Dodaj do ulubionych

Mleko sojowe.

04.12.11, 19:31
Mam takie pytanie, czy soja jest kaloryczna? Moja córka pije mleko sojowe regularnie i zastanawiam się ile w nim kalorii. Do tej pory, takie mleko kupowałam w Biedronce, bo najtańsze na rynku, ale jutro, pierwszy raz zrobię je sama :))
Obserwuj wątek
    • yuka66 Re: Mleko sojowe. 04.12.11, 21:36
      Około 90 jeśli niesłodzone.
      • reniam_123 Re: Mleko sojowe. 05.12.11, 12:02
        90 to niewiele, tylko na jaką ilość? Dziś zrobiłam mleko sojowe, jest smaczne i nie widzę różnicy w smaku, biedronkowe trochę słodsze, no ale i cukier w swoim składzie ma. A teraz co z pozostałością po mleku, wyrzucić szkoda, słyszałam że pierogi można, robił ktoś?
        • ania_m66 Re: Mleko sojowe. 05.12.11, 12:10
          reniu, jak boga kocham... :(
          wuje google wypluje ci w ciagu sekundy wszystkie potrzebne informacje o kaloriach na 100ml, szklanke 250 ml i na litr. kupnego i robionego samodzielnie.
          informacje o kaloriach kupnego znajdziesz oprocz tego na kartonie, bo takie sa przepisy unijne.
        • yuka66 Re: Mleko sojowe. 05.12.11, 14:36
          90 na szklanke.
          Ta pozostalosc po mleku to okara, absolutnie nie wyrzucaj. Mozna zrobic pyszne kotlety - usmazyc cebulke, dodac okare, zmazyc przez okolo 5-10 minut. Po przestudzeniu dodac bulke tarta lub stara bulke namoczona w wodzie, posiekana natke pietruszki, 2 lyzki maki ziemniaczanej, doprawic sola, pieprzem. Ja dodaje tez kumin. Formowac male kotleciki i smazyc. Mozna tez upiec w piekarniku.
    • kosmopolitesiorbut Re: Mleko sojowe. 05.12.11, 12:54

www.tinyurl.pl?6KVkW2dn
      • reniam_123 Re: Mleko sojowe. 06.12.11, 09:05
        dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    • thiessa Re: Mleko sojowe. 06.12.11, 19:45
      Ja okare wykorzystuje smazac cos w rodzaju jajecznicy.
      Rumienię cebulkę, nastepnie dodaję kurkume i okare, smaże przez chwile, zeby calosc dobrze sie zagrzala. Przyprawiam sola i pieprzem.
      Mozna tez zrobic wersje wypasiona z dodatkiem papryki, czy pomidorow.
      Okare mozna wysuszyc w piekarniku i uzywac jako dodatku do zup mlecznych na mleku sojowym i zwyklych zup.
      • reniam_123 Re: Mleko sojowe. 07.12.11, 11:04
        Okary zostało mi ok szklankę, na jutro zaplanowałam pierogi, więc zrobię parę sojowych, zobaczę czy się "przyjmą" yuka66 i thiessa dziękuję za inspiracje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka