Dodaj do ulubionych

Zupy mi się chce, ale

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.12, 13:50
... ostatnio mam problem z żołądkiem, także wszelkie żurki, fasolówki, kapuśniaki czy cebulowe odpadają. Kilka dni temu jadłam warzywną, kalafiorową, pomidorową. I pomysły na coś lekkostrawnego się skończyły. A zupy uwielbiam i chcę je jeść:) Specjalizujecie się w jakichś lekkich zupach? Poproszę o przepisy:)
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: Zupy mi się chce, ale 05.03.12, 13:56
      brokułowa - jak kalafiorowa
      krupnik - zwykła warzywna plus dodajesz kilka łyżek (nie za dużo) kaszy, najlepiej o średniej grubości
      poza tym barszcz czerwony, barszcz ukraiński, szczawiowa, szpinakowa, marchewkowo-paprykowa, dyniowa
      przepisy pewnie znasz, jeśli nie, to pytaj

a na problemy z żołądkiem najlepsze jest gotowane przez kwadrans na małym ogniu siemie lnianę - kleik, wszystko Ci załagodzi, albo krupnik wyżej wymieniony
      • Gość: Weronika Re: Zupy mi się chce, ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.12, 15:17
        Dzięki.

Znam większość, ale niestety szczawiowa (kwaśna - źle), barszcz ukraiński (fasola -źle, no ew. można bez, ale to już nie to samo) i marchewkowo-paprykowa odpadają (papryka:().

Zapomniałam o krupniku, który bardzo lubię, ew. brokułowa np. krem, to też fajny pomysł, no i szpinakowa i dyniowa - tych nie jadłam... Masz jakiś sprawdzony przepis czy wystarczy "pierwszy-lepszy" z internetu? ;)
      • anaiss Re: Zupy mi się chce, ale 05.03.12, 16:20
        selerowa, moja ulubiona :)
    • mhr2 Re: Zupy mi się chce, ale 05.03.12, 13:58
      Weronika

wszystkie warzywa do garnka, masz problem wiec tylko z woda,
      gotuj, przypraw wedlug twojego smaku gotowe, duzy garnek na tydzien,
      dodac mozesz pomidory, smietanke moze jakis kwas ogorkowy, czy inny
    • lashqueen Re: Zupy mi się chce, ale 05.03.12, 15:48
      Jest zima, sezon na koper włoski (dobry na dolegliwości trawienne). Pokrojony, ugotowany w wywarze warzywnym, zmiksowany na gładko i jest zupa. Z grzankami pycha.
      • Gość: en Re: Zupy mi się chce, ale IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 16:30
        Kartoflanka
        Porowo-ziemniaczana
      • ania_m66 Re: Zupy mi się chce, ale 05.03.12, 16:30
        o tak, koper wloski jest swietny.
        b. dobra jest tez zupa krem z kopru i marchewki.
        oczywiscie smietane, jesli jest ci za ciezka mozesz pominac, albo zastapic na talerzu jogurtem.
        warzyw nie musisz podpiekac lub podsmazac, ale takie beda jeszcze smaczniejsze.
        do tej zupy doskonale pasuje "wkladka" z gotowanej ryby i masz lekki ajntopf.
    • marghe_72 Re: Zupy mi się chce, ale 05.03.12, 17:38
      szpinakowa
      cukiniowa
      cytrynowa
      bazyliowa
      pomidorową można robić na wiele sposobów

a egoztyczne Cię interesują? Kuchnia tajska, chińska, hinduska itp?

Zakładam, że serowe, cebulowe, czosnkowe itp za ciężkie
    • Gość: pasqda Re: Zupy mi się chce, ale IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.12, 17:48
      Tę polecam, lekka, a smak bardzo fajny:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89826620,89915389.html
      albo ta:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,97018884,97397651.html
      bardzo ją lubię, niesamowicie aromatyczna, papryczkę chilli możesz pominąć.
      • joa66 Re: Zupy mi się chce, ale 05.03.12, 19:00
        Na lenia: :)

Brokułowa

1) cebula lub dymka lub to i to
        2) łyżka oliwy 1 łyżeczka masła
        3) brokuły (może byc z mrożonki)

Kalafiorowa

1) por
        3) kalafior (lepiej nie z mrożonki)

Z zielonego groszku

1) dymka, trochę świeżej mięty
        3) groszek zielony (mrożonka)

Na (2) podduszamy (1). Dodajemy (3), potem wodę i gotujemy. Doprawiamy, a jak warzywa zmiękną koniec gotowania. Potem miksujemy na krem.

Można jeść z:

-dobrym chlebem
        -grzankami
        -groszkiem ptysiowym
    • lonely.stoner Re: Zupy mi się chce, ale 05.03.12, 19:29
      moja ulubiona ostatnio to pieczarkowa :)
      poza tym lubie zupe z pora i ziemniakow (taka w wersji cream- czyli wszystko razem zblendowane. Ale w kawalkach tez moze byc fajna).
      Zupe krem z marchewki i kolendry. (marchew sie blenduje, kolendre dodaje i to dosc sporo poszatkowana na sam koniec). Przepisy sa w necie.
      A krupnik to robie z roznej kaszy (jeczmienna, manna) albo czasem z ryzu.
      I zupka Minestrone- chociaz akurat dla mnie to jest dziwne polaczenie hehe.
      Zupa rybna- do ktorej mozna wrzucic rozne takie powiedzmy odpadki rybne, ktorych w calosci raczej sie nie jada.
      • lonely.stoner Re: Zupy mi się chce, ale 05.03.12, 19:30
        jeszcze tylko dodam ze zupe to mozna wlasciwie zrobic ze wszystkiego, nawet z przyslowiowego gwozdzia, jak juz nic nie ma w domu.
    • Gość: ładne_kwiatki Re: Zupy mi się chce, ale IP: *.lupro.net 07.03.12, 06:45
      Na problemy z żołądkiem, jedynie zypy na bazie kasz, ryżu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka