25.02.12, 20:05
zainspirowana przepisem na kurczaka w cydrze oraz prośbą tam umieszczoną, uprzejmie proszę o dobry, nieupierdliwy i sprawdzony przepis na cydr.

ps. wiem, że wujcio gugiel by podpowiedział, ale nie chce mi się przekopywać przez pierdylion stron.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Cydr szopena 25.02.12, 20:08
      Bodajrze z GP. Przekopiowany więc nie do mnie pretensje:
      "...Cydr

- duza butelke (2-3 litry, plastikowa) soku jablkowego BEZ KONSERWANTOW (moze byc tylko
      jablkowy a moze tez byc mieszany).
      - opakowanie drozdzy winiarskich, albo specjalnych do cydru albo do bialego wina (ja uzylem
      drozdzy Cotes de Blanc firmy Red Star), 5g spokojnie wystarczy na pierwsze eksperymenty.
      - opcjonalnie laktoza.

Procedura cydru robienia.
      1. Butelke otworzyc, odlac szklanke soku i z przyjemnoscia ja wypic.
      2. Do butelki wsypac odpowiednia ilosc laktozy (o tym bedzie dalej), butelke zakrecic i
      energicznie mieszajac laktoze rozpuscic, jesli nie dodajemy laktozy to tez trzeba ta butelka
      ostro pomachac by sok dotlenic.
      3. Do butelki dodac 1-1.5g drozdzy (moje butelki bylu 2.4l, 5g drozdzy podzielilem na 3).
      4. Na gwint butelki nalozyc kawalek folii spozywczej (cling film) i umocowac ja gumka
      (zakretke do butelki dobrze schowac).
      5. Odstawic w miejsce gdzie temperatura urzyma sie pomiedzy 12 a 18 stopni C na 2
      tygodnie. Jak cydr bedzie gotowy to zrobi sie klarowny i drozdze opadna na dol.
      6. Spedzic dluzsza chwile szukajac zakretek, ktore byly dobrze schowane.
      7. Do kazdej butelki dodac 3 kostki cukru. Szczelnie zakrecic i odstawic na nastepny tydzien
      lub dwa (im zimniej tym dluzej, idealnie okolo +18C). Cydr sie nagazuje, butelki zrobia sie
      twarde..."
      • Gość: ja literówka to nie wynik niewiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 20:45
        Literówka – błąd powstały w trakcie maszynowego przepisywania tekstu (np. na maszynie do pisania lub klawiaturze komputera), a niegdyś (w czasach zecerstwa) także błąd składu. Do literówek zaliczamy tylko czysto mechaniczne błędy typu: pominięcie znaku, powtórzenie, wstawienie niewłaściwego, wstawienie wielkiej litery zamiast małej itp.

Jedną z odmian literówek jest błąd, który doczekał się nawet swojej nazwy gwarowej – tzw. czeski błąd.

Do literówek nie zaliczamy błędów powstałych w wyniku niewiedzy osoby piszącej lub przepisującej.
      • doral2 Re: Cydr szopena 25.02.12, 20:55
        kosmopolitesiorbut do nóżek padam :*
        • ajer2 Re: Cydr szopena 25.02.12, 22:53
          Proszę fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,133473159.html
    • kosmopolitesiorbut Re: Ja jestm na nogach od 3 w nocy a Ty? 25.02.12, 21:02
      Ciekawe kogo główka bardziej zabolała skoro nie potrafisz na temat...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka