasztetu, robię z nich pastę na kanapki, dodaję do pieczeni, a czasami zjadam jako przekąskę. Warto samemu suszyć pomidory, kupować raczej bym nie kupowała,no chyba że z jakiegoś dobrego źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: suszone pomidory 27.11.11, 20:47 naprawdę uważasz, że w pl dostaniesz lepsze pomidory do suszenia niż te włoskie albo greckie???? Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: suszone pomidory 28.11.11, 16:56 tego nie napisałam... stwierdziłam tylko, że lepiej jest suszyć pomidory samemu niż kupować gotowe, które mają w swoim składzie konserwanty zapobiegające dostawaniu się wilgoci, inaczej mówiąc stwierdzam że samodzielne suszenie pomidorów jest zdrowsze, a to się zdecydowanie opłaca, poza tym jeśli to są pomidory które samemu się hoduje to tym bardziej ma się pewność że nie ma w nich chemii, poza tym uważam, że jeśli się odpowiednio zadba o własny ogródek to można mieć równie smaczne owoce i warzywa jak te greckie czy hiszpańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: suszone pomidory IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.11.11, 00:46 bombastycznie napisała: > inaczej mówiąc stwierdzam że samodzielne suszenie pomidorów > jest zdrowsze, a to się zdecydowanie opłaca, poza tym jeśli to są pomidory które samemu >się hoduje to tym bardziej ma się pewność że nie ma w nich chemii Owszem, opłaca się, jeśli ktoś ma własne pomidory. Jeśli musi je kupić, to zapłaci za pomidory, zapłaci za prąd lub gaz, bo w naszym klimacie nie wysuszy ich na słońcu, z kilku kilogramów wyjdzie mu śmieszna garstka - wiem, raz zrobiłam - i w dodatku nie będzie miał pewności, czy sprzedawca pomidorów sztucznie ich nie podpędził. Zawracanie głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: suszone pomidory 27.11.11, 18:45 Ja je stosuję do wszystkiego bo uwielbiam (szkoda tylko, że są dość drogie). Do tarty, zapiekanek, nadziewanych makaronów i sosów do makaronu (np. z pesto i oliwkami), kanapek, sałatek itd. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mitta Re: suszone pomidory 27.11.11, 19:26 Ostatnio zrobiłam pizzę 3 sery + suszone pomidory w oliwie i dużo ziół. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: suszone pomidory 27.11.11, 19:55 Te w oleju są gotowe do bezpośredniego użycia- na kanapki, do przekąsek, sałatek. Te suche bez zalewy wspaniale nadają się do sosów dłużej duszonych, po wcześniejszym namoczeniu do nadziewania mięs i oczywiście można je zasłoikować w oleju. Linn kilkakrotnie wklejała świetny przepis, poszukaj na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x moczone w oleju to już nie suszone IP: *.unitymediagroup.de 27.11.11, 21:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qawa Re: moczone w oleju to już nie suszone IP: 212.160.148.* 28.11.11, 11:15 serio? ajak wyszusze a potem namocze w oleju to jakie sa? z krzaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x to tak jak z grzybami suszonymi w bigosie, IP: *.unitymediagroup.de 28.11.11, 16:36 są nadal suszone czy już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: to tak jak z grzybami suszonymi w bigosie, 29.11.11, 11:47 Gość portalu: x napisał(a): > są nadal suszone czy już nie? Nie, są mokre. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: to tak jak z grzybami suszonymi w bigosie, 29.11.11, 12:06 Sa mokre, a wiec nie sa suche. Sa suszone poddane dalszej obrobce. Wystarczy porownac je np. z pomidorami typu "pelati". Suszone oznacza, ze pierwszy etap obrobki odbyl sie poprzez suszenie. Dalej moga byc w oliwie, w postaci pesto, ale w pierwotnej posataci wciaz suszone. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: suszone pomidory 28.11.11, 10:48 Polecam pastę na kanapki.Robiona w blenderze. Puszka białej fasoli, dobrze odsączona, 6-7 suszonych pomidorów + trochę oleju ze słoika do uzyskania ulubionej konsystencji, 2 zabki czosnku, zioła - u mnie najczęściej bazylia. Czasami daję kapary, jeżeli akurat są w słoiku z pomidorami. Bziuut i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
forencka Re: suszone pomidory 28.11.11, 22:57 U mnie często jemy makaron z takimi pomidorami, szpinakiem i fetą. Pycha i ekspresowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin linn wytlumacz prosze... IP: 124.171.234.* 29.11.11, 12:06 czym sie rozni zalaczanie linkow do jej bloga przez forencka od zalaczania podobnych linkow przez serwusowa czy marghe72 czy tez paru innych uczestnikow tego porum (nie pomne bo nie zagladam) dzlaczego tylko u forenckiej nazywa sie to spamem??? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: linn wytlumacz prosze... 29.11.11, 19:40 Jesli ktos siedzi wczesna noca przy kompie i otwiera prawie wszystkie watki na forum / bez dodania czegos sensownego konkretnego postu /, to moim zdaniem jest to spam. Otwierasz x watkow, a tam oprocz spamu nic sie nie dzieje. Np. Marghe wnosi zawsze cos do dyskusji i podpis z linkiem do bloga w ogole nie rzuca sie w oczy. Zupelnie odwrotnie jest w przypadku osoby, o ktora pytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: linn wytlumacz prosze... 29.11.11, 20:29 Daleko idące wnioski. Post był konkretny i rzeczowy, a na link wcale nie zwróciłam uwagi. Sądziłam, że Twój wpis był pod jakimś skasowanym postem. Co do hurtowego wpisywania się w różnych wątkach też tak mam szczególnie na forach, na których bywam sporadycznie. I niekoniecznie muszą być to mądre elaboraty. Czasem to właśnie jedno zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: linn wytlumacz prosze... 30.11.11, 08:30 Prawdopodobnie w ogole nie zwrocilas uwagi na te psoty, skoro piszesz o jednym. Nie chodzi o jeden post, a o seryjnie wstawione posty / wszystkie poczatkowe watki je mialy: nie liczylam, ale bylo ich duzo / w celu autoreklamy wlasnego bloga. Na jeden nie zwracam uwagi, ale przy czwartym czy piatym wiem, ze chodzi o spam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: linn wytlumacz prosze... 30.11.11, 08:40 Widze, ze niektorzy byli bardziej spostrzegawczy ode mnie i zwrocili uwage na podobne posty z tego samego zrodla juz wczesniej: forum.gazeta.pl/forum/w,77,114332919,,brakuje_mi_pomyslu_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: suszone pomidory 29.11.11, 11:21 te oleju wyżeram prosto ze slioka- pycha dodaję do kanapek, sałatek, makaronów, paszteików z cukinią... multum zastosowań :) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: suszone pomidory 29.11.11, 14:30 O, czy mogę prosić o przepis na paszteciki z cukinią? Z góry sęk ju :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: suszone pomidory 30.11.11, 00:53 kilka pomysłów fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,92411550,92411550,0,2.html?wv.x=1&v=2 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75301788,75301788.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72860709,72860709.html reszta w Galerii Potraw. Wystarczy wpisać "suszonych" ;) w wyszukiwarkę Odpowiedz Link Zgłoś