Dodaj do ulubionych

bryla brazowego cukru

10.02.12, 09:25
no zrobila sie wielka bryla :( Jak ja rozbic by byl zdatny do uzycia? Mlotkiem raczej nie bo za wielka bryla...
Cos mi sie kolacze, ze jakos w mikrofali? piekarniku z czyms kamionkowym (?) ,czasami dolaczanym do cukru? Ale czegos takiego nie mam....
Pomocy! prosze....
Cukier na cito potrzebny, a nowego nie kupie, bo z domu wyjsc nie moge...
Obserwuj wątek
    • arvenne odparuj 10.02.12, 09:36
      Rozpuść w niewielkiej ilości wody i odparuj. Tylko nie używaj do tego ognia, bo niechybnie sie przypali.
    • kosmopolitesiorbut Re: bryla brazowego cukru 10.02.12, 09:48
      No i co z tego, że duża? Większa od poszewki na poduszkę na przykład? A nawet jeśli to wcześniej podziel na mniejsze bryły. Odparowywanie to sobie odpuść bo i tak nawet jak pozbędziesz się całej wody to nie będziesz miała kryształków tylko kryształ... Ktoś najwidoczniej nie miał chemii w podstawówce.
      • momas Re: bryla brazowego cukru 10.02.12, 10:01
        bryla wielkosci jaśka ....
        szukam w miare szybkiego sposobu....
        probuje mlotkiem, ale kiepsko to idzie...
        • klaryma Re: bryla brazowego cukru 10.02.12, 10:19
          niestety, chyba nic nie zaradzisz:( Też tak miałam wielorotnie, próby rozbijania młotkiem/tluczkiem do mięsa, robijania w malakserze, bez efektu. Z tego co pamietam, na niektórych opakowaniach piszą, zeby taką bryłę owinąć w wilgotną ściereczke i zostawic na dobę, tak więc nie jest to sposób na cito...
          • qubraq Re: bryla brazowego cukru 20.02.12, 15:56
            Nie rozumiem co to znaczy, że młotkiem nie idzie rozbić taka bryłę cukru; trzeba ją wsadzić do plastykowej torby i przywalic raz i drugi - jak radzi Kosmo - podzielić na mniejsze bryły i dalej tak samo - dobry do tego byłby drzewianny tłuczek do mięcha, tylko żeby nie uszkodzic torby w której jest ta bryła schowana; pół wieku temu kiedy jeszcze sie wspinalem w Verkors,
            niektóre dziury na nity (do powieszenia na nich ławeczki - przy kompletnym braku w pionowej scianie chwytów stopni czy wogóle nawet szczelin na haki...) trzeba było samemu sobie wykuwać waląc młotkiem w szlagbor ... :-)
            • momas Re: bryla brazowego cukru 20.02.12, 16:03
              nie idzie, jak sie ma uszkodzone lapki :(
              mam nadzieje, ze wkrotce to minie i bede walila mlotkiem, az milo :)
              • beata_ Re: bryla brazowego cukru 20.02.12, 16:40
                Momas, włóż w powłoczkę - większą niż jasiek, żeby było za co trzymać i z rozmachem pirzgnij ze dwa razy o podłoże... beton jaki, albo co?

Na pewno nie w posadzkę, parapet ani blat kuchenny! :-)
                • momas Re: bryla brazowego cukru 20.02.12, 22:45
                  pracowicie utłukłam, resztę mikrofala załatwiła :D
      • Gość: Grysia pan też nie uczył się chemii w podstawówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 14:02
        a pisze pan, że w szkole nauczył się pan myślenia...
        Proszę pana, jak pan rozpuści zbrylony cukier w wodzie i odparuje go pan, to otrzyma pan kryształki cukru namnożone na każdym ziarenku zanieczyszczającym słodką zawiesinę, a nigdy nie jeden kryształ. Takich cudów nie ma .
    • mhr2 jak to powstalo, cukier w zlym klimacie? 10.02.12, 10:24
      momas napisała:

> no zrobila sie wielka bryla :
      • momas Re: jak to powstalo, cukier w zlym klimacie? 10.02.12, 10:27
        wyjasniam:
        w zlym klimacie i w zlym miejscu.:( czyli w zbyt wilgotnym miejscu.
        • mhr2 ile kg. to bylo,bo wiecej jak 1/4kg, niepotrzebne 10.02.12, 10:41
          momas napisała:

> wyjasniam:
          > w zlym klimacie i w zlym miejscu.:( czyli w zbyt wilgotnym miejscu.
    • godiva1 Re: bryla brazowego cukru 10.02.12, 18:52
      Ja wkladam do kuchenki mikrofalowej na jakies 20 sekund i robi sie w miare sypkie.
      • momas Re: bryla brazowego cukru 10.02.12, 19:02
        o! swietnie!!!! reszte tak uzdatnie :)
    • popielucha Re: bryla brazowego cukru 19.02.12, 22:41
      Mnie sposób z woda niewiele pomógł, lepiej poszło na tarce, ale też tak sobie, w dodatku to niewdzięczna i brudna robota.
      • minniemouse Re: bryla brazowego cukru 21.02.12, 00:48
        jeszcze mozna wlozyc do piekarnika, z garnkiem wody. i podgrzewac.

Minnie
    • linn_linn Re: bryla brazowego cukru 21.02.12, 07:41
      Wyobraz sobie, ze masz w domu tzw. glowe cukru:
      pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82owa_cukru_%28cukier%29
      Kiedys obie radzono :)
      • qubraq Re: bryla brazowego cukru 21.02.12, 10:12
        Wiecie... i tu sie uwidacznia zbawienna rola naszego forum - zawsze ktos pomoże podpowie i zrobi to lepiej niz wszystkie przeglądarki razem :-)... Moni wybacz, nie wiedziałem ze masz łapki niesprawne... Pomysl z powłoczką jest znakomity! postaram sie zapamietac... :-)
    • mhr2 najlepiej zetrzec na tarce odpowiednia ilosc, 21.02.12, 15:06
      momas napisała:

> no zrobila sie wielka bryla :

bo napewno calej nie potrzebujesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka