Dodaj do ulubionych

blender czy to już było? pomocy

02.06.04, 09:35
Wczoraj kupiłam sobie na dzień dziecka blender. Taki o jaki od dawna
marzyłam. I co dalej? Co mogę w nim miksować. Pomóżcie. A może znacie
jakieś "tajemne" przepisy na potrawy, którymi później wszystkich zadziwię? A
więc czekam na odzew i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • lunatica tutaj było trochę: 02.06.04, 09:42
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11554831&a=12855340
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12949406&a=12949406
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12208903&a=12245635
      • niunia55 Re: tutaj było trochę: 02.06.04, 10:03
        Kurcze to co ja kupiłam? To jak się nazywa to z dzbankiem i nożami na dnie? Dla
        mnie całe życie był to blender!
        • Gość: Salja Re: tutaj było trochę: IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 02.06.04, 16:40
          Taki wysoki dzbanek? Ja w takim czyms robie koktajle, teraz zaczyna sie sezon
          an truskawki :) mniam mniam

• linn_linn Re: blender 02.06.04, 17:11
            Ten z dzbankiem to jest blender:
            www.e-drinks.com.pl/bar/bar1.htm
            trzaskprask.blog.pl/archiwum/index.php?nid=6276224
            www.barman-polski.com.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=121
            • niunia55 Re: blender 03.06.04, 10:24
              naprawdę dzięki za wszystkie uwagi, ale nie mam żadnych zastrzeżeń abyście coś
              jeszcze dodali nt. blendera
    • Gość: Ulka Re: blender czy to już było? pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 17:45
      Wspaniała sprawa,tak jak Ci podano wyżej wszelkie koktajle itd.W sezonie
      miksuję np.czarną porzeczkę dodaję cukru i wlewam to do słoików ,które
      pasteryzuję i mam wspaniały dżem do ciast, gofrów, naleśników itd.A placki
      ziemniaczane?Pokrój kilka kartofli w drobną kostkę też zmiksuje,przelewam do
      miseczki (kilka razy tak postępuję,bo ryzyko przemęczać urządzenie)dodajesz
      resztę i gotowe.Nie bój się eksperymentować.
    • qubraq Re: blender czy co? pomocy!!! 02.06.04, 20:44
      Jeśli blenderem, jak mówi Linn_Linn, jest to ustrojstwo co ma werk na spodzie
      (albo to jest od razu silnik albo przekładnia z dolnym wyjściem) a na tym stoi
      gruby szklany lub plastykowy przezroczysty dzbanek, w którym znajduje sie nad
      dnem stosunkowo mały dwuramienny nożowy wirnik i w którym najlepiej sie miksuje
      płyny z różnymi np. owocami, to jak nazywacie "Handblender" Brauna, który jak
      np. MR 5550 CA ma spory przezroczysty plastykowy garnek, z dużym płaskim nożem
      dwuramiennym o różnym kącie natarcia noży, umieszczonym nad dnem, na który werk
      się nakłada z góry przez pokrywkę z zabierakiem do wałka noży.
      Przy okazji powiedzcie drodzy moi czego nie dam rady zrobić Braunem. Wyczuwam
      że wszystkich operacji do których potrzebne są małe obroty ale nie mam niestety
      doświadczenia
      Andrzej
      • linn_linn Re: blender czy co? pomocy!!! 03.06.04, 09:30
        Latem koniecznie owoce z niewielka iloscia wody mineralnej: zamiast wszelkiego
        rodzaju "sokow" i "napojow". O jogurtach i innych mlecznych napojach nie warto
        wspominac: to juz sa klasyki.
      • Gość: kroofka Wiele twarzy blendera IP: *.crowley.pl 03.06.04, 09:41
        A jak sie nazywa taki przyrzad, ktory wyglada jak wajcha i ma metalowy nozyk na
        dole. Wklada sie go np. do dzbanka i miksuje skladniki na koktajl. Zawsze
        sadzilam, ze to jest blender.
        • linn_linn Re: Wiele twarzy blendera 03.06.04, 09:54
          Dla mnie jest to mikser reczny z jedna koncowka / moge sie zgodzic, ze jest to
          Handblender /.
        • qubraq Re: Wiele twarzy blendera 03.06.04, 12:15
          Gość portalu: kroofka napisał(a):

> przyrzad, ktory wyglada jak wajcha i ma metalowy nozyk na dole. Wklada sie go
          np. do dzbanka i miksuje skladniki na koktajl. Zawsze sadzilam, ze to jest
          blender.
          Ten przyrząd jest podstawową końcówką blenderów Brauna serii 5550. Garneczek z
          siekańcem jest jak sądzę wyposażeniem dodatkowym do modelu CA. Tę "wajchę" z
          przecierakim na końcu mozna włozyc bezpiecznie do każdego naczynia. 30 lat temu
          przecieraliśmy takim enerdowskim ustrojstwem żarełko na sitku naszym
          niemowlętom. To draństwo mam jeszcze do dziś choć posługuję się Braunem.
          Andrzej
          • Gość: kroofka Re: Wiele twarzy blendera IP: *.crowley.pl 03.06.04, 14:59
            Moja wajcha jest wlasnie Brauna, ale kupiona jako samodzielny przyrzad, bez
            garneczka. Bardzo praktyczna rzecz, mycie trwa pol minuty.
            • Gość: Liska Re: Wiele twarzy blendera IP: 81.210.125.* 03.06.04, 16:57
              Zawsze mam niezły ubaw czytając o "wajchach", rózgach i diabelskiej mocy
              urządzeń;-))
              Andrzeju, mój braun ma moc 600 W, więc trudno tu mówić o małych obrotach (bo
              pytasz, czego blenderem zrobić się nie da). Ja już się rozpływałam nad tym
              urządzeniem, bo moim zdaniem, można nim zrobić wszystko (chociaż pewnie nie
              posieka sałaty i nie zagniecie kruchego ciasta).
              Ja nim robię przecierane zupy, koktajle, ciasta ucierane, a moją ukochaną
              funkcją jest kruszarka do lodu. B. często używam też pojemniczka do siekania
              orzechów - można utrzeć np. migdały "na mąkę", ale też posiekać orzechy. Jestem
              wielką fanką ciast z orzechami i jak przypomnę sobie, ile nerwów (i czasu)
              kosztowało mnie posiekanie np. kilograma orzechów włoskich na tort, to
              błogosławię to ustrojstwo.
              :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka