Gość: gość IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.03.12, 10:43 Ile drożdzy suchych użyć na kilogram mąki do ciasta do pizzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzioucha_z_lasu Re: ciasto do pizzy 29.03.12, 10:48 Jeśli masz takie w saszetkach po 7g, to 1 saszetka na 0,5 kg mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ciasto do pizzy IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.03.12, 10:51 a w wodzie o jakiej temperaturze mam je rozcieńczyć? i Ile soli dodajemy? Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: ciasto do pizzy 29.03.12, 10:58 Ale serio chcesz robić pizzę z 1 kg mąki..? To już pod żywienie zbiorowe podpada :) Rozpuszczać nie musisz - dodaje się suche, sól daję na czuja. Zwykle robię ciasto z ok. 0,5 kg mąki - do tego torebka drożdży, łyżeczka soli, łyżka oliwy. Wody tyle, żeby ciasto się dobrze wyrobiło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ciasto do pizzy IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.03.12, 11:03 No chcę :-) bo robię więcej ciasta porcjuję i zamrażam. Zwykle wychodziło ale ostatnio był zakalec i myślę, że to przez to, że dodałam wrzącej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: ciasto do pizzy 29.03.12, 11:06 Wrzątek zabija drożdże :) Ja się nie bawię w podgrzewanie, leję z dzbanka, więc temperatura pokojowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ciasto do pizzy IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.03.12, 12:30 Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: ciasto do pizzy IP: 94.164.161.* 29.03.12, 11:51 co do ilosci drozdzy suchych to nie pomoge, bo uzywam swiezych . daje 25 g na kg maki. Na pol kg maki daje zazwyczaj 300 ml wody. Ma byc ciepla nie goraca. Nabieram ciepla wode z kranu. Soli lyzeczka. Mrozi sie wyrosniete ciasto. pozniej rozmrazamy i pieczemy. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Są dwa rodzaje suchych drożdży 29.03.12, 17:18 Błyskawiczne i suche aktywne. Sprawdź. Standardowo na pół kilo mąki daje się 30g drożdży świeżych, albo 15g drożdży aktywnych (te warto rozczynić wpierw z wodą), albo 7g drożdży błyskawicznych. Prosta zasada: 1 cześć świeżych/pół części suchych aktywnych/ćwierć części suchych błyskawicznych. A 15g to mniej więcej łyżka. Temperatura wody do rozczyniania najlepiej 30 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś