Dodaj do ulubionych

pytanie o mrożenie

03.02.12, 16:04
czy da się zamrozić domowe roboty pasztet z selera... pojechałam z ilością ;) nie do przejedzenia, a żal wyrzucać :)
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: pytanie o mrożenie 03.02.12, 16:38
      Tak, ładnie się mrozi i nic złego się z nim nie dzieje
    • Gość: FRANKA Re: pytanie o mrożenie IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 03.02.12, 16:44
      jak mam za duzo to dziele sie z sasiadka ,czasami ona cos zrobi to mi przyniesie i kazdy zadowolony ,wczoraj ugotowalam cala duza dynie ,odsaczylam na sitku i dzis bedziemy jedli takie same zapiekanki na kolacje
    • headvig Re: pytanie o mrożenie 03.02.12, 16:54
      ja planuję z tego pasztetu jeszcze "paszteciki" zrobić, czyli nadziać nim ciasto francuskie :) barszczyk już też ugotowałam ;)
    • kosmopolitesiorbut Re: No to zamroź ciekły azot albo solankę. 11.02.12, 10:06
      I jeszcze sporo innych mniej ekstremalnych artykułów. Choćby ciasto phyllo.
      • Gość: Grysia oj nie uczyło sie w szkole średniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 16:45
        zamrożenie azotu czy solanki nie jest takie trudne. Azot krzepnie ( zestala się ) w temperaturze minus 210,01 stopnia Celsjusza. Solanka (przyjmijmy, że nasycony roztwór chlorku sodu) krzepnie(zamarza) w temperaturze minus 21,2 stopnie Celsjusza. Ten drugi związek można zamrozić w porządnej domowej zamrażarce. Jeśli chodzi o azot , to temperatura jego krzepnięcia jeszcze daleko ma do zera bezwzględnego (minus 273,15 stopnia Celsjusza), a w 2003 r naukowcy osiągnęli temperaturę 45 pikokelwinów.
        To wszystko zależy od "punktu podparcia", jak powiedział Archimedes...
        • kosmopolitesiorbut Re:Pytanie i odpowiedzi nie dotyczyły technologii 11.02.12, 18:10
          niedostępnych w warunkach domowych. Porządna domowa zamrażarka ma osiągi do -18'C.
          • Gość: Grysia to po co padały odpowiedzi nie dotyczące pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 18:38
            Azot i solankę wprowadził do dyskusji pan, a nie ja.
            Przecież nie jest codziennym zajęciem zamrażać azot czy solankę. Nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz to robiłam(!) . A co do zamrażarek- to średniej klasy sprzęt produkowany obecnie zamraża do temperatury minus 26 stopni. Minus 18 stopni było za komuny.
            • kosmopolitesiorbut Re: Żeby ktoś taki jak Ty miał problem.ntxt 11.02.12, 20:15

• Gość: Grysia tereferekuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 20:46
                Problem to ma pan. Napisał pan głupoty i teraz kombinuje jak z tego wyjść.
                Nie lepiej to siedzieć cicho jak nie ma się wiedzy ?
                • kosmopolitesiorbut Re: A myśl co chcesz.ntxt 11.02.12, 21:11

• Gość: tokito Re: A myśl co chcesz.ntxt IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 21:24
                    A mnie bardziej niż azot i solanka razem wzięte fascynuje stwierdzenie, że nie można zamrozić ciasta fillo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka