Dodaj do ulubionych

Blekitek pytanie

19.03.12, 19:27
Kilka dni temu kupilam i zrobilam na obiad blekitka . Dzis znajoma mi powiedziala, ze w tej rybie znajduje sie czasem robaki. Czy to prawda? Bardzo mi smakowal i chcialam wprowadzic go na stale do naszej kuchni a teraz mam duze watpliwosci.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Blekitek pytanie 19.03.12, 19:29
      Wszystkie ryby mają tę nieprzyjemność.
    • linn_linn Re: Blekitek pytanie 19.03.12, 19:32
      PRL-owskie mialy... podobno mialy...
    • bene_gesserit Re: Blekitek pytanie 19.03.12, 19:32
      A to nie jest tak, ze wszystkie ryby mogą miec robaki?
      • to-wlasnie-ja Re: Blekitek pytanie 19.03.12, 19:57
        No wlasnie, poszperalam troche w necie i znalazlam informacje, ze kiedys za PRL-u poszla taka plotka, nie plotka. Nie wiem, czy wszystkie ryby moga miec i maja robaki, ale przyznacie chyba, ze nie brzmi to zbyt zdrowo ani nie zacheca do jedzenia. Nadal nie wiem co robic. Chcialbym jadac wiecej ryb,ale ... No wlasnie, to troche tak jak z czeresniami. Odkad mialam pecha trafiac na pelne robakow przestalam je kupowac. Ale ryb mi zal. No w kropce jestem teraz.
        • bene_gesserit Re: Blekitek pytanie 19.03.12, 19:59
          Ja tez pogrzebalam w necie i tak - wszystkie ryby moga miec robaki w roznych czesciach ciala.
          Mieso - jesli niedokladnie zbadane - tez. I w ogole, gasienice w kalafiorze i slimaki w salacie.
          Eee tam.
          • szopen_cn Re: Blekitek pytanie 20.03.12, 07:08
            W rybach hodowlanych robakow nie powinno byc.

Wszystkie dziko zyjace ryby moga miec "robaki" rozmaite.
            I bardzo czesto maja.

Dodac mozna, ze to nie jest tak, ze jeden gatunek robaki miewa a inny nie. Rzeczywistosc jest ciut bardziej skomplikowana i obecnosc robakow zalezy od sezonu i miejsca polowu.

Na pocieszenie mozna dodac, ze zdecydowana wiekszosc rybich robakow jest dla czlowieka zupelnie nieszkodliwa.

A najbardziej chyba niebezpieczne zakazenie ciguatera nie szkodzi rybie ani nie objawia sie robakami. Jedyny test to kot.
            • zadumanaa Re: Blekitek pytanie 22.03.12, 11:53
              No to poczytałam w wiki...
              Mam niewesołą minę. Ale chyba trzeba zachować przytomność, bo przypomina mi się jak sto lat temu koleżanka przeczytała w encyklopedii zdrowia, że usunięcie zęba grozi w jakimś procencie zgonem i wszyscy przez moment mieliśmy niewesołe miny...
              A jak tu z prawdopodobieństwem????????
              :)
              • mariola233 Re: Blekitek pytanie 22.03.12, 12:12
                w tamtym roku na BN kupilismy karpia i znalezlismy wijacego sie robaczka
                • Gość: zadumana Re: Blekitek pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 13:55
                  Wijący się robaczek przyssany do skóry to po prostu pijawka. A tamten gdzie mieszkał?
              • szopen_cn Re: Blekitek pytanie 22.03.12, 13:45
                zadumanaa napisała:

> No to poczytałam w wiki...
                > Mam niewesołą minę. Ale chyba trzeba zachować przytomność, bo przypomina mi się
                > jak sto lat temu koleżanka przeczytała w encyklopedii zdrowia, że usunięcie zę
                > ba grozi w jakimś procencie zgonem i wszyscy przez moment mieliśmy niewesołe mi
                > ny...
                > A jak tu z prawdopodobieństwem????????
                > :)

Jesli mieszkasz w Europie i tylko sporadycznie spozywasz ryby z tropikow to prawdopodobienstwo zatrucia sie ciguatera jest bliskie zera.
                Masz wieksze szanse wygrac w lotto
                • Gość: zadumana Re: Blekitek pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 13:52
                  Jak miło...:)
                • szopen_cn Re: Blekitek pytanie 22.03.12, 13:55
                  A jak mieszkasz w okolicach, gdzie ciguatera jest rzecza normalna to:
                  - nigdy nie jadasz niektorych ryb (wiele ryb jest na liscie "no take" z tego wlasnie powodu).
                  - jesli masz zamiar zjesc wiekszy kawalek z duzej ryby (z ryb, ktore zywia sie mniejszymi rybami z raf (wiele gatunkow) to najpierw dajesz kawalek surowej ryby kotu (jak nie masz swojego kota to kotu sasiadow), kot zje i jak po godzinie dalej zyje to ryba nadaje sie do jedzenia.
        • Gość: rybojad Re: Blekitek pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.14, 11:07
          Robaki w błękitku - "kiedyś za PRL-u poszła taka plotka" - to nie była plotka a przykra rzeczywistość. W błękitku (bardzo popularnym w latach 80-tych produkcie garmażeryjnym) osobiście znalazłem wstrętne larwy - rzygałem 3 dni i do dziś na hasło BŁĘKITEK zbiera mnie na torsje!
    • Gość: x usmażone robaki też są pyszne, mniam IP: *.unitymediagroup.de 20.03.12, 08:44
      • mhr2 Re: usmażone robaki też są pyszne, mniam 22.03.12, 14:02
        dlatego "matjasy"prawdziwe sa zawsze mrozone, a lekko odmrozone
        sa sprzedawane,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka