Dodaj do ulubionych

Prosty i szybki sos do makaronu

13.12.11, 10:22
Potrafię zrobić tylko pomidorowy i ze szpinaku. Szukam inspiracji na danie z makaronu,które można zrobić w czasie jego gotowania. Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Prosty i szybki sos do makaronu 13.12.11, 11:03
      Wrzucę przepis na jeden z moich ulubionych sosów, autorką (albo tylko wrzucaczką ;-)) jest Herbatka z grupy pl.rec.kuchnia:

      Cytuję bez poprawek, bo trochę zabiegana jestem. Sos świetny, naprawdę warto przetestować, wbrew pozorom szybko się go robi, największa zabawa jest z obraniem pomidora, ale można wrzucić malutkie koktajlowe bez obierania albo nie obierać dużego pomidora, jesli komuś nie przeszkadzają skórki.


      "penne al diavolo (diabelskie penne)
      na dwie dosc glodne osoby potrzebujemy:
      makaron penne - ile tam kto lubi - ja sypie trzy male garstki (moje ;-)
      suchego makaronu na osobe
      400 ml gestej slodkiej smietany (IMHO najlepiej do tego nadaje sie smietanka
      Szczeciniecka 18% - jest gesta i nie trzeba zaciagac sosu maka a poza tym
      nie zwarza sie tak latwo)
      sol i pieprz
      lyzeczka granulowanego czosnku (dla purystow i wielbicieli czosnku 1 maly
      zmiazdzony drobno zabek czosnku - ale z granulowanym czosnkiem jest
      subtelniejsze (to chyba jedyny przypadek, gdzie "gotowiec" lepiej pasuje niz
      "zywiec")
      2 male piersi kurczaka
      3/4 szklanki malych ugotowanych krewetek
      1 duzy, dojrzaly pomidor
      1 lyzeczka pieprzu cayenne
      Makaron gotujemy al dente.
      Piersi kroimy wzdluz na trzy paski a nastepnie w poprzek na ukosne kawalki o
      grubosci ok. 1 cm. Nacieramy sola, pieprzem, cayenne i smazymy na oliwie z
      oliwek na bardzo rumiany kolor. To jest wersja zimowa. W wersji letniej
      grillujemy cale piersi i nastepnie kroimy na kawalki.
      Pomidora sparzamy, obieramy ze skorki i kroimy w kostke o boku mniej wiecej
      0,7 cm, wywalajac pestki i wszystko wodniste a zostawiajac sam miazsz.
      rondlu podgrzewamy smietane z dodatkiem szczypty soli i pieprzu oraz
      czosnku. Jesli smietana po podgrzaniu okaze sie za rzadka (powinna byc to
      konsystencja gestego sosu) mozna ja zagescic przy pomocy lyzki maki
      kukurydzianej roztartej z woda na paste i roztrzepanej szybko w smietanie -
      ale jesli uzyjecie Szczecinieckiej, nie powinno byc tego klopotu. Dodajemy
      cayenne i dokladnie mieszamy - sos przybierze sympatyczna rozowawa barwe.
      Nastepnie dodajemy pokrojonego kurczaka, krewetki i pomidora. Zagotowujemy a
      nastepnie natychmiast redukujemy plomien (pomidor, kurczak i krewetki maja
      sie tylko podgrzac a nie gotowac ze smietana - zwlaszcza pomidor powinien
      byc cieply ale surowy), Makaron ladujemy na talerze, polewamy obficie sosem,
      posypujemy odrobina cayenne i (jesli ktos ma) posiekanymi liscmi bazyli -
      daje to lepszy efekt wizualny. I szamamy :-)
      Dla mojego Smoka, ktory nie lubi owocow morza robie wersje bez krewetek i
      tez jest b. dobra."
    • 83kimi Re: Prosty i szybki sos do makaronu 13.12.11, 13:13
      Na patelnię wrzucasz wędzonego łososia (bez oleju), smażysz go tak długo aż zmieni kolor, wtedy dodajesz śmietanę lub mascarpone, dużo pieprzu, trochę natki pietruszki albo bazylii. Gotowe :-)

      Podsmażasz cebulkę i kilka pieczarek, dodajesz tuńczyka z puszki, przecier pomidorowy, sól, pieprz, dużo oregano i suszonej bazylii, można jeszcze dorzuć inne warzywka, czosnek, dusisz calość przez 3 minuty.

      Podsmażasz boczek (jeśli jadasz), dodajesz pieczarki (w wersji wege pomijamy pieczarki), do tego śmietana, zioła, pieprz.

      Marynujesz kurczaka w oliwie z oliwek, miodzie, cytrynie i soli morskiej co najmniej przez kilka godzin. Gdy makaron się gotuje, wrzucasz kurczaka na rozgrzaną patelnię, dodajesz curry, smażysz, aż zbrazowieje, wtedy dodajesz śmietanę i dusisz jeszcze minutę. Można też dodać trochę papryki, pora, cebuli. Zamiast śmietany można dać dużo tartej żółtej mozarelli.
    • 83kimi Re: Prosty i szybki sos do makaronu 13.12.11, 13:30
      Jeszcze jeden, może bardziej pasuje do ravioli, ale do makaronu też może być:
      Podsmażasz cebulkę, dodajesz startą marchewkę, dusisz wszystko przez chwilę, po czym dodajesz przecier pomidorowy lub pomidory. Można dodać jeszcze śmietanę, ale nie jest to konieczne. Ja doprawiam na ostro, ale jeśli nie lubisz ostrego jedzenia, możesz doprawić na słodko albo ziołami.
    • default Re: Prosty i szybki sos do makaronu 13.12.11, 14:39
      Z cukinią - w rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w talarki cukinię. Chwilę dusimy pod przykryciem, następnie zalewamy śmietanką słodką (z kartonika, ja daję 18%) i wkruszamy "trójkącik" sera Lazur (albo prawdziwego rokpola). Dusimy razem do rozpuszczenia sera.
      Analogicznie można zrobić z brokułem podzielonym na niewielkie różyczki.
      Dla urozmaicenia można dodać pokrojoną w paseczki dobrą szynkę.
      Najlepiej pasują mi do tego sosu farfalle, ale penne też mogą być.
      Cukinię do makaronu lubię też w wersji z pomidorami - podsmażam cebulę i czosnek, wrzucam puszkę pomidorów krojonych, pokrojoną cukinię, bazylię - kilka minut i gotowe. Mieszam z makaronem (do tego sosu lubię szerokie tagliatelle) i posypuję tartym parmezanem.
    • marghe_72 Re: Prosty i szybki sos do makaronu 14.12.11, 00:43
      a proszę Cię bardzo:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117676679,117676679.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116782330,116782330.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119062451,119062451.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75301788,75301788.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80247194,80247194.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80961295,80961295.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77548587,77548587.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69927903,69927903.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65216991,65216991.html
      Ja tak dłuuuugo mogę
      Poszukaj w Galerii Potraw.
      U mnie na blogu tez co nieco znajdziesz
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka