Dodaj do ulubionych

Sos do indyka Jamiego O.

20.12.11, 11:46
Czy ktoś kojarzy ?
www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-7610_najlepszy-pieczony-indyk.html
Ten sos był robiony jakby w 2 etapach i chodzi mi właśnie o ten pierwszy. Wyglądał na kremowy, więc może czymś zabielany. Jamie zamroził go w pudełku i wyjął w dniu kiedy piekł sie indyk a następnie dodał do sosu naturalnego który powstal podczas pieczenia indyka.
Chcę upiec samą pierś indyka (wiem że ta reszta sosu z piecznia nie będzie taka aromatyczna, ale trudno) i właśnie potrzebuję ten pierwszy sos.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu) Re: Sos do indyka Jamiego O. IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.11, 11:54
      corrina_f1 napisała:

więc może czymś zabielany.
      ,a kto to wie?
      • Gość: domowy kucharz Re: Sos do indyka Jamiego O. IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.11, 10:00
        Ja wiem :)

Moim zdaniem, to byl ten sam sos, ktory Jamie robil w tym samym swiatecznym odcinku, ale na poczatku programu chyba). Pokazywal, ze mozna go zamrozic, przygotowac duzo wczesniej itp, a pozniej przy indyku wyjal go zamrozonego, wiec logicznie byloby gdyby byl to ten wlasnie sos...
        Jezeli ogladalas odcinek, to pewnie wiesz o ktory chodzi- taki z pieczonymi warzywami, skrzydelkami i zaskakujacymi przyprawami... na koniec wszystko bylo ugniecione, zalana woda, zaciete maka i przetarte przez sito. Jezeli potrzebujesz szczegoly to mam to gdzies zapisane, moge wrzucic gdyby byla potrzeba.
        • corrina_f1 Re: Sos do indyka Jamiego O. 21.12.11, 10:38
          Tak, chodzi dokładnie o ten sam sos z początku odcinka :)
          Odcinek miałam nagrany na dekoderze, a w każdym razie tak mi się wydawało. Po przeszukaniu dekodera niestety okazało się że go nie ma :(
          Jeśli masz zapisane składniki sosu, to byłabym bardzo wdzięczna ! :)
          • Gość: domowy kucharz Re: Sos do indyka Jamiego O. IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.11, 11:23
            :) Ja niestety nie mam opcji nagrywania w swoim ustrojstwie i pozostaje mi kartka i dlugopis :) Niestety Jamie podaje skladniki bardzo szybko (tak szybko jak robi :D) nie dam wiec glowy, ze jest wszystko, ale wydaje mi sie, ze tak- a zatem:

3 lodygi selera naciowego
            2-3 marchewki
            1-2 cebule (zapisuje tak dziwnie "1-2" bo np czasami maja marchewki giganty, a cebulki malutkie, wiec trzeba na swoj smak to dobierac)
            3 plastry boczku wedzonego
            2-3 swieze liscie szalwi
            2 gwiazdki anyzu
            2 liscie laurowe

warzywa pokroic na grubo, wrzucic bez wiekszego dbania o kolejnosc na blache (musiala byc jeszcze jakas oliwa na to) a na warzywa (albo pomiedzy, w zaleznosci od naczynia) polozyc skrzydelka kurczaka. Jamie maltretowal je tasakiem, lamiac kosci w srodku- ponoc najlepszy smak wtedy sie wydziela, ale... jakos mnie nie przekonal do tej operacji :). Calosc leci do piekarnika na pol godziny (piekarnik na 180 stopni) Dawno nie robilem skrzydelek, ale ja bym chyba potrzymal 40 minut... pewnie tez zalezy od pieca- jego byly calkiem ladnie zrumienione, takie jakby gotowe do jedzenia.
            Po wyjeciu blachy z pieca (mial taka fajna wysoka blache, nie standardowy "nalesnik") wszystko ugniotl ze soba w tej wlasnie blasze, wyszla z tego malo ciekawa rzecz :) (jakby obiad przejechany przez samochod) dodal dwie lyzki maki i... tutaj nie zapisalem, zakladam ze po prostu dolal wody, zeby rozrobic make. Calosc gotowal "jakis czas" :) nie mam zapisane ile, ale pamietam ze sos poczatkowo byl zupelnie bez koloru. Kolor powstal wlasnie po gotowaniu, wiec trwalo to zapewne ok 30 minut minimum. Kiedy calosc byla juz gotowa przetarl sos przez sito i to co wyszlo po drugiej stronie to byl ten produkt, ktory pozniej byl pokazany w formie zamrozonej.

Glownie z kartki (skladniki), ale troche z pamieci (czynnosci)... mam nadzieje ze sie udalo :)
            A wlasciwie, ze Tobie sie uda :)
            • corrina_f1 Re: Sos do indyka Jamiego O. 21.12.11, 11:28
              Super, ogromnie dziękuję za obydwie wersje tego przepisu ! :)
              A zatem zmierzę się z nim jednak , super :)
    • czeremcha4 Re: Sos do indyka Jamiego O. 21.12.11, 11:16
      www.jamieoliver.com/recipes/other-recipes/get-ahead-gravy
      Ania
      • czeremcha4 Re: Sos do indyka Jamiego O. 21.12.11, 11:20
        2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 cebule, 5 lisci laurowych, 5 swieżych listków szałwii, 4 łodyzki świeżego rozmarynu, 2 gwiazdki anyżu, 2 plastry wędzonego boczku w najlepszym gatunku, 8 skrzydełek kurzych, oliwa, sól, pieprz, 4 łyzki mąki, opcjonalnie - 60 ml sherry lub porto, 2 łyzki sosu żurawinowego do wykończenia.

Ania
    • czeremcha4 Re: Sos do indyka Jamiego O. 22.12.11, 22:10
      O tak, i jest to baaardzo zbliżone do sosu, o którym mowa... :->

Ania
      • corrina_f1 Re: Sos do indyka Jamiego O. 23.12.11, 14:57
        czeremcha4 napisał:

> O tak, i jest to baaardzo zbliżone do sosu, o którym mowa... :->
        >
        > Ania

Daj pofantazjować przed Świętami ;)

Makowe muffiny się pieką, po nich przyjdzie pora na sos, robię dzis i chyba nawet nie będę mrozić bo do niedzieli powinien w lodówce wytrzymać (?)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka