11.03.12, 23:00
Do znawców.
Mam słoik z cieciorką w zalewie. Czy taka się nada ?
I pytanie nr 2 - może głupie ale ważne dla osoby która nie może gryźć twardych rzeczy. Po usmażeniu falafel jest miękki? ( Mam świeżo założony aparat orto. i boję się że znów mi zamek strzeli )
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: falafel 11.03.12, 23:07
      1) nada się, chociaż z własnoręcznie ugotowanych lepsze są 2) falafel jest miękki 3) smaczny też!
      • Gość: Kasia Re: falafel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 23:25
        Giggus, a masz jakiś naprawdę godny polecenia przepis? Kiedyś robiłam ze znalezionego "gdzieś w googlu" i falafele kompletnie się mi rozpadły w tłuszczu i tyle było mojego falafelowania.
        • corrina_f1 Re: falafel 12.03.12, 11:17
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Giggus, a masz jakiś naprawdę godny polecenia przepis? Kiedyś robiłam ze znalez
          > ionego "gdzieś w googlu" i falafele kompletnie się mi rozpadły w tłuszczu i tyl
          > e było mojego falafelowania.

Ja wprawdzie nie giggus, ale przepis sprawdzony od lat. Z domu teściowej.
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57397992,57397992.html
    • kosmopolitesiorbut Re: Na oba pytania: tak.nt 11.03.12, 23:56

• corrina_f1 Re: falafel 12.03.12, 11:15
      agpagp napisała:

> Do znawców.
      > Mam słoik z cieciorką w zalewie. Czy taka się nada ?
      > I pytanie nr 2 - może głupie ale ważne dla osoby która nie może gryźć twardych
      > rzeczy. Po usmażeniu falafel jest miękki? ( Mam świeżo założony aparat orto. i
      > boję się że znów mi zamek strzeli )

Teoretycznie się nada, w zasadzie nie musisz z nia nic już robić bo jest ugotowana.
      Ad 2 - wiem że na poczatku trochę się panikuje i uważa na wszystko co się je, ale zapewniam Cię, że za jakiś czas będziesz bez obaw jeść absolutnie wszystko. Włącznie z jabłkami, orzechami itp. Falafel po usmażeniu jest raczej miękki, ma tylko chrupiącą skórkę.
      • agpagp Re: falafel 12.03.12, 13:36
        Kiedy miałam tylko górę to było oki :) wcinałam wszystko ale teraz przy dole przejechałam się niestety na winogronie :D dlatego na razie ostrożnie i będę się przyzwyczajać :)
        • mhr2 Re: falafel 12.03.12, 14:21
          ja postepuje tak ze wszystkimi warzywami, ale poczytalam
          oczywiscie przepisow jest tysiac, czy to arabskie czy inne nie wiem,
          mozliwe ze dodalam inne ziola, czy to warzne?

pl.wikipedia.org/wiki/Falafel
        • corrina_f1 Re: falafel 15.03.12, 11:42
          agpagp napisała:

> Kiedy miałam tylko górę to było oki :) wcinałam wszystko ale teraz przy dole pr
          > zejechałam się niestety na winogronie :D dlatego na razie ostrożnie i będę się
          > przyzwyczajać :)

Nauczysz się, serio, nie takie rzeczy jadłam mając górę i dół. Po kilku miesiącach zapomnisz że w ogóle masz aparat :)
    • coralin Re: falafel 12.03.12, 20:11
      Cieciorka w słoiku i puszce jest ugotowana. Mnie na tym forum parę lat temu odradzali i doradzali wyłącznie namoczoną suchą. Popsułam sobie blender, ale dostałam info, że miałam za slaby, a cieciorka była stara. Odpowiedzi w tym wątku utwierdzają mnie w tym, że pewnie mało kto robi z tej namoczonej, suchej. Ta którą masz to ugotowana, więc jest miękka od razu.
      • buka007 Re: falafel 15.03.12, 12:11
        ja robie z suchej, namoczonej :-)
        Zrobilam raz z cieciorki z puszki i wszystko mi sie rozpadlo na patelni.
        Od tej pory robie tylko z moczonej.
        Rano zalewam woda, wieczorem jest gotowa. 10-12 godzin jej starczy.
        • buka007 Re: falafel 15.03.12, 12:14
          a! i blendera tez bym nie ryzykowala! Ja ja miksuje robotem kuchennym, mam taki latajacy nozyk do siekania.
        • corrina_f1 Re: falafel 16.03.12, 15:33
          buka007 napisała:

> ja robie z suchej, namoczonej :-)
          > Zrobilam raz z cieciorki z puszki i wszystko mi sie rozpadlo na patelni.

Bo na patelni się tego nie robi, najlepiej w garnku - na głębokim oleju jak frytki.
          • buka007 Re: falafel 16.03.12, 19:17
            aaa..! nie wiedzialam.
      • znana.jako.ggigus cieciorka jest niebezpieczna dla blendera, 16.03.12, 16:39
        jesli od razu sie czöowiek bierze za calosc. Trzeba zaczac od malej porcji, a potem dodawac male ilosci. Dobrze jest poprzez pocieranie wzajemnie o siebie ugotowanych ziaren cieciorki pozbyc sie tej twardej skorki. Nie trzeba oczywiwscie pozbywac sie skorki u wszystkich ziaren, ale tak u 1/3 dobrze by bylo dla blendera.
    • ekspress.net Re: falafel 15.03.12, 16:50
      Nada się i będzie miękki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka