Dodaj do ulubionych

goście pomocy !!!!!!!!

IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 22:00
przyjeżdzają do mnie teściowie i rodzice na imprezę rodzinną . Impreza w restauracji a sobotę , ale na niedzielę muszę zorganizować obiad na 8 osób, mam już zamrożną wołowinę po burgundzku i teraz prosze o propozycje szybkiej zupy do zamrożenia ( nie chcę stać przy garach w niedzielę , kiedy mogę siedzieć z goścmi) i co podać do tej wołowiny ? ziemniaki tłuczone ,kasza i jaka jarzyna na ciepło fasolka żółta? i jaka surówka. chodzi mi o to żeby jak najwięcej przygotować wcześniej
Obserwuj wątek
    • Gość: miu Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.fbx.proxad.net 24.01.12, 22:12
      Do wolowiny po burgundzku nie podaje sie zadnej surowki. Zobacz jak sie prezentuje to danie KLIK .Warzywa sa juz w gulaszu. Na zdjeciach masz tez odpowiedz na drugie pytanie ;) Powodzenia!
      • Gość: gość Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 22:35
        dzieki za odpowiedź, za duzo tam warzyw nie ma bo tylko marchewka, cebula i na koniec pieczarki i szalotka na maśle ale to wszystko w jednym daniu, dla mnie im prościej tym lepiej ale teściowie (dobrzy ludzie) pochwalą się drugiej synowej co było dobrego i troche mi zależy.Bez zadęcia ale elegancko i bez zmęczenia

• nobullshit Re: goście pomocy !!!!!!!! 25.01.12, 01:23
      Zupa:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84590053,84590053.html
      Przepyszna, niby barszcz, ale coś więcej. Miksowana, lekka, w sam raz do sycącej wołowiny na drugie. Ser (fetę lub kozi) możesz podać osobno, kto nie będzie chciał, nie wrzuci go sobie na talerz.
      Warzywa na ciepło bym odpuściła, a surówkę podała z czerwonej kapusty. Kolorystycznie komponuje się z zupą, smakowo imho z wołowiną też. Jeśli nie masz czasu zrobić, kup.
      • Gość: miu Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.fbx.proxad.net 25.01.12, 10:31
        Czerwona kapusta nie pasuje do tego dania. W ogole zadna kapsuta ani kapustne jak kalafior i reszta rodziny. Jasne, ze da sie zjesc, ale bedzie zgrzyt. Danie ma pewna forme, w ktorej wydobywa maksimum smaku, nie wiem czy warto podawac np. bigos z ryzem albo pierogi z groszkiem na cieplo, ale oczywiscie mozna podac jak sie chce :)
    • 83kimi Re: goście pomocy !!!!!!!! 25.01.12, 09:54
      W zasadzie to w tej wołowinie powinny być ziemniaki i podaje się ją z pieczywem, ale jeśli zrobiłaś bez ziemniaków, to podaj z ziemniaki. Może na pierwsze zamiast zupy jakaś sałatka?
    • e.v.a.s Re: goście pomocy !!!!!!!! 25.01.12, 18:28
      Dania gulaszowe można podawać z kluseczkami koktailowymi albo mini kopytkami. Jarzynkę bym sobie faktycznie darowała, jeśli już surówkę to jakąś neutralną np. z kapusty pekińskiej z papryką i oliwą.

Zamiast zupy proponowałabym przystawkę np. porcję fajnej sałatki, ale jeśli juz zupa to chyba podałabym zupę krem np. dyniowy z grzankami i/lub śliwką w bekonie albo z brokuł z grzanką serową
      • Gość: gość Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 23:53
        dzięki za podpowiedzi ale dalej jestem w kropce, sałatka/sałata zamiast zupy chyba nie wchodzi w rachubę ale jakaś gorąca przystawka owszem.myślałam też o jakiejś lekkiej zupie typu ryżowa z groszkiem albo jakiś krem może z kurek mrożonych z kleksem śmietany i posypany pietruszką ?
        przepraszam za interpunkcję
        • ala67 Re: goście pomocy !!!!!!!! 26.01.12, 16:34
          A cebulowa? Wczoraj miałam gości i podałam, bardzo smakowało.
        • Gość: moi Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.play-internet.pl 26.01.12, 17:03
          Wołowina po burgundzku jest dosyc sycąca (niech Cię ręka boska broni przed dokładaniem ziemniaków, jak tutaj ktoś pisał), podaje się najczęściej z bagietką. Możesz bagietkę posmarowac masłem czosnkowym, zapiec w piekarniku i podac ciepłą. Jeśli chcesz koniecznie surówkę, to mnie tutaj komponuje się marchewka. Możliwości wiele, ale najchętniej podałabym marchewkę z pomarańczą lub z chrzanem. A zupa przed takim daniem raczej lekka. Może faktycznie, jak piszesz, ryżowa? Na esencjonalny rosół wrzucic trochę ryżu i warzyw.
          • Gość: dorotkah Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.01.12, 17:19
            Ja bym podala po malej zupie(francuska cebulowa rzeczywiscie fajnie by do calosci pasowala) jakas zielona salate.Na przyklad listki szpinaku,rzymskiej,cykoria czy inne takie,kilka plasterkow jablka ze skorka,albo gruszki,vinaigrette,moze pokruszony ser plesniowy,orzechy no cos w tym stylu.No i bym dala chociaz jedno warzywo.Moze lekko chrupiaca (nie rozgotowana) zielona fasolke.Podalabym tez na stol bagietke.I jakies sery i owoce po wszystkim (u mnie to sie jada jako appetizers,a u Was pewnie po obiedzie).Jakies dobre wino oczywiscie do popicia.
            • Gość: gość Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 21:35
              dzięki za odzew, cebulową uwielbiam i często robię ale do tego grzanki, ser, będzie za sycąca no i nie jest zbyt lekkostrawna. Pomysł z marchewką z chrzanem i czastkami pomarańczy bardzo fajny i może mix sałat z vinegretem i płatkami parmezanu, nad zupą jeszcze myślę.... a jeśli do wołowiny bagietka z czosnkiem opieczona w piekarniku to wtedy zupa może być bogatsza z ziemniakami, makaronem, ryże , kaszą i znowu problem
              • tralalumpek Re: goście pomocy !!!!!!!! 26.01.12, 21:56
                nie podalabym grzanki z maslem czosnkowym, czosnek z bagietki zdominuje smak
                jak ktos wyzej napisal, podala bym z malymi kluskami slaskimi czy kopytkami, czy tez z bagietka ale nie czosnkowa
                • Gość: gość Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 22:49
                  małe kluseczki ślaskie lub kopytka to byłby ideał, ale nie będę miała czasu na zrobienie, chyba kupię gotowe tylko muszę wyczaić skąd sa dobre, i nie mówcie że to żadna robota bo jednak jest
                • Gość: dorotkah Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.01.12, 22:55
                  No to moze lekka zupe porowa z ziemniakami.Mozna ja jesc rzadka z kawalkami porow i ziemniakow albo zmiksowac na krem.Prosty przepis Julii Child.Ja mowilam o zwyklej bagietce bez zadnych kombinacji czosnkowych.
                  • Gość: gość Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 23:04
                    porowa dobry pomysł, częściowo zmiksowana z 30% śmietanką + na wierzchu delikatne skwareczki z chudego boczku albo z dojrzewającej szynki
                  • Gość: miu Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.fbx.proxad.net 27.01.12, 10:13
                    Masz przepis na te zupe?
    • tralalumpek Re: goście pomocy !!!!!!!! 26.01.12, 23:15
      skoro to bedzie obiad po sobotniej imprezie to moze rosolek? :)
      ja tam rosolek jako lek po imprezie zawsze milo widze na stole
      a do rosolku drobno pocietego nalesnika .... i bedzie frittatensuppe
      • Gość: gość Re: goście pomocy !!!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 23:28
        rosołek dobra myśl, tylko ja też będę po imprezie a rosół jednak wymaga uwagi i czasu
        (przynajmniej u mnie jest celebrowany) także zupa prosta, szybka i lekka
        • beata_ Re: goście pomocy !!!!!!!! 26.01.12, 23:35
          Ależ celebrować rosołek możesz w czwartek! Zresztą on się celebruje sam w zasadzie :-) Istotne, żeby się nie "buchtował", tylko pomalutku "mrugał" - zresztą pewnie sama wiesz...
          Czysty rosół (bez mięsa, jarzyn i innych dodatków) spokojnie wytrzyma w lodówce do soboty.
          Mięso i jarzyny możesz zużyć jako farsz do pierogów, naleśników/krokietów, sosu chrzanowego albo na błyskawiczną tzw. potrawkę - zostaw tylko trochę rosołu do tego.
        • tralalumpek Re: goście pomocy !!!!!!!! 26.01.12, 23:36
          no wiesz, rosolek dzien wczesniej a nawet dwa przygotowac mozesz a i nalesniki dotrzymaja fasonu do niedzielnego poludnia jak zrobisz w piatek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka