Dodaj do ulubionych

Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Pary

13.12.11, 10:03
Ratunku :D
Właśnie się przeprowadziliśmy i chcieliśmy zaprosić naszych rodziców na obiad w niedzielę (najbliższą). Tydzień później pobieramy się, więc byłaby okazja do lepszego poznania się rodziców i do pokazania mieszkania. Myślałam już o klimacie świątecznym. Pewnie będziemy mieć choinkę, jakieś ozdoby w mieszkaniu.
Potrzebuję jakiegoś menu prostego, bo nasi rodzice nie lubią wyszukanych potraw, a ja jestem w ciąży i nie za bardzo mogę stać godzinami w kuchni (choć bardzo lubię). Byłoby fajnie, gdybym część mogła przygotować dzień wcześniej.
Potrzebuję dania głównego, zupy i ew. małej przystawki, coś słodkiego na deser.
Obserwuj wątek
    • Gość: mi Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par IP: *.aster.pl 13.12.11, 10:20
      To my mamy wiedzieć, co lubi rodzona matka i ojciec Twoja i Twojego narzeczonego???
    • kosmopolitesiorbut Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 13.12.11, 12:35
      Przystawka:
      www.przepisykulinarne.org/matiasy_w_czerwonym_i_zielonym_pesto_3371.html
      Zupa:
      www.przepisykulinarne.org/francuska_zupa_cebulowo_porowa_z_kielkami_fasoli_mung_11215.html
      Danie główne:
      www.przepisykulinarne.org/dukaty_pieczarkowo_ryzowe_7148.html
      www.przepisykulinarne.org/marynowane_kotlety_z_karkowki_w_jajecznej_koszulce_4814.html
      www.przepisykulinarne.org/medaliony_z_poledwiczek_wieprzowych_z_mozzarella_4783.html
      Deser:
      www.przepisykulinarne.org/chlebek_bananowy_z_persymona_11220.html lub bez persymony:
      www.przepisykulinarne.org/chlebek_bananowy_banana_bread_11152.html
      lub:
      www.przepisykulinarne.org/ciasto_z_polenta_11219.html
      Całość do zrobienia "na leniwca" około 1-1,5 h.
    • 83kimi Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 13.12.11, 12:41
      Proponuję jakąś zupę krem (można przygotować dzień wcześniej, np. krem pomidorowy, grzybowy, jeśli wszyscy lubia pikantne jedzenie możesz zrobić coś takiego), do tego np. małe grzanki. Na drugie sałata (możesz zajrzeć na mojego bloga, zamieściłam dziś przepis na fajną i bardzo prosta sałatkę z burakami) i ryba z piekarnika (np. łosoś, wystarczy go wcześniej posypać ziołami, ewentualnie odrobiną soli, a piecze się sam, nie trzeba stać przy piecu; nie zapomnij położyc każdemu na talerzu kawałek cytryny). Do tego możesz jeszcze zrobić pieczone ziemniaczki albo upiec w piekarniku inne warzywa, fajnie się komponują kolorowe papryki z cebulą. A na deser może sałatka owocowa? Dobre i nie napracujesz się dużo.
      • sposobuzycia Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 13.12.11, 16:04
        Dzięki za propozycje, nawet wybrałam już co nieco i z bloga i z linków :) Omówię jeszcze z narzeczonym i będziemy się brać do dzieła :D

[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/c55fvfxmub5vxlm7.png[/img][/url]
        • 83kimi Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 13.12.11, 18:38
          Zdaj potem relację :-)
      • toya666 Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 14.12.11, 11:18
        83kimi napisała:
        > Na drugie (...) ryba z piekarnika (np. łosoś)

O to to, dobry pomysł też :) Ja dziś robię łososia ze szpinakiem, również z piekarnika. Polecam, nie ma wogóle pracy przy tym a danie smakowite :)
        • 83kimi Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 14.12.11, 11:53
          :-) Ja bardzo lubię dania z piekarnika. W czasie jak się piecze, można ogarnąć kuchnię, nakryć do stołu, czy poczytać książkę, a obiad robi się sam :-)
    • toya666 Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 14.12.11, 11:14
      Klimat świąteczny możesz wykreować ozdobami i nakryciem stołu, wydaje mi się, że nie ma sensu gotować świątecznych potraw, bo i tak zaraz będziecie się objadać karpiami, uszkami i barszczykiem...

Może jako przystawkę zrób roladę ze szpinakiem i łososiem? Nie ma dużo pracy, wygląda bardzo efektownie. Oczywiście jako przystawkę :)

Na drugie zrobiłabym spaghetti. Nie ma dużo pracy, sos pewnie umiesz zrobić, więc nie będę pisać przepisu. Ja najbardziej lubię z wołowiną.

Deser może być jakiś zdrowszy, typu sałatka owocowa w pucharkach. Oszczędzisz sobie pieczenia. Możesz też ewentualnie zrobić wcześniej galaretkę i pozwolić, żeby stężała w kwadratowym/prostokątnym płaskim naczyniu. Wtedy możesz pokroić i dodać do sałatki owocowej, jako urozmaicenie.
      • sposobuzycia Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 15.12.11, 09:23
        Po długiej dyskusji, przeglądaniu forum :) i książek kucharskich stwierdziliśmy, że postawimy na klasykę, jeśli chodzi o zupę - podam rosół, bo i mój narzeczony go uwielbia i jego mama też, a dla mojej to tradycyjna "niedzielna" zupa ;) Wczoraj dostaliśmy sporo podgrzybków, więc zrobię schab z podgrzybkami - zastanawiam się czy raczej w formie sosu mam je podać (te podgrzybki) czy np zrobić "sakiewki" zapieczone z podgrzybkami?
        www.mojegotowanie.pl/grzyby/sakiewki_z_podgrzybkami
        I jaką sałatkę do tego podać?
        Na deser chyba skuszę się na tiramisu, bo uwielbiam, a wczoraj trafiłam promocję mascarpone. Chyba, że będzie już za ciężko, może panacottę? To raczej lżejsze będzie.
        No i jeszcze nie wiem, co na przystawkę... Śledzie odpadają...
        • 83kimi Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 15.12.11, 11:49
          Według mnie przystawka jest już niepotrzebna. Może po prostu zrób do schabu jakąś surówkę, sałatkę (nawet ze dwie do wyboru)?
          Sos według mnie ok, może do tego jakieś fajne kluski? Czy planujesz ziemniaki?
          • sposobuzycia Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 15.12.11, 19:26
            Chyba jednak ziemniaki lub ryż - moi są tradycjonalistami i kluseczki żadne nie przejdą.
            To zostawiam przystawkę już i nie będę myśleć o tym, zwłaszcza, ze mam problemy ze zdrowiem i im mniej wysiłku tym lepiej.
            • sposobuzycia Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 16.12.11, 17:52
              Poradźcie jakąś pasującą surówkę lub sałątkę...
              • beata_ Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 16.12.11, 18:18
                Sałatka z buraków byłaby chyba niezła... gotowane buraki starte na grubej tarce + jabłko+drobno posiekana słodka cebula (jeśli jeszcze jest), sól, pieprz, sok z cytryny ciut oliwy, jeśli uznasz za stosowne, ale chyba niekoniecznie
                • sposobuzycia Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 16.12.11, 18:36
                  O, całkiem niezłe. Muszę wypróbować.
                  • reniam_123 Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 16.12.11, 19:22
                    beata_ napisała

>Sałatka z buraków byłaby chyba niezła... gotowane buraki starte na grubej tarce + >jabłko+drobno posiekana słodka cebula (jeśli jeszcze jest), sól, pieprz, sok z cytryny ciut oliwy, >jeśli uznasz za stosowne, ale chyba niekoniecznie <

Bardzo smaczna sałatka obiadowa, robię ją dość często, zwłaszcza do pieczeni lub gulaszu mi pasuje, polecam :)
                    • beata_ Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 16.12.11, 19:30
                      A ja jej do niedawna nie znałam :-)
                      W ogóle nie przyszło mi do głowy, że można buraki jeść na zimno (poza ćwikłą) - zawsze buraczki zasmażane, na ciepło. Jest to zresztą ulubiona nasza jarzyna.
                      Spróbowałam takiej sałatki nieco zaskoczona... i zasmakowało. Człowiek się uczy do śmierci :-)
                      • 83kimi Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 17.12.11, 00:18
                        O tak buraczki!!! :-) A poza buraczkami może jakaś surówka z kapusty? Np. kapusta kiszona z marchewką. Zawsze możesz też podać miks sałat z fajnym dressingiem, o np. bardzo dobry jest taki: siekamy drobno szalotkę, zalewamy jasnym octem winnym, po 5 minutach dolewamy oliwę z oliwek i syrop malinowy. Polewasz tym sałatę, na to prażone pestki słonecznika, dyni albo jakieś orzechy.
                        • beata_ Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 17.12.11, 00:24
                          Kiszonej kapusty bym nie ryzykowała - schab, grzyby duszone... Jakoś chyba nie te rejony...
                          • 83kimi Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Pary 17.12.11, 00:46
                            Kwestia gustu, mi pasuje do takiego zestawu.
                            • beata_ Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 17.12.11, 01:01
                              Fakt i moja wina - zapomniałam dodać, że to wyłącznie moje odczucia.
                              • sposobuzycia Re: Obiad przedświąteczny dla rodziców Młodej Par 19.12.11, 12:29
                                Dzięki za pomoc wszystkim, którzy chcieli pomóc. Obiad udał się znakomicie.
                                Rosołek był pieprzny (ale to już sprawka narzeczonego, który doprawiał, bo mi się zupełnie rozpoznawanie smaków zepsuło :P). Kieszonki ze schabu z podgrzybkami pyszne, a surówka robiona przez narzeczonego obłędna (został mianowany nadwornym przyrządzaczem surówek :D). Moja mama przyniosła jeszcze sałatkę jarzynową. I upiekłam szarlotkę, a mama jakieś kombinowane ciasto z masą, bezą, galaretką... przedziwne, ale bardzo dobre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka