Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.06.04, 13:40 Mama pól puszki mlkea kokosowego, piersi kurze, chilli swieze, 1 trawke cytrynową.. zielone curry.. nie mam za to pomysłu. Pomocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: Potrzebne natchnienie 09.06.04, 13:43 Mleko kokosowe to ja bym z truskawkami zmiksowała. A kurczaka pokroiła w paseczki, pomarynowała we wszystkich przyprawach, które wymieniłaś i obsmażyła na ostrym ogniu. Ewentualnie bym z tej trawki cytrynowej zrezygnowała, za to mięso z przyprawami pomarynowała w jogurcie. I udusiła wszystko razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Potrzebne natchnienie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.04, 13:45 HAniu, wczoraj były truskawki w karmelu kokosowym , stąd znikoma ilosc tegoż :) M. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Potrzebne natchnienie 09.06.04, 13:46 Aha! Bo ja ostatnio piłam taki koktajl, tzn. mleko kokosowe + truskawki, a wcześniej mleko kokosowe + maliny i chodzą za mną te smaki, oj, chodzą.... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Potrzebne natchnienie 09.06.04, 13:48 A jakby to wszystko razem połączyć? np. pokroić kurczaka w paski, trawkę też jakoś pod wymiar, chilli wg uznania, a potem: na dużym ogniu osmażyć mięso, podlać mlekiem, wrzucić resztę przypraw i podduszać do miękkości. Jak już będzie dobre, podaj z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Znalazłem takie cuś, proszę 09.06.04, 13:50 Kurczak w pikantnym sosie kokosowym (4-6 porcji) Składniki 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 4 pomidory średnie bez skóry 2 cebule 2 łodygi selera 165 ml Mleczka Kokosowego Blue Dragon 2 łyżki Tajskiej Zielonej Pasty Curry Woh Hup 50 ml Octu Ryżowego Woh Hup 1 łyżka masła szczypior z 2 cebul sól i pieprz Przygotowanie Umyć kurczaka, osuszyć papierem kuchennym, posypać solą i pieprzem na zewnątrz i w środku i odstawić na 1 godzinę. Posiekać pomidory, cebulę, selera. Rozgrzać na patelni masło wrzucić warzywa i na wolnym ogniu dusić je przez 5 min. dodać ocet ryżowy. Wymieszać zieloną pastę curry z mleczkiem kokosowym. Rozgrzać olej i obsmażyć dokładnie kurczaka, aż skóra nabierze złotego koloru. Zdjąć z patelni. Do naczynia do pieczenia z pokrywką wkładamy kurczaka, dodajemy podduszone warzywa i zalewamy mleczkiem kokosowym z pastą curry. Pieczemy w piekarniku w średniej temperaturze ok. 1 godziny. Podajemy na półmisku posypane posiekaną dymką. Kurczak z ananasem po karaibsku (6 porcji) Składniki 3 piersi kurczaka pocięte w 2 cm paski 1 cebula posiekana 2 łyżeczki świeżego czosnku 1 łyżeczka świeżego imbiru 330 ml (dwie puszki) Mleczka Kokosowego Blue Dragon 1 mały ananas obrany ze skórki i pokrojony w paski lub plastry ananasa z puszki 1 łyżka świeżej kolendry przypieczone wiórki kokosowe dla ozdoby 20 g masła 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz Przygotowanie Rozgrzać masło i olej na dużej patelni lub woku. Wrzucić kurczaka i smażyć mieszając przez 5 minut. Zdjąć kurczaka z patelni na talerz. Na patelnię wrzucić cebulę i czosnek i dusić aż zmięknie. Dodać pieprz i imbir. Dodać mleczko kokosowe i kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Przykryć patelnię i całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Dodać ananasa, kolendrę i gotować przez max. 5 minut. Podawać przybrane wiórkami kokosowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Znalazłem takie cuś, proszę IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 09.06.04, 13:58 Dzieki, dzieki BAky:))))) Odpowiedz Link Zgłoś