Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 05.06.04, 23:13 Ma ktoś? Używa? Bo za parę dni będę miała i chciałabym się dowiedzieć czegoś na temat tego ustrojstwa. Będę baaaasrdzo wdzięczna pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Maszyna do chleba Tchibo Lectromat 06.06.04, 09:52 Nawet w necie jest malo na jej temat. Nie przejmuj sie / dobrze, abys miala instrukcje /: opiszesz ja mniej wiecej i cos sie dopasuje. Maszyny sa bardzo podobne, wiec nie ma specjalnych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~KASIA~ Re: Maszyna do chleba Tchibo Lectromat IP: 212.160.152.* 06.06.04, 10:08 Witaj linn_linn no właśnie sprawdzałam wczoraj cały wieczór jak oszalała, ale kompletnie nic... znalazlam kilka produktów tej firmy, ale nie maszynę. nie wiem, czy będę miała z instrukcja, czy bez - mam nadzieje, ze z instrukcją tym bardziej, ze ustawienia sa tam elektroniczne. Jedyne co znalazlam, to kilka przepisów po niemiecku, ale to nie problem, bo są do przetłumaczenia proste. Mam nadzieje, że rownie prosta w obsudze będzie tam maszyna. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszyna do chleba Tchibo Lectromat 06.06.04, 11:39 Jesli nie bedzie instrukcji / czesto sie zdarza, chco nie wiem dlaczego /, potrzebny bedzie krotki opis. Inna sprawa, ze w necie jest mnostwo przepisow, kotre da sie dostosowac do innych maszyn. Po polsku malo, ale np. po wlosku niezliczone. Wlasnie, korzystajac z brzydkiej pogody, czytam sobie forum posiwecone tylko maszynom chlebowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~KASIA~ Re: Maszyna do chleba Tchibo Lectromat IP: 212.160.152.* 06.06.04, 12:42 kochana linn_linn :-)) no niestety ja nie znam włoskiego :-(( a u Was, te maszyny do chleba są chyba niezwykle popularne. Może jak będziesz miała chwilkę czasu (i ochotę)i znajdziesz coś na tego nieszczęsnego Lectromat-a... Jeśli jest to konieczne, moge wysłac Ci zdjęcia tej maszyny, bo jestem w posiadaniu (narazie tylko zdjęc, na początku nadchodzącego tygodnia mąż mi przywiezie to cudo, więc chciałabym coś w nim zrobić :-)) Nie wiem czy się uda - z pieczeniem czegokolwiek (nawet chleba) w piekarniku nie miałam problemów, ale w tej maszynie - to ja nie wiem... pozdrawiam serdecznie Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszyna do chleba Tchibo Lectromat 06.06.04, 15:14 Wloskiego znac nie musisz. Ja wyprobowuje przepisy i dziele sie z innymi. Niektore powtarzam, wiec nie wielm ile czasu mi to zajmie. W razie potrzeby moge wstukac przepis wyprobowany przez kogos innego. Wole jednak tego nie robic, choc sama korzystam z przepisow z netu. Z instrukcji nie robilam nic i uprzedzam, ze rezultat moze byc nieciekawy. O Twojej maszynie nic nie czytalam / mozna znalezc tylko przepisy; wlasciwie to tylka kilka z nich dot. tej maszyny /. Wiele maszyn jest podobnych, a rozni sie tylko nazwami. Na poczatek przejrzyj wszystkie watki o maszynach / a moze juz to zrobilas? /. Jest tam juz sporo informacji i kilka przepisow. Kiedy dostaniesz maszyne, przeczytaj czesc ogolna instrukcji. Zapoznaj sie z programami: najczesciej uzywany jest pierwszy. Programy moga byc rozne, ale nazwy sa podobne. Wybierajac przepis zwroc uwage na proporcje maki i wody. Jesli ilosc wody na 500 g maki jest wyzsza niz 300 ml, jest duza szansa na to, ze chleb sie zapadnie. Lepiej nie robic z takiego przepisu. Przynajmniej do momentu, az poznasz soja maszyne. W necie nic wiecej nie mozna znalezc, ale to nie takie wazne. Z przepisow widze, ze maszyna ma jedno "wiaderko", a to juz jest cenna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Maszyna do chleba Tchibo Lectromat IP: *.proxy.aol.com 06.06.04, 15:58 Wygląda na to, że Tchibo to distributor i Lectromat (Lectro Mat, Lectro-mat) to nazwa producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~KASIA~ Re: Maszyna do chleba Tchibo Lectromat IP: 212.160.152.* 18.06.04, 23:07 Kochana linn_linn pozwoliłam sobie napisać, bo jednak chyba mam problem... otóż maszynę i owszem, otrzymałam, ale bez żadnych dokumentów. Stwierdziłam, że będziesz chyba jedną z najkompetentniejszych osób na tym forum i postanowiłam prosto do Ciebie, uderzyć z przysłowiowej grubej rury. Moze cos określisz po zdjęciach? Tylko tyle mogę "opisać". nie mam pojęcia, jak się do tego cuda zabrac. Dlatego skromnie pytam czy molabym Ci przesłać przynajmniej te nieszczęsne zdjęcia? Może "na oko" coś wydumasz... pozdrawiam serdecznie miłego weekendu Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Maszyna do chleba Tchibo Lectromat 19.06.04, 09:36 Jest tu kilka osob, ktore pieka dluzej ode mnie. Inna sprawa, ze tego pieczenia mozna sie szybko nauczyc. Potem to juz tylko wlasne doswiadczenia. Nie wiem, czy zdjecia pomoga. Mozesz wyslac mi maila na adres gazeta. pl. Wlasciwie to najwazniejsze sa programy / chociaz jesli nie masz instrukcji, nie wiadomo jakie maja czasy /. Tak, czy inaczej, zaczynaj od pierwszego / prawdopodobnie nazywa sie Basic albo Normal; moga byc po niemiecku, ale tez mam gdzies spisane nazwy /. Stopnie wypieczenia sa 3 - zaczynaj od sredniego, Medium. Zajrzyj tez do srodka: sa 2 pojemniki, a moze 2 mieszadla? O tych maszynach wiem mniej. Moja ma jedno "wiaderko" i 1 mieszadlo. Jak bedziesz piekla pierwszy raz, zwroc uwage na sygnal dzwiekowy / na ogol po 40 40 minutach /. Po tym sygnale dosypuje sie do maszyny inne dodatki, np. ziarenka. Jest jeszcze jednak sprawa: kolejnosc wrzucania skladnikow. Byc moze jest taka, jak w przepisach w necie. Körnerbrot (Tchibo Lectromat) Essig: 1 EL Buttermilch 300 ml Salz: 1 TL Weizenmehl Typ450: 200 g Roggenmehl Typ1150: 150 g Weizenschrot 300 g frische Hefe: 21 g weitere Zutaten: Nüsse,Sonnenblumenkerne, Kümmel, Zimt und Müsli nach Geschmack z.B.: Zimt 1 TL Programm: Vollkorn Bräunung: dunkel Ergänzungen: Die Nüsse und Gewürze werden je nach Geschmack dosiert und nachdem 1. Signalton zugefügt. Na ile znam niemiecki, najpierw trzeba wlac plyny. Pamietaj, ze na 500 g maki powinno byc 300 ml wody / mleka /. Odpowiedz Link Zgłoś