Dodaj do ulubionych

falafel - pytanie mocno techniczne

17.11.12, 19:15
mamy jutro sped w pracy i zobowiazalam sie przyniesc cos do jedzenia.
jako, ze wczoraj wieczorem wszyscy jeczeli o falafel, bedzie falafel do samodzielnego zlozenia.
kupilam w tym celu takie cienkie chlebko-nalesniki w tureckim sklepie, oliwki, peperoni, pomidory itp.
tudziez dwie paczki b. przyzwoitej mieszanki na falafel no i dopiero teraz doczytalam, ze z opakowania wychodzi 10 szt. a ja potrzebuje razem ze 30, czyli brakuje mi 10.
sklep juz zamniety, ciecierzyce w puszce mam.
i tak sie zastanawiam co bedzie lepsze - domieszac mala zmielona puszke cieciorki do mieszanki przed smazeniem i doprawic, czy zrobic je osobno?
pierwsze rozwiazanie byloby mi wygodniejsze, ale nie wiem, czy to dobry pomysl z uwagi np na konsystencje masy.
jak myslicie?
smazyc bede w domu. w pracy mamy mikrofale.
oprocz falafel bedzie hummus, oliwa i dukkah i dip z sera typu feta i oczywiscie duzo arabskiego chleba.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: falafel - pytanie mocno techniczne 17.11.12, 19:28
      Zrobic z dwoch paczek i podzielic na mniejsze kawalki, tak zeby z jednej paczki wyszlo 15 kawalko? :-P
      • ania_m66 Re: falafel - pytanie mocno techniczne 17.11.12, 20:03
        glasscraft napisała:

> Zrobic z dwoch paczek i podzielic na mniejsze kawalki, tak zeby z jednej paczki
        > wyszlo 15 kawalko? :-P

niby slusznie, ale do paczek dolaczony byl wichajster - porcjownik, ktorego bede uzywala, wiec mysle, ze porcje sa pod niego wyliczone.
        zapomnialam dodac, ze falafel robilam raz zyciu daaawno temu i ze jutro rano nie bede miala czasu ani kompletnego back-up'u na eksperymenty kulinarne :)
        • roseanne Re: falafel - pytanie mocno techniczne 17.11.12, 20:30
          domiel ciecierzyce, wymieszaj z mieszanka
          ewentualnie dodaj jajko do lepszego zwiazania sie

nigdy nie uzywam dodatkowego sprzetu poza lyzka stolowa i rekami :-)
          • ania_m66 Re: falafel - pytanie mocno techniczne 17.11.12, 20:37
            ustrojstwo wyglada dokladnie tak
            w sklepie internetowym kosztuje w promocji 8,99 zamiast 11,99. ja dalam dzisiaj 2,99.
            mysle, ze panu w arabskim sklepie sie cos pomyrdalo, ale taka cena wdniala przyklejona na opakowaniu 2 mieszanek i tego czegos :)
            • roseanne Re: falafel - pytanie mocno techniczne 17.11.12, 21:58
              cena super :-)

jakbym robila ilosc imprezowa to owa wyciskarka by mogla sie okazac przydatna
              na potrzeby domowe robie jak wszelkie mielone

swoja droga uwielbiam etniczne sklepiki
            • Gość: znana.jako.ggigus takie ustrojstwo ma kazdy IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.12, 13:19
              sprzedawca falafeli w kazdej budzie. ale mozna tez klasc lyzka na rozgrzany olej.
    • corrina_f1 Re: falafel - pytanie mocno techniczne 18.11.12, 10:25
      W kwestii mieszania i jakichś mieszanek, nie pomogę, my zawsze robimy z namoczonej w nocy cicierzycy suszonej. Ale może cokolwiek mój archiwalny wątek Ci pomoże:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57397992,57397992.html
    • corrina_f1 Re: falafel - pytanie mocno techniczne 18.11.12, 10:29
      Nieźle zaopatrzony ten sklep arabski, ale pomimo że psioczę na wszystkie arabsko-tureckie przybytki w PL, to widze że tu wychodzi jeszcze drożej :( Szkoda, bo już miałam nawet szukać info, czy do Polski wysyłają...
      • ania_m66 Re: falafel - pytanie mocno techniczne 18.11.12, 11:07
        jak ci cos trzeba, pisz na gazetowego priva.
        raz w miesiacu wysylam paczke kurierem dla firmy z niemiec do warszawy, wiec moge dolozyc.
        okazalo sie, ze w kazdym opakowaniu sa 2 torebki a z torebki wychodzi 10, wiec ma 40.
        i puszke odsaczonej niepotrzebnie ciecierzycy.
        ide smazyc, a z cieciezycy zrobie chrupki na koncu smazenia.
        • ania_m66 wichajster jest super! 18.11.12, 11:18
          smazenie idzie mi jak po masle :)
          bardzo polecam przyrzad falafiarzom.
    • Gość: znana.jako.ggigus mieszanka na falafel IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.12, 13:17
      ja bym dodala ze dwa razy tyle wod,y bo robilam z tej i nnych mieszanek i kiedy dodac wody wg przepisu, sa twarde, ale jest ich tyle, idle podano. Wiecej wody - sa b. miekkie i jest ich wiecej, no moze nie 30, ale 20 to spoko.
      • Gość: ania_m66 Re: mieszanka na falafel IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 18.11.12, 16:49
        nie, zdecydowanie nie powinno sie nic zmieniac jesli nie ma sie doswiadczenia jak ja. byly perfekcyjne zrobione dokladnie wg przepisu.
        wyszlo prawie 50, wszystkie wlasnie zostaly pozarte :)
        • corrina_f1 Re: mieszanka na falafel 18.11.12, 21:06
          Fajnie że się udały :) U nas były niedawno, ale tym razem kupne z arabskiej piekarni, jeszcze ciepłe :)
          Odnośnie sklepu, dzięki wielkie, ogólnie jesteśmy zaopatrzeni, chociaż u nas w nielicznych stołecznych sklepach to bida aż piszczy w porównaniu z Kreuzbergiem chociażby... Już od dłuższego czasu chce mi się do Berlina.. Wtedy na bank biorę dodatkową walizkę na zakupy ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka