Dodaj do ulubionych

Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miodzie?

IP: *.toya.net.pl 28.02.12, 16:22
Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miodzie? Nie mam pomyslu a wydaje mi sie ze zwykle ziemniaki nie pasuja;(
Obserwuj wątek
    • momas Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 28.02.12, 16:38
      ryż?
      • kosmopolitesiorbut Re: Momas - z ciekawości bo masz fajne pomysły, 28.02.12, 17:27
        ale skąd ci się wziął ten ryż?
        • momas Re: Momas - z ciekawości bo masz fajne pomysły, 28.02.12, 21:45
          Bo te żeberka w coli (nie jadlam) skojarzyly sie z zeberkami duszonymi w sosie sojowym -danie chinskie, takie troche slono-slodkowo-kwaśne
          :)
          • kosmopolitesiorbut Re: No i teraz wszystko jasne! 29.02.12, 15:45
            Ja te "colowe" różności gdzieś widziałem i raczej kojarzy mi się z amerykanizacyjną kuchnią bardzo daleko od Azji, ale wychodząc Twojego skojarzenia to pewnie, że tak.:-)
            • Gość: dorotkah Re: No i teraz wszystko jasne! IP: *.hsd1.il.comcast.net 29.02.12, 20:39
              Tez mysle,ze przepis bardziej w strone USA niz Chin.Szynka w coca coli,ciasto czekoladowe z coca cola,zeberka.Wbrew pozorom czesto bardzo smaczne.
    • kosmopolitesiorbut Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 28.02.12, 17:25
      Po pierwsze: a dlaczego zwykłe ziemniaki nie pasują?
      Po drugie: co to są zwykłe ziemniaki?
      Po trzecie: możesz ziemniaki upiec lub zrobić po "staropolsku" - przepisów w necie multum.
      Po czwarte podaj z własnoręcznie upieczonym chlebem na zakwasie.
      Ten ryż to mi za bardzo nie pasuje. kasza gryczana na sypko , kraszona skwarkami - i owszem.
      • Gość: aqua48 Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod IP: 31.187.12.* 28.02.12, 17:48
        Ryż nie bardzo mnie właśnie do żeberek ziemniaki pasują. Ostatnio zrobiłam puree z kwaśną śmietaną i serkiem topionym, wyszło bardzo puchate i delikatne, na pewno byłoby dobre do żeberek.
        • Gość: dorotkah Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod IP: *.hsd1.il.comcast.net 28.02.12, 20:01
          Pieczone ziemniaki albo takie wielkie fryty.Z tluczonymi tez dobre.Mozna dodac do tluczonych przesmazona cebule,papryke,papryczke jalapeno,zapiec z ostrym zoltym serem.I do tego coleslaw.
    • sawqeluna Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 29.02.12, 00:29
      w coli to z frytkami. typowa kuchnia amerykańska...
      do tego może czerwoną kapustę.
    • para-buch Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 29.02.12, 11:22
      Pewnie, że ziemniaki są jak najbardziej na miejscu - zapiekane, a może takie pieczone pod warstwą soli? ryz też - jak najbardziej:) mi pasowałaby najbardziej jedynie spora porcja sałatki
    • simon_r Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 29.02.12, 15:34
      Z pęczakiem albo inną kaszą jęczmienną.
    • liliankago Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 08.03.12, 11:20
      ja podaję je z pieczonymi ziemniakami tzn jak układam mięso w naczyniu to pomiędzy mięso kładę obrane poćwiartowane ziemniaki i razem smażę, jeśli mięso robię w rękawie/torebce do pieczenia to do naczynia wlewam trochę wody z oliwą i k ładę ziemniaki a na koniec wywalam mięso wraz z tłuszczem z worka i zapiekam jeszcze ok 10 minut
      • maalgoshka Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 08.03.12, 14:15
        Ja do zeberek na slodko-ostro (w sosie BBQ) podaje pieczone ziemniaki, gotowana kukurydze w kolbie z maslem i oczywiscie coleslaw. Bardziej po amerykansku chyba sie nie da :)
        • pawell_3 Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 09.03.12, 11:29
          Z chlebem
    • senin1 a ja zdecydowanie zgodze sie z momas 09.03.12, 11:42
      wszystko miesno - slodkie niezbyt dobrze komponuje sie z ziemniakami wg mnie
      wszystkie kasze i chleby lubia tzw, 'savoury' (slony, ostre przyprawy) smak

ryz natomiast swietnie sie nadaje do obu - slodkich i slonych

mialam keidys przygode przyrzadzania wieprzowiny na sposob chinski (podobno oryginal) z ziemniakami (sos sojowy i slodkawe przyprawy) - kuchnia chinska i ziemniaki to zdecydowane nieporozumienie

wiem, wiem, zeberka w miodzie i coli to nie kucznia chinska, ale tak sie skalda ze znam polaczenie smakow : wieprzowina,+miod+ troche inej slodyczy - (swoja droga musi to byc/jest swietne polaczenie) zdecydowanie ryz sie do tego nada, nie kasza, nie makaron, a ryz

ziemniaki odpadaja...chleb chyba tez, no chyba ze jakies inne dodatki tam beda
      • momas Re: a ja zdecydowanie zgodze sie z momas 09.03.12, 13:17
        no własnie - o to mi chodzilo. O polaczenie smakow, a nie rodzaj kuchni.
        A ryz jest taki.... neutralny :)
        • Gość: kretynka podam wode, IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.12, 16:22
          momas napisała:

> no własnie - o to mi chodzilo. O polaczenie smakow, a nie rodzaj kuchni.
          > A ryz jest taki.... neutralny :)
      • jackk3 Re: a ja zdecydowanie zgodze sie z momas 09.03.12, 18:01
        Senin, 'Matko Boska' zeberka z ryzem??? Poza tym te zeberka w 'coli' to jakies nieporozumienie.
        • Gość: senin Re: a ja zdecydowanie zgodze sie z momas IP: *.dyn.iinet.net.au 09.03.12, 18:16
          jack, Matko Boska - nigdy nie probowales?. to najwyzszy czas to zrobic

zeberka z ryzem, jak najbardziej! jedno ze szczesliwszych polaczen

nawet te "nieslodkie" swietne sa z ryzem

wszystko dobrze smakuje z ryzem
          • beata_ Re: a ja zdecydowanie zgodze sie z momas 09.03.12, 19:15
            Gość portalu: senin napisał(a):

[...]
            > wszystko dobrze smakuje z ryzem

He, he... zależy komu :-))

Dla mnie ryż to do pomidorowej (z kluskami nie lubię), na półsłodko - ze śmietaną i z cynamonem (albo bez) i do "chińszczyzny". Nic innego z ryżem mi nie smakuje.
            Uczciwie mówię - próbowałam! :-)
            • Gość: senin Re: a ja zdecydowanie zgodze sie z momas IP: *.dyn.iinet.net.au 15.03.12, 13:21
              beata_ napisała:
              >
              > He, he... zależy komu :-))
              >
              > Dla mnie ryż to do pomidorowej (z kluskami nie lubię), na półsłodko - ze śmieta
              > ną i z cynamonem (albo bez) i do "chińszczyzny". Nic innego z ryżem mi nie smak
              > uje.
              > Uczciwie mówię - próbowałam! :-)

no to szkoda, bo wyglada na to, ze nie powinnas probowac zadnych kuchni poza europejskimi... no i (moze) amerykanska)

no ale co tam, nie musisz :)
              • beata_ Re: a ja zdecydowanie zgodze sie z momas 17.03.12, 15:37
                Gość portalu: senin napisał(a):

> no to szkoda, bo wyglada na to, ze nie powinnas probowac zadnych kuchni poza eu
                > ropejskimi... no i (moze) amerykanska)

A to wcale nie jest powiedziane :-) Mnie ryż nie idzie w takich dość typowych na naszych stołach zastosowaniach... jakiś kurczak w potrawce czy inne mięso znane w smaku. Nie wykluczam, że w zestawieniu z rzetelnie "obcymi" smakami byłoby inaczej. Tak jak oporów najmniejszych nie mam przy "chińszczyźnie" - nawet jak ryż nie do końca chiński jest :-)

> no ale co tam, nie musisz :)

Raczej nie mam okazji, nawet gdybym chciała :-)
          • liliankago Re: a ja zdecydowanie zgodze sie z momas 14.03.12, 10:12
            u nas też często podaje się ryż do mięs zwłaszcza dzieci lubią takie połączenie, nie przepadają za ziemniakami (chyba że są to frytki lub pieczone ziemniaki)
            • pawell_3 Re: a ja zdecydowanie zgodze sie z momas 15.03.12, 11:54
              Popieram ryż - jest lekki a ziemniaki nie.
            • mhr2 kwestia przyzwyczajenia, osobiscie uwielbiam ryz, 15.03.12, 12:23
              liliankago napisała:

> u nas też często podaje się ryż do mięs zwłaszcza dzieci lubią takie połączenie
              > , nie przepadają za ziemniakami (chyba że są to frytki lub pieczone ziemniaki)

widzisz ze u nas odwrotnie to nic nie znaczy, bo tutaj tylko
              "frytki lub pieczone ziemniaki" pasuja dla nas,
              ryz wolimy z innymi produktami,
    • Gość: kkk Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod IP: *.swisscom.com 09.03.12, 20:28
      zeimnior pieczony w folii albo domowe frytki
      slinka mi leci
      moja mama robi kurczaka w miodzie, sosie sojowym i ostrym keczupie, tez bym sobie zjadla
      • mhr2 Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 14.03.12, 10:19
        jak juz takie zeberka to tylko frytki, raz a dobrze
        • mel.la Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 15.03.12, 13:36
          Frytki i salata
          bulka paryska z maslem czosnkowym
    • dziaadek Ryz 17.03.12, 14:06
      Kurcze, w Polsce bez ziemniakow ani rusz :))))

Dla mnie zeberka na slodko to potrawa chinska i najlepiej mi do tego pasuje neutralny smakowo ryz.
      • mhr2 wlasnie te w coli, o jakim wieku piszesz? 17.03.12, 14:13
        dziaadek napisała:

> Kurcze, w Polsce bez ziemniakow ani rusz :))))
        >
        > Dla mnie zeberka na slodko to potrawa chinska i najlepiej mi do tego pasuje neu
        > tralny smakowo ryz.
      • mel.la Re: Ryz 17.03.12, 17:44
        dziaadek napisała:

> Kurcze, w Polsce bez ziemniakow ani rusz :))))

Nie, no ja spoza Polski ale tu tez zeberka serwowane sa z ziemniakami pieczonymi w kawalkach, w folii w calosci albo z frytkami :))))
        A ten ryz to tak na sucho ?? :D
        • momas Re: Ryz 17.03.12, 22:48
          ten ryz, to taki suchy nie jest - raczej nie gotuje sie go na super sypko, jezeli zdecydujesz sie na sposób "azjatycki" ;) (paleczkami po ziarenku???? nie.....)
          A te zeberka sa suche? Nie maja nic, a nic mokrego sosu?
          • Gość: dorotkah Re: Ryz IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.03.12, 00:26
            Zeberka,ktore ja lubie sa slodkawo ostrawe.Sos bbq je oblepia,ale nie jest to sos do polewania czegokolwiek tylko wlasnie taki do oblepienia tych zeberek.Zeberka,ktore pamietam z Polski i ktorych nie cierpialam to bylo zupelnie inne zwierze i do tamtych ryz moglby pasowac.Jakos do zeberek w stylu amerykanskim mi nie pasuje.Inna bajka.Tak samo jak zrazy zawijane podane z ryzem to bylaby profanacja dla mnie a juz jakies guisado z ryzem jak najbardziej w porzadku.Ja do polskich dan lubie ziemniaki albo jakies kluchy,no do kurczaka moge zjesc ryz.U mnie w domu sie jadlo wlasnie do kurczaka troche ryzu,troche ziemniakow(przewaznie ryz od pomidorowej zostawal bo jakos lepiej makaron szedl).Do dan orientalnych czy meksykanskich ryz jak najbardziej jem.
            • Gość: senin Re: Ryz IP: *.dyn.iinet.net.au 18.03.12, 04:06
              Gość portalu: dorotkah napisał(a):

> Zeberka,ktore ja lubie sa slodkawo ostrawe.

no i wlasnie do takich ryz bardzo pasuje - bo slodkawo ostre smaki to juz bardzo 'azjatycki kierunek"

oczywiscie, nie ma przymusu tego lubic, niemniej - ryz pasuje bez dwoch zdan
              • Gość: dorotkah Re: Ryz IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.03.12, 07:39
                No widzisz a dla mnie to typowe,amerykanskie barbecue a nie orientalny smak.No moze jakby zjechac na dol,na poludnie i zrobic tzw."dirty rice" albo ryz z fasola,pojsc w kreolskie klimaty.Tu mowa o zeberkach w coca coli a to malo orientalnie mi sie kojarzy.
                • Gość: senin Re: Ryz IP: *.dyn.iinet.net.au 18.03.12, 11:28
                  to powiem inaczej - miesa przyprawiane na slodko (slodko/ostro itd) sa standardem w kuchniach azjatyckich (stad moje porownanie do zeberek w miodzie) i swietnie komponuja sie z ryzem

ale rozumiem, ze nie kazdy to lubi,

nie mniej stanowcze twierdzenie, ze nie pasuja jest po prostu nieprawda
          • mel.la Re: Ryz 18.03.12, 09:29
            momas napisała:

> A te zeberka sa suche? Nie maja nic, a nic mokrego sosu?
            >

Sos serwujesz osobno np. czosnkowy :)
            • Gość: dorotkah Re: Ryz IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.03.12, 22:56
              Ja Senin jestem z Illinois.Tu za dodanie ketchupu do hot doga zabijaja :-)
            • zuz-a34 Re: Ryz 19.03.12, 11:30
              Myślę, że żeberka muszą być soczyste.
              • mhr2 zalezy jakie kupilas, lubie te grube z "chzastka", 19.03.12, 13:52
                zuz-a34 napisała:

> Myślę, że żeberka muszą być soczyste.
    • mhr2 to napisz co tobie pasuje, 19.03.12, 14:49
      Gość portalu: ana napisał(a):

> Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miodzie? Nie mam pomyslu a wydaje mi s
      > ie ze zwykle ziemniaki nie pasuja;(
    • annjen Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 23.03.12, 11:54
      podbijam, bo zamarynowałam takie właśnie żeberka. na pewno zrobię ziemniaki pieczone, ale jaki dodatek warzywny? nic mi nie przychodzi do głowy...
      • Gość: dorotkah Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod IP: *.hsd1.il.comcast.net 24.03.12, 08:08
        coleslaw
    • Gość: soplica Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod IP: *.045.c70.petrotel.pl 04.03.13, 15:20
      po prostu - FRYTKI
    • triismegistos Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 04.03.13, 15:24
      Yyy, o matko, żeberka w coli...
      Z ryżem będą pewnie pasowały.
    • budzik11 Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 04.03.13, 17:00
      A ja bym takie żeberka dała z... kluskami śląskimi. I do tego surówka ze świeżej kapusty (z sosem słodko-musztardowym).
    • godiva1 Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 04.03.13, 18:03
      W stanie w ktorym mieszkam (Ohio) podaloby sie bez macznego produktu na cieplo, za to albo z salatka makaronowa (albo ryzowa) z majonezem, albo z fasolka (tez na slodko, po bostonsku), i prawdopodobnie chipsy, i kukurydza i jakies grillowane warzywa.
      Ale spytalam kolege ktory pochodzi z Georgii i on mowi ze takie zeberka sie je bez dodatkow, tylko z duza iloscia alkoholu.
      Wiec nie ma regul, pewnie moznaby i z kuskusem. Zrob z czyms co lubisz i nie przejmuj sie.
    • squirk Re: Z czym mozna podac zeberka w coli albo w miod 04.03.13, 18:15
      U nas będą dziś żeberka w syropie klonowym wg przepisu Nigelli, czyli też słodkawe, podam z ryżem i surówką z ogórka z czosnkiem, chili i imbirem.
      :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka