IP: *.ghnet.pl 25.03.12, 16:12
Zrobiłem ostatnio marcepan z przepisu z internetu. Masa marcepanowa jest jeszcze minimalnie za bardzo krucha, mimo, ze da się ją połączyć w całość to lekko się jeszcze kruszy. Dawałem do niej rum ( nie miałem wody różanej jak to pisało,a rum też mógł być wiec go dodałem). Czuć jednak trochę ten rum i wolałbym nie dodawać już więcej rumu czy jakiegokolwiek innego alkoholu, a chcę by masa się nie kruszyła, więc coś muszę dodać. Co mogę dodać by marcepan się nie kruszył?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 po pierwsze 25.03.12, 16:46
      latwiej poradzic rzuciwszy okiem na ten przepis z internetu.
      po drugie woda rozana to woda z aromatem rozy, wiec dodac mozesz odrobinke wody.
      • Gość: rafmaxxx Re: po pierwsze IP: *.ghnet.pl 25.03.12, 16:57
        www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-marcepanu/335-przepis-na-marcepan-masa-marcepanowa-
        • Gość: rafmaxxx Re: po pierwsze IP: *.ghnet.pl 25.03.12, 17:53
          dziwny ten marcepan jest. Dodałem trochę wody i się zaczął lepić i nadal się kruszył trochę.
          • ania_m66 Re: po pierwsze 25.03.12, 18:18
            moze dluzej go trzeba bylo ucierac, zeby masa byla bardziej spojna?
            znaczy te migdaly z cukrem na poczatku?
            • Gość: rafmaxxx Re: po pierwsze IP: *.ghnet.pl 25.03.12, 18:39
              Po sparzeniu migdałów, obraniu i zmieleniu ich bardzo drobno, dałem je wraz z cukrem pudrem i rumem do maszyny do wyrabiania ciasta ( robot kuchenny Braun ). Wszystko się wydawało ok,a tu nic.
              Robiłem też masę cukrową bez glukozy z tego przepisu: qchnia.wordpress.com/2009/02/12/roze-z-masy-cukrowej-masa-cukrowa-bez-glukozy/
              Też efekt marny bo ta masa bardzo szybko schnie i twardnieje zbyt szybko. Niby rozwałkować się jakoś to da i wyciąć kółka na różę też, ale jak robię wg. tego przepisu czyli najpierw to jedno kółko jakby skręcam i zlepiam to się to łamie, a jak już się uda mi złączyć to kółko to potem góra jeden płatek zrobię, przy drugim wszystko się rozwala.
    • bene_gesserit Re: marcepan 25.03.12, 19:02
      Moim zdaniem przepis na marcepan z aromatem rozy to jakis dramat. Tzn bedzie pachnial jak tanie bulgarskie perfumy, a nie marcepan.

Lepszy do ugniatania jest marcepan mniej szlachetny, tzn z wieksza proporcją cukru. Dobrze jest tez dodac troche glukozy w plynie - będzie mial konsystencje przypominającą plasteline, a o taki ci przeciez chodzi.

Jesli chcesz go uzyc do dekoracji, moze zamiast marcepanu, uzyj czekolady plastycznej?
      • Gość: rafmaxxx Re: marcepan IP: *.ghnet.pl 25.03.12, 19:05
        właśnie przed chwilą oglądałem filmik na taką czekoladę plastyczną i ją zrobię. A mógłbym jeszcze teraz dodać tą glukozę do tego marcepana czy już za późno??
        • bene_gesserit Re: marcepan 25.03.12, 19:48
          Mysle, ze tak - chyba niewiele jest do stracenia, chociaz po przemysleniu wydaje mi sie, ze caly twoj problem z masa marcepanową może tkwić w zbyt grubym zmieleniu migdałow moze.
      • ania_m66 Re: marcepan 25.03.12, 19:23
        bene_gesserit napisała:

> Moim zdaniem przepis na marcepan z aromatem rozy to jakis dramat. Tzn bedzie pa
        > chnial jak tanie bulgarskie perfumy, a nie marcepan.
        >
        mylisz aromat (zdecydowanie mocniejszy) z woda rozana.
        woda rozana wystepuje w kazdym klasycznym przepisie na marcepan. z tym, ze w ilosciach homeopatycznych :)
        wiem o czym pisze, bo bylam w fabryce tradycyjnego marcepanu w lubece
        >
        • Gość: rafmaxxx Re: marcepan IP: *.ghnet.pl 25.03.12, 19:27
          ja mam właśnie robić na święta Lubecki tort marcepanowy :D
          • ania_m66 Re: marcepan 25.03.12, 20:01
            Gość portalu: rafmaxxx napisał(a):

> ja mam właśnie robić na święta Lubecki tort marcepanowy :D

no lubeka z marcepanu dobrej jakosci slynie. tam siedzi niederegger
        • bene_gesserit Re: marcepan 25.03.12, 19:47
          Nic nie mylę, po prostu nie znoszę świństwa.
          • ania_m66 Re: marcepan 25.03.12, 19:52
            tej wody rozanej w marcepanie nie wyczujesz. ona tylko leciutko podkreca smak :)
            • bene_gesserit Re: marcepan 25.03.12, 21:35
              To raczej niemozliwe, bo zawsze czytam sklad marcepanu - dlatego, ze lubię prawdziwy. Takiego z różanym świństwem w skladzie bym po prostu nie kupila.
              • ania_m66 Re: marcepan 25.03.12, 22:00
                ja pisze o prawdziwym robionym recznie przez cukiernikow :)
                • bene_gesserit Re: marcepan 25.03.12, 23:07
                  A taki z fabryki jest nieprawdziwy? o_O
    • Gość: miu Re: marcepan IP: *.fbx.proxad.net 26.03.12, 11:06
      Kruszenie sie marcepanu moze miec zwiazek ze stopniem zmielenia migdalow. Pare razy robilam marcepan od podstaw, czyli od obierania migdalow ze skorek - im drobniej zmielone migdaly, tym bardziej bedzie plastyczny.
      • Gość: rafmaxxx Re: marcepan IP: *.ghnet.pl 26.03.12, 17:48
        Mam nadzieję, że przynajmniej ta czekolada plastyczna mi wyjdzie. Wylałem ją już na papier i czekam te 5 godzin do zastygnięcia.
    • Gość: anthonyb Re: marcepan IP: 94.164.161.* 29.03.12, 12:04
      Ja robie tak:
      250 g migdalow bez skorki
      olejek zapachowy gorzki migdal
      450 g cukru pudru
      2 bialka
      lyzka wody kwiat pomaranczy ( fior d'arancio)
      lyzka glukozy

• Gość: miu Re: marcepan IP: *.fbx.proxad.net 29.03.12, 15:57
        Bardzo dobrze pasuje tez amartetto.

Jesli komus chce sie marcepan faszerowac, to doskonala jest pasta z suszonych sliwek z odrobina alkoholu lub po prostu kawleczki tychze sliwek (uwaga: wedzone nie pasuja, tylko suszone).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka